kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rumeli Kavağı Telli Baba sayesinde yenilendi
Rumeli Kavağı Telli Baba sayesinde yenilendi
Cankurtaran mı yoksa bir imam mı?
Kısmet açar mı?
Almanya'da tanınıyor

Rumeli Kavağı Telli Baba sayesinde yenilendi

Rumeli Kavağı'ndaki Telli Baba Türbesi dualarının kabul olmasını dileyenlere ne kadar yardımcı oldu bilinmez ama mahallenin kalkınmasını sağladığı bir gerçek.

Kimi 'hayırlı bir kısmet' bulmak, kimi ev, kimi de iş sahibi olmak için yıllardır Telli Baba'yı ziyaret ediyor. Dualarının kabul olduğuna inananlar türbeye tekrar gelip minnetlerini sunuyor. Bunun için de kapıdaki görevliye gönlünden geçtiği kadar bağışta bulunuyor. Peki bu paralar ne oluyor dersiniz? 35 yıldır Telli Baba'nın bulunduğu Rumeli Kavağı'nın tüm eksiklerinin tamamlanması için kullanılıyor. Rumeli Kavağı Telli Baba Güzelleştirme ve Çevre Koruma Derneği tarafından toplanan bu bağışlar mahallelinin yardım kapısı haline gelmiş. Örneğin geçen yıllar boyunca maddi durumu yetersiz olan çocuklar okutulmuş, onlara giyecek ve kırtasiye yardımı yapılmış. Hatta bu paralar mahallenin neredeyse baştan aşağı yenilenmesini bile sağlamış. Bir cami inşa edilmiş, tali yollar düzeltmiş, çocuklar için oyun parkı yapılmış... Tüm bu yapılanlar Türk insanının türbe sevgisinin de bir kanıtı. Pek çok kişiye göre bu mekanlardan medet bulmak hurafeden ibaret olsa da Telli Baba Türbesi bu inançların maddiyata çevrilebildiğini de gösteriyor. Hatta bu türbe maneviyat aşılayan bir mekandan ziyade, kalkınma bankası gibi çalışıyor. Öyle ki yaptığı yardımlar kimi zaman Rumeli Kavağı'nın sınırlarını da aşmış. Marmara Depremi'nde Gölcük ve Yalova'ya kamyonlarca erzak yardımında bulunulmuş. Telli Baba Derneği şimdilerde ise çocukların kitap, defter ve önlük ihtiyacını karşılama telaşında. Okulların açılmasının yaklaştığı bu günlerde daha mahallenin tek okulu olan Güney Kıldıran İlköğretim Okulu'nun duvarları da boyanacak. Zaten derneğin bu okula çok büyük yardımları olmuş. 20 tane bilgisayar, laboratuar, fotokopi ve çoğaltma makinesi, pek çok sınıfa masa ve sandalye almışlar. Mahalleye bir anaokulu kazandırmışlar. Bu dönem de her öğrenciye özel bir dolap yapacaklar. Dernek Başkanı Varol Aydın'ın deyişiyle Milli Eğitim bu okula sadece öğretmen göndermiş. Neredeyse tüm giderler derneğe ait. Bu nedenle Anadolu Lisesi'ni kazanan 16 öğrencinin başarısını kendilerine mal ediyorlar.

