6 ayda fiyatı üçe katlanan Tüpraş, Türk şirketine kaldı. Koç Grubu, kıran kırana bir açık artırmanın sonunda 4 milyar 140 milyon dolara Tüpraş'ın sahibi oldu.
KOÇ'UN İLK ÖZELLEŞTİRME BAŞARISI Türkiye'nin sanayi devi Tüpraş, yüzde 51'ine 4 milyar 140 milyon dolar veren Koç-Shell ortaklığının oldu. Dünya devlerinin çeşitli ortaklıklarla yer aldığı ihale Türk şirketine kaldı. Böylece Koç Grubu, Kuşadası Limanı sayılmazsa ilk özelleştirme ihalesini kazandı.
8.1 MİLYAR DOLAR OLDU İlk turda, iptal edilen önceki ihalenin galibi Zorlu elendi. Son turda ise OYAK, Koç ve Çalık kıyasıya çekişti. OYAK'tan sonra Çalık pes edince, ipi Koç-Shell Grubu göğüsledi. Borsada 4.5 milyar dolar değeri olan Tüpraş'ın piyasa değeri de 8.1 milyar dolara çıktı.
Fiyatı ihale heyecanıyla vermedik Koç Grubu Başkanı Mustafa Koç sevincini şöyle dile getirdi: "Tüpraş'a bu fiyatı ihale heyecanıyla vermedik. İnce hesaplar ve uzun çalışmalarla ulaştık." Koç Enerji Grubu CEO'su Memioğlu da "Bu rakam fedakârlıktır ama hepimiz mutluyuz" dedi.
Tüpraş zaferi Koç'u uçurdu Tüpraş'ı alan Koç Grubu özel sektörün tartışmasız lideri oldu, bölgesel güç haline geldi.
En fazla vergiyi Koç verecek. Dünya zenginler listesinde Koç'un yeri yükselecek.
Koç denizcilikte de öne çıktı. 30 milyon tonluk deniz taşıma kapasitesini kontrol edecek.
Tüpraş'a Koç gibi fiyat: 8.1 milyar dolar
Tarihi Tüpraş özelleştirmesinde ipi, rafineri devine 8.1 milyar dolar değer biçen Koç-Shell konsorsiyumu göğüsledi. Ortaklık, Tüpraş'ın yüzde 51'ine 4 milyar 140 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye'nin geleceğine duyulan güven özelleştirmede umut tablosuna dönüştü. Yaklaşık 2 yıl önce yüzde 65 hissesine 1.3 milyar dolar teklif edilen Tüpraş'ın yüzde 51'ine Koç-Shell Ortak Girişim Grubu 4 milyar 140 milyon dolar verdi. İhalenin iddialı ismi OYAK Grubu ise 4 milyar 60 milyon dolarda yarıştan çekildi. Tüpraş'ın, yüzde 51 hissesinin blok satış yöntemiyle satışına ilişkin ihaleye 9 grup katıldı. İhalede, "Tüpraş Aqusition Cons.-Petrol Ofisi, PKN Orlen (Polonya)-Zorlu Holding, Koç Holding-Aygaz-Opet- The Shell Company of Turkey Ltd-Shell Investment, Indian Oil (Hindistan)-Çalık Enerji, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) , OMV (Avusturya), ENI (İtalya), Anadolu Taşıma, MOL (Macaristan)" yarıştı. İhale, Bilkent Oteli'nin 1000 kişilik Sakarya Salonu'nda gerçekleştirildi. TÜPRAŞ İhale Komisyonu Başkanı Hasan Köktaş, saat 16.00'da yatırımcı grupların, 'U' biçiminde düzenlenen masalarda yerlerini almalarının ardından ihaleyle ilgili teknik bilgi verdi. Köktaş, ihalede öncelikle tüm teklif sahiplerinden yazılı olarak bir tur elemesiz, kapalı zarfta tekliflerinin alınacağını söyledi. Daha sonra 3 tur kapalı zarfta tekliflerin alınacağını ve her turda en düşük teklifi veren yatırımcının elenerek ihale dışı kalacağını belirtti.
TÜPRAŞ, YERLİ AĞIRLIKLI KALDI 1 saat 40 dakika süren Tüpraş ihalesinde açık artırma komisyonun belirlediği 3 milyar 360 milyon dolardan başlandı. Artırım aralığı ise 20 milyon dolar olarak belirlendi. 3. turda ilk elemeler OMV ardından Çukurova Grubu'nun ayrılmasıyla gerçekleşti. Ardından Koç-Shell ortaklığının teklifi 3 milyar 780 milyon dolara çıkarması üzerine İsralli Ofer Ailesi'nin şirketleri ile ihaleye giren Petrol Ofisi çekildi. Dördüncü turdan sonra ihale, "OYAK, Koç ve Çalık Grubu" arasında geçti. İhalenin iddialı grubu OYAK, fiyat 4 milyar doların üstüne çıkınca zorlandı. OYAK, 4 milyar 60 milyon dolar vererek, ihaleden çekildi. Bunun üzerine 10'uncu turda gözler son 2 gruba çevrildi. Bu turun sonunda tıpkı Türk Telekom'da olduğu gibi Çalık-İndian Oil ortaklığı 4 milyar 120 milyon dolar teklif vererek ihaleden çekildi. Koç-Shell Ortak Girişim Grubu ise 4 milyar 140 milyon vererek ipi önde göğüsledi.