Erdoğan Rusya'ya gitti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak ''ANA'' ile saat 16.00'da Rusya Federasyonu'nun Soçi kentine hareket etti. Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve öteki ilgililer uğurladı. Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ile bir grup gazeteci de Soçi'ye gitti. Başbakan Erdoğan, Soçi'ye hareketinden önce Rusya Federasyonu ve ardından geçeceği Moğolistan'daki temaslarına ilişkin Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile son yıllarda büyük ivme kazanan ikili ilişkileri gerek uluslararası, gerekse bölgesel boyutta değerlendirme fırsatı bulacaklarını kaydetti.
Erdoğan, Rusya Federasyonu'nun Soçi kentine hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, yapılan davete icabet etmek için Rusya'ya gayriresmi bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.
Ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'de akşam yemeğinde, yarın sabah da kahvaltıda bir araya geleceğini belirten Erdoğan, görüşmelerde son yıllarda büyük ivme kazanan ikili ilişkileri gerek uluslararası, gerekse bölgesel boyutta değerlendirme fırsatı bulacaklarını kaydetti. Erdoğan, bu ziyaretin Rusya ile gelişen ve derinlik kazanan ikili ilişkilere katkıda bulunacağına inandığını belirterek, Rusya'daki temaslarının ardından Moğolistan'a hareket edeceğini bildirdi.
MOĞOLİSTAN ZİYARETİ
Moğolistan ziyaretinin bir ilk olması açısından tarihi önem taşıdığına işaret eden Erdoğan, 24 Haziran 1964'ten beri ilk defa bu ülkeye Başbakan düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, Moğolistan ile tarihi bağlara dayanan güçlü dostluğun 1990'lı yıllardan itibaren artarak devam ettiğini dile getirerek, son 15 yılda kültür, eğitim, askeri ve güvenlik alanlarında güçlü bir işbirliği tesis edildiğini söyledi. Türkiye İşbirliği Kalkınma Ajansı'nın (TİKA) Moğolistan'daki yatırımlarının önemine de işaret eden Erdoğan, bu ziyaretin Moğolistan ile ticaret ve ekonomi alanlarındaki işbirliğine katkısı olacağına inandığını dile getirdi. Ziyaret çerçevesinde Moğolistan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanı ile de bir araya geleceğini belirten Erdoğan, ziyaretin ikinci gününde de Türk tarihinin önemli simgelerinden olan Orhun Anıtları'nı ziyaret edip, bu anıtları Karakurum şehrine bağlayan 40 kilometre uzunluğundaki karayolunun temelini Moğolistan Başkanı ile birlikte atacaklarını bildirdi.
''GÖKTÜRK YAZITLARININ DÜNYA TURİZMİNE KAZANDIRILMASI''
Erdoğan, karayolunun TİKA tarafından yapılacağını ve böylece yıllardır bekleyen yolun kendileri tarafından yapılmış olacağını belirterek, ''Bu yolun inşası, Göktürk yazıtlarının dünya turizmine kazandırılması açısından büyük önem arz etmektedir'' dedi. Ziyaretine, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile milletvekillerinin de eşlik edeceğini belirten Erdoğan, ''Ziyaretimizin, Moğolistan ile tarihi bağlara dayanan dostluk duygularımızın somut projelerle güçlendirilmesi ve ikili ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesi açısından yararlı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'dan bir milletvekili heyetinin KKTC'ye gitmesine ilişkin, ''Bu ilk adımı da böylece duyduk. Bundan dolayı ayrıca mutluyuz. Azerbaycanlı kardeşlerimize çok çok teşekkür ediyoruz'' dedi. Erdoğan, Rusya Federasyonu, ardından da Moğolistan'a yapacağı ziyarete ilişkin Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'dan bir milletvekili heyetinin KKTC'ye gittiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu: ''Bildiğiniz gibi son Azerbaycan ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile bu konuları görüşmüştük. O gün orada talimatını vermişti. 'Gerek uçak seferlerinin başlatılması, gerek oradaki kutlamalara yönelik atılacak adımlar, gerekse yatırımlara yönelik bazı adımların atılması noktasında biz sizlerle aynı kanaatleri paylaşıyoruz ve bunu gecikmeden başlatacağız' dediler. Ve bu ilk adımı da böylece duyduk. Bundan dolayı ayrıca mutluyuz. Azerbaycanlı kardeşlerimize çok çok teşekkür ediyoruz.'' ''Bunun, tanıma açısından bir başlangıç olup olmayacağı''na ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, ''Bunlar, fiili olarak bu anlama gelir'' dedi. Bunun devamının geleceğine inandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''İslam Konferansı Örgütü'nün Yemen'deki Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda aldığı karar, bir kenara konulacak karar değil. Kıbrıs Türk Devleti olarak gözlemci üye sıfatıyla tanımış olmaları ve KKTC Dışişleri Bakanı'nın o şekilde oturtulması anlamlıdır. Burada bu, açık, net olarak ifade edilmiş. Kaldı ki, bir de izolasyonun kaldırılması istikametinde tüm üye ülkeler orada karar almış ve bunu deklare etmişlerdir.''
KARABAĞ KONUSU
Başbakan Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Putin ile yapacağı görüşmede, Karabağ konusunun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya karşılık, şöyle konuştu: ''Şüphesiz ki biz bunları gündemimizin içinde bulunduruyoruz. Bunları da kendileriyle konuşacağız. Bildiğiniz gibi, Minsk Grubu içinde Rusya da var. Ben, daha önce Moskova'da Sayın Başkan'la bu konuyu görüşmüştüm. Bu konuda ellerinden gelen desteği vereceklerini, yardımcı olacaklarını bize söylemişlerdi. Bu gidişte de bunları konuşacağız. Bunlar, anlık konular değil. Belli zaman da istiyor. Ama bunu sürekli işlememiz, bu konudaki gelişmeleri olumlu istikamette, altyapısını oluşturarak takipçi bir anlayışla neticeye vardırmaya çalışmamız gerekiyor. Bu bir ülkenin veya bölgenin sorunu değil, uluslararası bir sorun. Yansıması var. Bizi bile rahatsız ediyor bu konu. İnşallah çözeceğiz.''
RUSYA İLE TİCARET HACMİ
Erdoğan, Rusya ile ticaret hacminin arttığının belirtilip, bu konuda belli bir rakam belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine de ''Şu anda rakamsal olarak şuraya ulaşılır demiyorum. Her yıl bir önceki yılı ciddi bir oranla aşan tabloyla hamdolsun karşı karşıyayız. Bunun için de ekonomik ve ticari münasebetler, turizm ve siyaseten ilişkiler var. Tüm bunlar, olumlu istikamette gelişmekte. Bundan da memnunuz. Rusya da memnun'' diye konuştu. Yatırımlar noktasında Rus ve Türk işadamlarının karşılıklı yaptığı yatırımların dikkate değer olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: ''Bu süreci bizim, her iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet ederek devam ettirmemizde büyük faydalar var. İlkemizi daha önce de söyledim. Biz, düşman üretmeye değil, dost kazanmaya gayret eden bir politika üretiyoruz. Komşularımızla da geldiğimizden bu yana bunda başarılı olduk. Türkiye, artık hiçbir komşusuyla, hatta dünyadaki hiçbir ülkeyle kavgalı konumda değil. Herkesle rahat görüşüyoruz, herkesle rahat buluşuyoruz. Bu süreci de böyle devam ettirmekte kararlıyız. Doğalgaz konusunda da bir talebimizi ileteceğiz. İsteyenin, vermeyenin malum.''
|