İNSANLAR AZ BAĞIŞ YAPIYOR
1970 yılında kurulan Telli Baba Derneği bundan üç yıl öncesine kadar mahallenin yaşlıları tarafından idare ediliyordu. Onların "Artık bizim süremiz doldu, bu görevi siz devralın" demesiyle gençlerden oluşan bir yönetim kurulu seçilmiş. 7 kişiden oluşan kurulun şimdiki başkanı Varol Aydın, şimdilerde Telli Baba'ya ilginin eskiye göre daha az olduğunu söylüyor. "Dedelerimizin anlattığına göre önceleri büyük gelin kafileleri gelirmiş. Şimdi ise ekonomik şartların kötüleşmesinden dolayı insanlar hem daha az geliyor, hem de geldiğinde daha az para bırakıyor. Büyüklerimiz bu nedenle 4 bin 200 metrekarelik bir arsa satın alıp, üzerine cami bile yapabilmişler. Hem de bu küçük bir cami değil. Merkezdeki bin beş yüz kişilik Ulu Camii'yi inşa etmişler. Biz şimdi daha küçük boylu yardımlar yapabiliyoruz." Ulu Camii'nin inşaatı 1979'da başlamış. Ancak yapımı 15 yıl sürmüş. Bunun haricinde caminin bulunduğu arsaya çocuk sahası, toprak bir futbol sahası ve basket potaları yapmışlar. Ayrıca Rumeli Kavağı Spor Tesisleri de maddi sorunları olduğunda derneğe başvuran kuruluşlar arasında. Varol Aydın yaptıkları bu yardımın bazı kişiler tarafından hoş karşılanmadığını şöyle anlatıyor: "En son spor kulübünün çatısını onardık. Ancak Telli Baba'ya para bırakanlardan bazıları, bağışlarının dini işere harcanmasını istediğini söylüyor. Belki de paraların hepsinin camiye gitmesini istiyorlar. Ama gençler için spor çok önemli. Burada 250 kişi spor yapıyor." Telli Baba Derneği belediye veya muhtarlıkla da ortaklaşa çalışmalar da yapıyor. Rumeli Kavağı muhtarı Cevdet Bayraktar yaptıkları yol ve duvar çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Belediyenin hizmet götürmediği bazı yerler vardır. Bunlar belediyenin sorumluluk alanı dışında kalır. Örneğin mahallemizde bazı toprak yollar var. Belediye ilgilenmese de vatandaşlar kendi yollarını yapmak istiyorlar. Dernek bu tür yerlere de hizmet götürüyor. Buradaki derelerin de üzerini kapatmıştı." Bunun haricinde mahalledeki 13 tane çeşme restore edilip kullanıma açılmış. 3 kilometre uzunluğunda su borusu ve yaşlıların rampaları yürürken zorlanmaması için yol kenarlarına 4 kilometre uzunluğunda korkuluk yapılmış. Doğma büyüme Kavaklı olan Bayraktar, bu yardımların nereye ve nasıl yapılacağına yönetim kurulunun karar verdiğini söylüyor. Ancak kendisi de halkın sorunlarını iyi bildiği için derneğe önerilerde bulunuyormuş.

MAKBUZ KESİLİYOR
Telli Baba'ya son yıllarda yapılan bağışlar azalmış olsa da, haftada ortalama300 YTL civarında para toplanıyor. Bu rakam Ramazanda 600-700 YTL'ye kadar çıkıyor. En çok para bırakanlar ise gelinler. O da ortalama 5- 10 YTL. Yapılan tüm bağışlan kapıda makbuzlanıyor ve derneğe gönderiliyor. Eskiden türbenin girişinde bir kutu varmış. Bu kutu doldukça muhtar ve dernek heyetiyle birlikte açılırmış. Şimdi ise dernekler kanunu gereği makbuz kesip, tüm paraları bankaya yatırıyorlar. Türbenin önünde hediyelik eşya satan Atilla Yılmaz da yoğunluğun azaldığını doğruluyor: "15 yıldır buradayım. Kuran, Yasin ve dua kitapları satıyorum. Telli Baba'ya koymak için de tellerimiz var. Eskiden her gün kalabalık olurdu. Şimdi sadece pazar günleri eski ortamı yakalamak mümkün.

Ece KOÇAL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir gün televizyona çıktılar hayatları değişti
 Kral ve haremi
 Katılımcıların gözünden Ermeni konferansı
 Bu din adamları şaşırtıyor
 Türk lokumu Nejla Ateş
 Zamanından önce bir Avrupa kenti
 Jüponlu Evliya Çelebi
 Dünyanın etrafında 120 tur
 Atlantik'te tek başına
 Tapınaktan Rumelihisarı'na
 Kanseri yendi ekrana döndü
 Türk tıp dünyası bitkileri hiç tanımıyor
 Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
 Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
 İç Anadolu'da da tarih olur: Bir Ankara öyküsü
 Vahdettin Atatürk'ün ölüm emrini imzaladı
 Öyküleri iç burkuyor
 Doktorun estetik yaptığı kişi ya bir suçluysa?
 Hiç kimse orkestrayı İbo gibi onore etmedi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Hep böyle kal...
Sararmış fotoğrafların yerini cep...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sığ sularda eğlence
Futbol maçlarını istisnalar hariç...
REFİK DURBAŞ
Köşe yazısı ve yazarı...
Lisede okurken mesleki düşlerim...
Göz kamaştıran sonbahar
Göz kamaştıran sonbahar
Cezbedici şıklığın göz kamaştırdığı, asil ruhun öne çıktığı bir sokak...
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni mevsim, yeni temalar. Stefanel'in 2005 sonbahar kış koleksiyonu,...
Köylü peynirini pazarda satamayacak
Köylümüz evinde yaptığı reçelini peynirini satamayacak. Çünkü yerel artizan...
Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
Bir an önce mutfak misyonerlerimizin Anadolu'nun dört bir köşesinden kağıda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.