kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

Mortgage sistemi ve enflasyon

İpotek bankacılığının (mortgage sisteminin) uygulamaya başlaması olasılığı bir çok kişiyi umutlandırdı. Kira öder gibi uzun vadeli kredilerle ev almanın önündeki engeller, yüksek enflasyon başta olmak üzere kalkınca, mortgage sisteminin alt yapısı oluşma aşamasına geldi.
Geçmişte bu sistemin kurulamaması, konut açığının sürekli artışını da beraberinde getirmişti. Sadece parası olanın ya da devlet arazisini işgal edenin ev sahibi olduğu bir ortam, makroekonomik dengesizliklerin yansımasından başka bir şey değildi . 1999 ile 2004 döneminde,
kentlerdeki konut ihtiyacının yıllık olarak sadece yüzde 43,5'inin karşılandığına işaret eden Abdurrahman Yıldırım'ın yaptığı hesaplamayı dikkate aldığımızda, bu acı gerçek açıkça ortaya çıkmakta.

Konut
talebi artacak
İpotek bankacılığı sistemi başladığında, kentlerdeki yıllık konut ihtiyacının tamamının karşılanacağını beklemek biraz hayalci olur. Konut inşaat yapımı yavaş yavaş hızlanacaktır. Buna karşı
talep, beklenenin üzerinde bir artış gösterecektir. Nedeni, hiç evi olmayanlar yanında tek eve sahip olanlar da ek talep yaratacaklardır. " Tek evim var ama bir tane daha alırım, kiraya veririm, kendini öder" şeklinde düşünenler, konut talebini yukarı çekeceklerdir.
Bu durumda, konut fiyatlarının artması kaçınılmazdır. Nitekim, bu süreç halen başlamıştır. Artış sadece yeni inşa edilen konutlarda değil mevcut konutlarda da ortaya çıkacaktır. Bu durumda, fiyat istikrarı bozulur mu, ya da enflasyon artar soruları kuşkusuz karşımıza çıkacaktır.
Önce fiyat endekslerinin hesaplama yöntemine bir bakmalıyız. Kiralar tüketici fiyat endekslerinde yer alırken, konut fiyatlarındaki değişimler enflasyon hesabına katılmamaktadır. Hisse senetleri fiyatları da aynı şekilde endekslere dahil değildir. Nedeni, endekslerde
akım değerlerinin baz alınması, stok değerlerdeki değişimlerin ise endeks dışında bırakmasından kaynaklanmaktadır. Oysa bunlar, ekonomide önemi inkar edilemeyecek malların fiyatlarına ilişkin göstergelerdir. Ayrıca makroekonomik istikrarla da yakından ilgilidirler.

Enflasyonu
etkilemiyor
Bu gerçeği dikkate aldığımızda, mortgage sisteminin uygulanmaya başlaması sonucu artacak konut fiyatları endekslere girmediğinden, fiyatlar üzerindeki etkisi gözlenmeyecektir . Buna karşı, kentlerde gerek yeni yapılacak konutların sayılarının artışı, gerekse tek evi olanların yaratacağı ek talep sonucu kiralanacak ev sayısında bir yükselme, kiraların reel olarak artmaması ya da düşmesi sonucunu beraberinde getirecektir .
Ancak konut fiyatlarındaki değişimlerin, kişilerin ve firmaların servetlerinin değerini, sermayelerinin maliyetini ve tüketimlerini etkileyeceğini de gözden kaçırmamamız gerekir. Bu etkileyiş özel sektörün bekleyişlerine yansır. Servetim arttı diye, tüketimlerini yükseltebilirler . Yatırım harcamaları düşebilir. Dolayısıyla konut fiyatları, endekste yer almasa bile, fiyat istikrarı ile yakından ilişkilidir.

Spekülatif
köpüklere dikkat
İşin başka bir yönü ise, 1990'larda Japonya da gözlendiği ve halen ABD'de tartışıldığı gibi, konut fiyatlarındaki artışların ardında " spekülatif köpükler"in ortaya çıkması olasılığıdır.
Spekülatif fiyat artışları ekonomide dengesizlik yaratır. Bir çok soruna kaynaklık eder.
Fiyat istikrarından sorumlu merkez bankaları için, konut fiyatlarında gözlenen fiyat artışlarının spekülatif olup olamadıklarını anlamak önemlidir. Fiyatların düzeyi, ortada yapısal değişimler, yeni teknolojik buluşlar veya risk faktörlerinden kaynaklanan nedenler mevcut değilken yükselirse, bu "köpüktür" diyebiliyorsunuz..
Bizde ortaya çıkan ve ileride de gözlenecek olan konut fiyat artışlarının, mortgage gibi yapısal bir değişimden kaynaklanacağını dikkate aldığımızda, spekülatif yönü düşük kalacaktır.
Özetle mortgage sisteminin, orta dönemde, fiyatlar üzerinde olumlu bir etki yapacağı kanısındayım. Bunun da en önemli koşulu, yıllık fiyat artışlarının tek haneli ve hatta yüzde 5'in altında kalmasıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Katrina ve petrol fiyatları   / 31-08-2005
 İpotek bankacılığında Hazine garantisi: Düşük enflasyon   / 29-08-2005
 Formula 1 ve projecilik   / 27-08-2005
 Türk finans sektörü küresel reel sektörle tanışıyor   / 26-08-2005
 Bankacılığa 10 yılda 65 milyar dolar ilave sermaye gerekir...   / 24-08-2005
 Ekim ayı gündemi piyasaları sinirlendiriyor   / 22-08-2005
 Dünya ekonomisinde yeni balans ayarları   / 20-08-2005
 Döviz hesapları ve gri alan   / 19-08-2005
 Kaynağı belli olmayan dövizler   / 17-08-2005
 Merkez'in finansal istikrara eğilişi   / 15-08-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Mortgage gelmeden kiracıları vurdu
Mortgage yasası...
GAZİ ERÇEL
Mortgage sistemi ve enflasyon
İpotek bankacılığının...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Halka açık şirketlere el konulma kaldırılmadıkça devrim...
Okulsuz mahallede hazır okul bomboş!
Ümraniye Alemdar Beldesi'nde müteahhit Ekrem Ekşi tarafından 4 yıl...
Bomba elinde patladı
Terörün duyulmadığı Bursa'da patlayan bomba korkuttu. 27 yaşındaki...
Ecemiş, Hizbullah uyarısını hatırlamıyor
Ecemiş, Hizbullah uyarısını hatırlamıyor
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in, uzun yıllardır...
'Kasırgayı tam 17 saat yaşadık'
'Kasırgayı tam 17 saat yaşadık'
Louisiana eyaletini birkaç günde harabeye çeviren kasırgayı yaşayan...
IMKB
E: 31.948 D:% 3,36
DOLAR
S: 1,345 D:% -0,037
EURO
S: 1,666 D:% 0,939
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu