|
|
'DNA marifetiyle' muz tadında erik
Akdeniz Üniversitesi'ndeki DNA projesi sayesinde, hem organik üretim mümkün olacak hem de 'muz kokulu erik' üretilebilecek.
Akdeniz Üniversitesi'ndeki projeyle, bitkilerin 'DNA parmak izi'ne bakılıp özel genleri sebze ve meyvelere nakledilecek ve bu yöntemle tamamen organik üretim yapılabilecek. 'Süper Proje'nin dünyaya örnek olacağını savunan Akdeniz Üniversitesi Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karaca, nane tadında domates, limon görünümlü salatalık, muz kokulu erik üretebileceklerini söylüyor.
ANTALYA ÇOK ZENGİN Çalışmalarla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye genelindeki 11 bin tıbbi aromatik bitkinin 2 bininin Antalya'da olduğunu söyledi. Antalya'daki endemik (yöreye özgü) bitki oranının yüzde 34 olduğunu kaydeden Karaca, bu bitkileri değerlendirmenin yollarını aradıklarını ve bu kapsamdabitkilerin DNA parmak izlerini alarak, incelemelerini sürdürdüklerini ifade etti. Endemik bitki türlerinden olan ve tıbbi aromatik bitkilerin uçucu yağlarında bulunan böcek ile bakterilere karşı itici etki sağlayan genleri, kültür bitkilerine transfer ettiklerini belirten Mehmet Karaca, "Tıbbi aromatik bitkilerdeki 'repelente' adı verilen uçucu özelliği bulunan bu genleri, DNA parmak izi yöntemiyle kültür bitkilerine transfer etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
UZUN SÜRELİ BİR ÇALIŞMA Yrd. Doç. Dr. Karaca, genin transfer edileceği ürünün tadında, yapısında ve kokusunda bir bozulmaya neden vermemek için uzun çalışmalar gerektiğini vurgulayarak, "Bu proje kısa süreli değil, 3-4 yılımızı alır" dedi.
Veysi SAĞLAM
|