Özelleştirme İdaresi, Tüpraş hisselerinin borsada satışını 1995'teki SPK'nın yazısı nedeniyle bildirmemiş. Oysa 2003'te değişen tebliğe göre bildirim zorunlu. SPK Başkanı Cansızlar'a göre aslında kötü niyet yok.
Özelleştirme İdaresi'nin (ÖİB), Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesini satarken Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) 1995'te aldığı yazıyı dayanak gösterdiği ortaya çıktı. Özelleştirme İdaresi yetkililerine göre, SPK'nın bu yazısı, borsada işlem gören kamu şirketlerinin azınlık paylarının satılacağının duyurulması dalgalanma yaratabiliyor. İdare bu nedenle, yazının kendilerine "muafiyet" tanıdığını savunuyor.
YETKİ HER ZAMAN VARDI Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK), 1993 yılından bu yana belli limitler dahilinde İdare'ye, borsada kamu şirketi payı satma yetkisi verdiği belirtiliyor. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, 2003'te 300, 2004'te 750 trilyonluk yetkileri olduğunu, tutarın bu yıl 1 katrilyon liraya çıktığını kaydetti. Yetkililere göre "yapılan rutin bir işlem." ÖYK'nın tanıdığı yetkinin, kamuya duyurulmasının spekülatif sonuçları olduğunu ileri süren özelleştirme kurmayları, "1995'te İdare'nin 20 milyar liralık işlem yetkisine sahip olduğu duyulmuştu. Bu bilgi, 'Özelleştirme 20 milyarlık kamu kağıdı satacak' diye algılanmış ve piyasada ciddi hareketlenme olmuş. Bunun üzerine SPK bize, açıklama yapılmaması, işlem gerçekleşirken bilgi verilmesi gerektiği yönünde yazı yazmış. Biz de o yazıda çizilen yolu Tüpraş'ta izledik" dedi.
'KÖTÜ NİYETLİ DEĞİLLER' SPK ise "özel durumların kamuya açıklanması" tebliğinin 2003'te değiştiğini, bu nedenle ÖYK'nın tanıdığı hisse satış yetkisine ilişkin bilgi verilmesinin zorunlu olduğunu savunuyor. SPK Başkanı Doğan Cansızlar, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Özelleştirme İdaresi kötü niyetli değil. Tebliğin değiştiğini bilmiyorlarmış. Oysa 2003'ten bu yana fiyatı etkileyebilecek her unsurun mutlaka kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor" dedi. SPK Başkanı Cansızlar, Özelleştirme İdaresi'nin bundan sonra yapacağı toptan satışlarla ilgili olarak bilgi vereceğini vurguladı.