Dünya arkeologlarının gözü Eskişehir'de
Seyitgazi'deki kazılarda Erken Neolotik Dönem'e ait birçok eser ve kalıntı bulununca bölge bir anda arkeologların ilgi odağı oldu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Efe başkanlığındaki kazı ekibi, Eskişehir'de ortaya çıkan kalıntılara büyük önem veriyor. Prof. Dr. Efe, 8 yıldır bölgede yaptıkları yüzey araştırmaları sonucunda, M.Ö. 6-7 bin yıllarına ait çakmak taşından yapılmış ok, mızrak uçları ve hayvan derilerini kazımak için kullanılan kazıyıcılar bulduklarını bildirdi.
AÇIK HAVA MÜZESİ OLABİLİR Prof. Dr. Turan Efe, hayvan kemikleri ve bitki kalıntılarının incelenmesi sonucu, Keçiçayırı kazılarının, Balkanlar'ın neolitikleşmesinde Anadolu'nun ne oranda katkı yaptığı konusuna yeni bir bakış açısı getireceğini bildirdi. Bölgede arkeolojik kazı yapılabilmesi için sondajın zorunlu olduğunu belirten Prof. Dr. Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bunun için 25-30 bin YTL'ye ihtiyacımız var. Bu konuda destek bekliyoruz. Kazılar son yıllarda canlandırılmak istenen Frigya Yaylası turizmine de önemli katkıda bulunacak. Bu kalıntılar, açık hava müzesi şeklinde turizmin hizmetine sunulabilir.''
|