kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Ä°ÅŸte Ä°nsan
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Telgrafın tellerine kim konacak?

Kapitalizmin merkezi mabetlerinde kutsanmış ' özelleştirme' perisinin kanatları altında kamu varlıklarını gerçek sahibi olan halka sormaya bile gerek duymadanharaç mezat satabilmeyi marifet saymaya devam edelim; Japon meclisi dünyanın en büyük bankasına dönüşmesi beklenen ' Posta Hizmetleri' ile ilgili satış tasarısını reddetti.
Bu hikâyenin pek çok ibretlik boyutundan biri hayli şirin: İktidar partisinden tasarıya ret oyu verenlerin en temel gerekçesi, ' hizmetin kalitesinin düşeceği' endişesi! Sakın ' olur mu öyle şey' demeyiniz. Japonlar ' serbest piyasa' dinine, bizim yükseltilen değer havarilerimiz, iktisat dahilerimiz ve siyasi sorumlularımız kadar kuvvetle inanmadıkları için ' özelleştirme kalite getirir' kuralını inkâr etmekle kalmıyor, tam tersini iddia ediyorlar.
Türkiye'nin ' özelleştirmeye kayıtsız şartsız iman ettirilmiş' sorumluları bu tür devasa satışları Meclis'in onayına sunmayı aklının köşesinden bile geçirmez iken Japon başbakanı Koizumi kendi kariyerini riske atma bahasına halis demokrasinin gereğini yerine getirmiştir. Hem de kendi partisinden pek çok milletvekilinin tasarıyı reddedebileceğini ve böylece güvenoyu havasına soktuğu ' yasama denetimi'nden yenik çıkabileceğini bile bile! Orada öyle, bizde böyle. Acaba özelleştirme konusunda bizim yetkililerimizin bu acilci hırsı, samimiyetle savunulabilecek iktisadi ilke ve değerlerle açıklanabilir mi? Sözgelimi neden gerçek sahip olan halkın görüşüne başvurmazlar? Neden, şimdiye kadar genellikle ' emir kulu' duruşu sergileyen aziz ' vekiller' heyetinden göstermelik bir demokratik icazet almaya dahi gerek duymazlar? Pek parlak örnekler var iken neden vatandaşların tasarruflarını devreye sokacak ' halka arz' yönteminden itina ile kaçınırlar? Yüksek ' küresel mahfiller'den gelmiş ve benimsenmiş emirler mi ellerimizi kollarımızı bağlamaktadır? Yoksa sadece ' ülkeye yabancı sermaye giriyor' diyebilmek için mi stratejik açıdan vahim sonuçlar doğurabileceğini göze alarak ille de dış taliplerin üç kuruş fazla tekliflerine balıklama atlamaktayız?


Tamamen özerkleştirilmedikleri halde son zamanlarda oldukça başarılı yönetilen ve yüksek kârlılık oranlarına ulaşan ERDEMİR, TÜRK TELEKOM ve TÜPRAŞ gibi dev kurumları özelleştirme konusu, hükümet hakkında karanlık senaryo üretenler için en bereketli kaynak haline geldi! Hayli etkin çevrelerde konuşulan ve inanılan son sıcak ' komplo teorisi' de bu senaryolar arasında:
- Filanca stratejik KİT'i özelleştirme ihalesinde en yüksek parayı bastırıp öne çıkan uluslararası ortaklığın arkasında öyle biri var ki duysanız dudaklarınız uçuklar!
- Sahi mi, kimmiş acaba?
- Hani bütün servetlerine el konulan bir hanedan vardı ya, o!
- Olamaz!
- Oldu bile.
Doğrusu her aklı başında insan tarafından ' fantezi' bile kabul edilemeyecek kadar uçuk bir senaryo ama Türkiye'de olmayacak şey yok. Kaldı ki, asıl mesele ' şüyuu vukuundan beter' kuralında yatıyor. Malum, kastedilen sözde batık hanedanın eski icraatları hakkında pek ilginç söylentiler daima geniş rağbet görmüştür. O derece ki hanedanın bazı acar üyeleri çoğu kişi tarafından, iş dünyasında sırf ' ticari fırlamalık olsun' diye girişimlerde bulunabilecek kadar çılgın adamlar şeklinde algılanmaktadır. Böyle bir zeminde sözde batık hanedanın ' güdümlü konsorsiyum' manevrası ile özelleştirmeden aslan payını kapması, en azından ' filanca ihalenin arkasında İngiliz gizli servisi var' diyenlerinki kadar müşteri bulabilecek bir öykü.
Üstelik bazı ciddi (!?) kaynaklar, yetkililerin de kulaklarına kar suyu kaçtığına dair söylentiler yayıyorlar. Neredeyse hikâyeyi duyan herkesin ' o hanedan vallahi yapar yapar' demesi de cabası! Bu ' komplo teorisi' milyonda bir ihtimal dahi olsa hükümetin başına bela getirebilecek ' akçeli girdap' örneklerinden birini teşkil ediyor.
Müthiş çoğunluğuna rağmen Meclis'e onaylattırmayı aklından geçirmeksizin böylesine muazzam kamu varlıklarını yabancılara açık şekilde pazarlayan bir iktidar, uydurma öyküler dahil, bütün vebali kendinde görmek durumunda. Üzerlerine düşecek şekilde yerinden oynattıkları kayaların altında kalmaları halinde de kimseyi suçlayamayacaklar.
Telgrafın tellerine kendi elinizle elektrik verirseniz iktidar kuşunu kızartırsınız.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Düğün dernek ve örnek   / 08-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (2)   / 05-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (1)   / 04-08-2005
 Terörün tanımına dair (II)   / 02-08-2005
 Terörün tanımına dair (1)   / 01-08-2005
 Karanlıkta 'Kandil' yerine ıslık   / 29-07-2005
 Ağlarda üç gol Kıbrıs'ı sayma   / 28-07-2005
 Kurmay zekâya paşa yarası   / 26-07-2005
 Eşkıya ile mücadelenin baba yasası   / 25-07-2005
 Türk'ün hain üretme şehveti   / 22-07-2005
YILMAZ ÖZDİL
Var bir terslik...
Bizim bakanlardan biri çıkıp,...
ÖMER LÜTFİ METE
Telgrafın tellerine kim konacak?
Kapitalizmin merkezi...
UMUR TALU
Bir yere gidiyorum, yine geleceğim...
Bu yaz... Benim...
FATİH ALTAYLI
Erdoğan yine Özal'ın izinde
Başbakan, PKK'nın yeniden...
ERDAL ŞAFAK
Anayasa paketi gizli hazırlanmaz
Sonbaharda Türkiye'yi...
Meclis 'posta' koydu!
"Kabul edilmezse erken seçim" diyerek rest çektiği posta idaresi...
İran nükleer düğmeye bastı
İsfahan'da uranyum çalışması başladı. İran "Kameralarla kontrol...
Kamu elini çeksin
Kamu elini çeksin
Süper Lig'de 6 yabancı bile çok fazla. Başka kapı açmaya gerek yok.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu