| |
Anayasa paketi gizli hazırlanmaz
Sonbaharda Türkiye'yi heyecanlı bir gündem bekliyor: Ankara-Brüksel hattında gerilimler, sosyal güvenlik reformu, terörle mücadelede yeniden yapılanma, Irak'taki anayasal sürecin serpintileri... Bunlara bir de Anayasa değişikliği paketi tartışmalarının eklenmesi kesinleşti..
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin dün bombayı patlattı: "Hükümetimiz Anayasa değişikliği paketini gündemine aldı..." Tuhaf. Daha 1.5 ay önce AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Anavatan lideri Erkan Mumcu'nun başörtüsü sorununa çözüm için Anayasa değişikliği çağrısına, "Gündemimizde yok" yanıtı vermişti. Dahası Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliğinin Meclis'in iş olduğunu söylemiş, " Bunun hükümette ele alınması mümkün değil. Bakanlar Kurulu'nda böyle bir konu konuşulamaz " demişti. 1.5 ayda ne değişti de, Kapusuz'un gündemlerinde yer almadığını ifade ettiği, Çiçek'in de Bakanlar Kurulu'nda konuşulamayacağını belirttiği Anayasa değişikliği hükümet gündemine giriverdi? Hem de Meclis'in önümüzdeki ay başında olağanüstü toplantıya çağrılacağı spekülasyonları eşliğinde? Ve de başta Erdoğan olmak üzere iktidarın tüm sözcülerinin her fırsatta vurguladıkları "katılımcılık", "şeffaflık" ilkeleriyle asla bağdaşmayan bir gizlilik perdesiyle örtülerek? Oysa Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu'nun hayli kapsamlı (en az 50 maddeden söz ediliyor) bir Anayasa paketini Mayıs ayında Başbakan Erdoğan'a sunduğu, onun da değerlendirme için kurmaylarına havale ettiği biliniyor.
YAŞ, YÖK ve ötesi "Sistem"in masaya yatırıldığı, cumhurbaşkanı seçimi ve yetkileri için seçenekli önerilerin de yer aldığı Kuzu'nun paketinden ne kadarının bu değerlendirmelerde "piştiğini" bilmiyoruz ama Şahin'in açıklamalarında bazı ipuçları bulmak mümkün: Listenin başında her Ağustos'ta gündeme oturan ve AK Parti'nin içinde "ukte" olan Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) ihraç kararlarının yargı denetimine açılması bulunuyor. Anlaşılan YAŞ'ta komutanların "Biz işvereniz; ihraç etmiyoruz, iş aktini feshediyoruz" görüşü, iktidarda pek kabul görmedi. İkinci sıraya da tabiiYÖK'le ilgili düzenlemeler yerleştirildi. Şimdiden suyu bulandırmamak için olsa gerek, Şahin bu maddeyi bir cümleyle geçiştirdi. O nedenle YÖK'ün yetkisini yönlendirme ve koordinasyonla sınırlandıran bir değişiklik mi yetinilecek, yoksa Mumcu'nun önerdiği formülü de içerecek mi; ancak açıklanınca görebileceğiz. Şahin ayrıca memurlara görev ve toplu sözleşme hakkıyla ilgili değişikliğin kesinlikle, 2B düzenlemesinin de belki yer alacağını bildirdi. Büyük olasılıkla Anayasa Mahkemesi'yle ilgili öneri de gelecek. Çünkü Kuzu, bu konuda 7-8 madde bulunduğunu söylemişti. AK Parti artık Anayasa'yı tek başına değiştirecek çoğunluğa sahip değil. Şahin'in de belirttiği gibi, paket "CHP'nin ve diğer üyelerin katkılarıyla olgunlaşacak." İyi ama CHP'nin katkı için koşulu belli: Milletvekili dokunulmazlığının daraltılması. Onunla ilgili hiçbir açıklama ya da bilgi sızdırması yok. Hem sonra Anayasa değişikliği gibi bir konuda Meclis'teki uzlaşma da yeterli olamaz; toplumsal mutabakat şart. O da sivil topluma yeterli tartışma süresi verilmesinden geçiyor. İktidar karanlıkta hazırladığı paketi bir an önce kamuoyuyla paylaşmak zorunda. Tabii amblemindeki ampulün ışığını söndürmediyse...
|