Özelleştirme İdaresi istifalar sonrası sessizliğini bozdu: İşlerini iyi yapanların istifasını istemek ayağımıza kurşun sıkmak anlamına gelirdi.
Özelliştirme sürecindeki Erdemir'de yaşanan istifaların yankısı sürüyor. Erdemir Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu ve İsdemir Genel Müdürü Atamer Giyici'nin istifalarının ardından Özelleştirme İdaresi'nden, "Kimseyi istifaya zorlamadık" bilgisi geldi. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, "İşlerini iyi yapan yöneticilerin istifasını istemek ayağımıza kurşun sıkmak anlamına gelirdi. Böyle bir şey söz konusu değil" dediler. İstifaların gerisinde yattığı belirtilen "Altın Hisse" kararı ve Erdemir'in yabancılara blok olarak satılmasına kapı aralanması noktasında ise İdare'nin yorumu şöyle: "Altın hisse uygulamasının özelleştirmeden önce başlatılması, iddia edildiği gibi bir sorun oluşturmuyor. Çünkü yönetimi zaten biz atadık. Atadığımız yönetimdeki bir isme belli konularda veto yetkisi verilmesi neden ihtilaf yaratsın ki? Ayrıca altın hisse, entegre tesislerde üretimin ve istihdamın devamının bir güvencesi. Bu arada, 'Erdemir yabancılara satılmamalı' yaklaşımı ise vatanseverlikle ifade edilmek isteniyor. Herkesin vatanseverlik anlayışına saygı duyarız. Bu noktada polemiğe girmeyiz."
ASO'NUN TAKİBİ Öte yandan Erdemir'in yüzde 8 oranında hissedarı olan Ankara Ticaret Odası'nın Başkanı Sinan Aygün, hukuki mücadelenin süreceğini belirtti. Aygün, ana sözleşmede hüküm yokken genel kurul kararı ile imtiyazlı hisse (altın hisse) oluşturulmasının Ticaret Kanunu'na aykırı olduğunu savundu ve "Yapılan düzenleme imtiyazlı hisse yaratılarak müktesep haklarda gerilemeye yol açılacaktır. Bu durum, zamanında Erdemir'de kurucu ortak ve hissedar olarak yer alanların bugünkü haklarında geriye gidişe neden olacaktır. Kaldı ki imtiyazlı hissenin hangi hallerde sona ereceği veya bu imtiyazın daha sonra satılıp satılmayacağı da belli değil" dedi.