|
|
KKTC'de 'Uluslararası İşletme şirketleri' yasası çıkarılıyor
KKTC'de yabancılar tarafından yurtdışına yönelik faaliyet yapacak ''Uluslararası İşletme Şirketleri'' kurulmasına olanak veren yasa tasarısı hazırlandı.1993'ten beri yürürlükte olan ''Off Shore Şirketleri Hizmetler Yasası''nı yürürlükten kaldıran tasarı halindeki yasa, Meclis'te onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine sunulan tasarı halindeki yasanın hazırlanmasındaki amaç, ''lokomotif sektör durumundaki hizmetler sektörüne doğrudan, genel ekonomiye de dolaylı olarak katkı sağlamak, ülkeye istihdam, gelir ve kaynak yaratmak, AB müktesebatına uyumu sağlamak'' olarak ifade edildi.
YABANCILAR KURABİLECEK
KKTC Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak Meclis gündemine alınan yasa tasarısı, yabancı gerçek ve tüzel kişiler ile yurtdışında yaşayan KKTCvatandaşlarına ''Uluslararası İşletme Şirketleri'' kurma yetkisi veriyor.
Yasa tasarısına göre, bu şirketlerin her tür faaliyetleri yurtdışına yönelik yapılacak ve gelirlerini de yurtdışından sağlayacaklar. KKTC'de off-shore bankalar hariç devletten, bankalardanveya kişilerden kredi talep edemeyecekler.
SERMAYE 20 BİN AVRO
Karlarını yurtdışına transfer edebilecek bu şirketler, gelir vergisi, para ve kambiyo yasası ile kurumlar vergisine bağlı olmadan faaliyet yapacaklar, yani vergi ve gümrüklerden muaf olacaklar. Net karları üzerinden devlete yılda yüzde 2.5 oranında vergi ödemekle yükümlü bu şirketlerin ödenmiş sermayesi 20 bin avronun altında olamayacak.
İstihdamla ilgili düzenlemeler de öngören yasa tasarısında, ''şirket hisselerinin adında görülmesini istemeyen hisse sahiplerine, hisselerini KKTC'de ikamet eden bir 'emanetçiye' emanet edebilmelerine'' de olanak sağlanıyor.
Tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesiyle, Off Shore Şirketleri Hizmetler Yasası yürürlükten kalkacak ve bu yasa kapsamındaki şirketler, yeni yasa kapsamında Uluslararası İşletme Şirketi olarak faaliyet gösterecekler.
|