|
 |
 |
 |
Bolu Tüneli'nden önce aşk geçti
14 yıldır yapımı süren Bolu Tüneli projesi, İstanbul ve Ankara'yı yakınlaştırmadan önce pek çok Türk ve İtalyan'ın hayatlarını birleştirdi. İtalyan mühendisler Türk kızlarına gönlünü kaptırdı, onlarla yuva kurdu. Türk gelinler , eşleriyle birlikte proje bittikten sonra da Türkiye'de kalmanın yolunu arıyor.
Tünel aşka geçit verdi
İtalyan Astaldi firmasında çalışan "enişte"ler önümüzdeki yıl proje sona erince Türkiye'de yaşamaya devam etmenin yollarını arıyorlar Bolu Tüneli sadece İstanbul ile Ankara'yı değil, aynı zamanda çok sayıda çifti birleştirdi. 14 yıl boyunca sayısız İtalyan, Türk kızlarıyla evlendi.
Türkiye'nin en büyük karayolu projelerinden biri olan Bolu Tüneli yalnız İstanbul ile Ankara'yı değil, aynı zamanda İtalya ve Türkiye'yi 14 yıldır yakınlaştırıyor. Hem de kalben. Çetin doğa koşullarıyla geçit vermeyen Bolu dağları, Türkler'le İtalyanlar arasında yeni aşkların yeşermesini sağladı. SABAH, yaşamını dev projeye adayan Türk mühendis ve işçileriyle, gönüllerini Türkiye'ye kaptıran hatta Türk kızlarıyla evlenerek "eniştemiz" olan İtalyanlar'ın hayatlarını, yıllardır evleri olan Bolu Dağları'nda görüntüledi.
FAVORİSİ İŞKEMBE Gönüllerini Türk kızlarına kaptıran İtalyan mühendislerden üçü halen görevde. Biri Astaldi firmasının Tünel'deki en üst düzey yöneticisi olan Gaetano Germani. 13 yıldır Türkiye'de çalışan Germani gönlünü Kimya Mühendisi Nurcan Hanım'a kaptırmış ve Bolu Tüneli'nin başlattığı bu aşkı evlilikle devam ettirip, bir erkek çocuğuyla ödüllendirmişler. 8 yaşındaki Ricardo Berkan mükemmel Türkçesi ve İtalyancası ile babasına tercümanlık yapıyor. Türkler'e, "İnsan gibi insansınız, karşılıksız seviyor, yardım ediyorsunuz" diyen Gaetano Germani, iki ülke başbakanı arasındaki dostluğun iki toplum arasındaki benzerlikle derinleştiğini söylüyor. Türkiye aşkını İstanbul'a yerleşmeyi düşünecek kadar ilerleten Germani, tatillerini Türkiye'de geçiriyor, Noel dışında ülkesine gitmiyor. Türk mutfağına övgüler dizen Germani'nin favorileri işkembe çorbası, İskender ve imam bayıldı. Germani koyu bir Roma taraftarı, aynı zamanda FB ve GS tutkunu.
FAHRİ TANITIM ELÇİSİ Endüstri Mühendisi Selbin Dinçtürk ile Roberto Rossetti'nin 10 yıl önce attığı imzayla başlattıkları evlilikten biri kız biri erkek ikiz çocukları olmuş. İtalyanca ve Türkçe'yi anadilleri gibi konuşan 7 yaşındaki Selin Chiara ile Gianlorenzo Selim, şimdi de Fransızca eğitimi alıyorlar. Ümidi, firmasının Türkiye'de yeni bir proje alarak kendisine de burada görev vermesi. Emekliliğinde de Türkiye'yi yerleşmeyi düşünüyor. Rossetti Bolu Dağları'nı ve ormanları avucunun içi gibi ezberlemiş. Arada kesintiye uğrasa da 15 yılı aşkın süredir yaşadığı Türkiye'de Türkçe'yi bir Türk kadar temiz konuşabilen Rossetti, yurtdışına çıktığında da adeta Türkiye'nin fahri tanıtım elçiliğini üstlendiğini ve her zeminde Türkiye'yi savunduğunu anlatıyor. Dalış tutkusunu Türkiye sularında gideren Rossetti, Formula-1'i de İstanbul'da izlemenin mutluluğunu yaşadığını söylüyor.
Osman AYDOĞAN / ANKARA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|