Uzun bir süredir elektrik fiyatların sabitlenmesine yardımcı olan barajlarda su oranı yüzde 30 azaldı. Bakanlık da mecburen pahalı olan doğalgaza yöneldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, barajlardaki su düzeyinin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 azalması üzerine elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerin payını azalttı, pahalı olduğu gerekçesiyle eleştirilen doğalgazın payını artırmak zorunda kaldı. Oysa, hidroelektrik santraller sayesinde yaklaşık 3 yıldır elektriğe zam yapılmıyordu. Fiyatların sabit tutulmasında, Enerji Bakanlığı'nın mobil santralleri kapatma, Bulgaristan'dan elektrik alımını kesme gibi operasyonlarının yanı sıra yağış rejiminin de büyük katkısı bulunuyor. Bu nedenle suya dayalı ucuz elektrik üreten hidroelektrik santrallerine ağır verilebiliyor. Ancak bu yıl barajlarda biriken su miktarı, geçen yıla göre yüzde 25- 30 oranında azaldı. Özellikle, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan barajlardaki su düzeyinde ciddi bir azalma olduğu belirtildi.
KRİTİK TOPLANTI Enerji Bakanlığı ile enerji KİT'lerinin üst düzey yöneticileri, barajlarda biriken su miktarının üçte bire yakın düzeyde azalması nedeniyle 2005 yılı elektrik üretim planını revize etmek üzere hafta içinde kritik bir toplantı yaptı. Toplantıda, suya
dayalı üretim yapan hidroelektrik santrallerden bu yıl için öngörülen elektrik üretim miktarının 49 milyar kilovat saatten, 43 milyar kilovat saate düşürülmesi kararlaştırıldı. Bu zorunlu ayarlamanın ardından hidroelektrik üretiminden doğan yaklaşık 6 milyar kilovat saatlik elektriğin, kömürle üretim yapan termik santrallerin ve pahalı elektrik ürettikleri gerekçesiyle eleştirilere hedef olan doğalgazla çalışan yap-işlet ve yap-işlet-devret santrallerinden karşılanması kararlaştırıldı. Edinilen bilgiye göre, yeni üretim planlaması çerçevesinde doğalgaz ile üretim yapan santrallerin bu yılki üretimdeki payı yaklaşık 28 milyar kilowatt saatten, 31-32 milyar kilovat saate çıkarıldı. Hidroelektrik santraller, bir kilovat saat elektriği 0.2 sentten üretiyor. Doğalgaz santrallerin birim üretim maliyeti ise 5.5 sentten 9 sente kadar değişiyor.
EYLÜLDE ZAM GELEBİLİR Enerji Bakanlığı yetkilileri, elektrik üretim maliyetlerinin artacağına işaret ederek, yükselen maliyetlerin elektrik fiyatlarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Yetkililer, "Eylül ayından itibaren fiyatlarda kaçınılmaz olarak ayarlama yapılabilir" mesajını verdi.