|
|
Zorunlu ders sayısı azaltıldı
İlköğretimde seçmeli ders sayısı artırıldı, sanat ve spora ağırlık verildi. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 2 saatten 3 saate çıkarıldı.
Ders çizelgesi sil baştan
İlköğretim müfredatından sonra haftalık ders çizelgesi de değişiyor. İngilizce ders saatlerinin artırıldığı çizelgede sanat ve spora ilişkin seçmeli derslere ağırlık verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfredatını yeniledikten sonra haftalık ders çizelgesini de değiştirdi. Yeni ders saati çizelgesinde, seçmeli derslere ağırlık verildi, sanat ve spora vurgu yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi üzerine, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 2 saatten 3 saate çıkarıldı.
SATRANÇ DERS OLDU Yenilenen çizelgeye göre; seçmeli dersler arasında sanat ve spor etkinlikleri, yabancı dil, satranç, bilgisayar, felsefe ve halk kültürü gibi öğrencinin ilgisini çekecek alanlara yer verildi. Sanat etkinliklerinde drama, tiyatro, halk oyunları, enstrüman; spor etkinliklerinde güreş, futbol, basketbol, masa tenisi okulların fiziki şartlarına göre öğrencilere okutulmak üzere tercih edilebilecek. Seçmeli derslerde başarı not olarak değerlendirilmeyecek, dersler etkinlik gibi işlenecek.
28 SAAT DERS Düzenlemede, zorunlu ders saati 28 saatle sınırlandırıldı. 1, 2 ve 3'üncü sınıflarda zorunlu ders saati 27, 4 ve 5'inci sınıflarda 26, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda 28 olacak. Zorunlu derslere ek olarak 1, 2 ve 3.'üncü sınıflar 3; 4 ve 5'inci sınıflar 4, 6, 7 ve 8'inci sınıflar 2 saat seçmeli ders alacaklar. Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilimleri, resim, müzik, beden eğitimi ve trafik ve ilkyardım gibi zorunlu derslere yönelik bir değişiklik yapılmadı. Resim dersinin adı görsel sanatlar, iş eğitimi dersinin adı teknoloji ve tasarım, fen bilgisi dersinin adı ise fen ve teknoloji olarak yenilendi. Fen dersi 3 saatten 4 saate çıkarıldı.
TAKVİYE TÜRKÇE DERSİ Öğrencilere, birinci sınıfta bir saatlik seçmeli yabancı dil dersi imkanı verilirken, 4'ncü sınıftan itibaren seçmeli yabancı ders zamanı 2 saate çıkarıldı. İlköğretimin ilk üç sınıfında takviye adı altında öğrencilere zayıf oldukları konularda eğitim verilecek. Örneğin Güneydoğu'da Türkçe'yi okul çağında öğrenen minik öğrenciler için, haftalık ders saati çizelgesine ilk üç yıl için birer saat Türkçe eğitimi konulabilecek. Öğretmen sınıf ortalamasının başarısına göre istediği konuda takviye ve etüt dersi yapabilecek.
Betül KOTAN /ANKARA
|