|
|
Her tür soruya hazırlıklı olun!
Çocukların cinsellikle ilgili detaylı sorularına nasıl yanıt verilmeli? Özellikle 4-5 yaşından başlayarak çocuğun cinsel dürtü ve meraklarının artışının normal olduğu unutulmamalı bu durum korkutarak, yargılayarak baskılanmamalıdır. Çocuğun cinsiyetine göre, karşı cins ebeveyne olan ilgisi diğer ebeveynle rekabeti 6 yaşına kadar normal olduğu gibi, daha da uzayabilir. Yaşayan, paylaşan, hoşgörü ile konuşan aile yapısı zaten annebaba- çocuk üçgenindeki kimliklerin doğru yerleşmesini sağlar. 6-7 yaşından itibaren çocuğun aile dışı sosyal kimliği ön plandadır; soyut-somut düşünce ayırımını da kolayca yapabileceğinden, her türlü eğitime elverişlidir. Cinsellikle ilgili detaylı sorular detaylı cevaplandırılmamalı, ebeveynle çocuk arasındaki ilişkinin saygınlığı korunmalıdır. Örneğin "ben nasıl oldum" sorusuna, leylekler yerine anne babanın yumurtalarının sevgiyle birleşmesi sonucu annenin karnında bir bölmede büyüdüğü söylenmeli; yaşı büyüdükçe biyolojik ve duygusal açıklamalar getirilmeli, kendisini hissetmesi sağlanmalıdır.
Çocuk nasıl oluyor, çocuk nereden çıkıyor gibi sorulara ne yanıt vermeli? Nereden çıktığı sorusunun cevabı, yeterince büyüdüğünde doktor yardımı ile karındaki bölmeden özel bir yol ile dışarı alındığı olmalıdır. Yaşına uygun daha detaylı bilgi istendiğinde, anatomik bilgilendirmeler yapılabilir.
Peki ya "genelev nedir?" diye sorarsa? Bu soru, örneğin iş bulamayan, paraya ihtiyaç duyan bazı kadınların soyunarak yetişkin erkekleri eğlendirip para kazandıkları yer olarak açıklanabilir.
|