Sözler camda ölümsüzleşiyor
İnsanoğlu tarafından binlerce yıldır kullanılan cam bir rivayete göre Mısırlılar ve Finikeliler tarafından İ.Ö. 2'nci yüzyılda ilk kez üretilmiş. Diğer bir rivayete göre ise İ.Ö. 3'üncü yüzyılda yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuş. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihçi olan Pliny, Finikeli denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret ediyor. Türkiye'de cam yapma sanatı ise Selçuklular'la beraber başlamış ve İstanbul'un keşfini takiben gelişmiş. Yüzlerce yıldır Anadolu topraklarında büyük bir titizlikle işlenen camı, Paşabahçe tarih ve kültürümüzdeki iyi dilek sunma geleneğimizle birleştirerek yeni koleksiyonunda canlandırıyor. Paşabahçe Mağazaları'nın Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları kapsamında tanıttığı 'Camda Sanatlı Yazı' isimli koleksiyonu, altı bin yıllık geçmişi olan yazı ile, bir o kadar eski bir malzeme olan camı buluşturuyor. Koleksiyon, binlerce yıldır sağlık, talih, bereket, huzur ve şifa getirdiğine inanılan, saklanan ve armağan edilen eserlerden yola çıkılarak ve bu eserdeki sanatlı yazı örneklerinden esinlenerek oluşturulmuş. Timuri formlu cam sürahi, kına tası ve kase formlarında tekrar hayat bulan figürlü Selçuklu Yazıları; klasik formlardaki kase, şekerlik ve vazoların camları üzerine işlenmiş Osmanlı Hatları; yine camın üzerine Latin harfleriyle işlenen çağdaş hatlar ve stilize Kufi yazılar; Cumhuriyet dönemi çağdaş hat örnekleri, koleksiyondaki yerini alıyor. Bu koleksiyonda, günlük yaşam içinde, birbirinden farklı olaylar için kullanılan güzel dilekler ve iyi niyetleri camla bütünleştiren 19 farklı ürün bulunuyor. "Acil şifalar dileriz efendim", "Bereketli olsun", "Tebriklerinizi takdir eyleriz efendim", "Elinize sağlık", "Kınalı eller, kutlu diller", "Afiyet olsun" gibi dilekler, koleksiyondaki özgün cam ürünlerde, kalıcı ve anlamlı hediyelere dönüşüyor.
"Gönüller Bir Olsun" Destar; el imalatı yeşil cam üzerine boyun kısmı mine ve altın yaldız dekorlu, aynalı hat motifli vazo... Gövde kavuk formunda, taşlanmış. Destar Vazo, adı gibi formunu da Mevlevi Dervişleri'nin başlarına giydikleri sarıktan almıştır. Vazonun her iki tarafına da uygulanan "Ya Hazreti Mevlana" yazısı aynalı formda istiflenmiş, yazının içi çiçekler ve altın yaldızla süslenmiştir.
"Allah'ın Adıyla" Dörtlü; el imalatı opal üzerine cam sarma, elips formlu vazo... Dörtlü Vazo üzerinde, hat ustası Emin Barın'ın Latin harflerini kullandığı "4'lü Allah" çalışması kullanılmış. 4'lü Allah hat ustasının anlam olarak geleneğe bağlılığını sürdürürken, bu geleneği çağdaş bir yaklaşımla yorumladığı çalışmaları arasında yer almaktadır.
"Bereketli Olsun" Bereketli; el imalatı siyah camdan, içi altın yaldız dekorlu, Selçuklu dönemi insan başlı ve geçmeli Kufi yazılı konik kase... Tarih boyunca kişiler, kendileri ve aileleri adına, -başta hükümdar ve komutanlar olmak üzere- başkalarına armağan etmek amacıyla, dileklerini ileten kaseler, taslar ve benzeri eşyaları özel olarak ürettirmişlerdir. Doğanın binbir bereketini içinde taşısın diye...
|