|
|
İKÖ'de Kıbrıs ve Batı Trakya tasarısı kabul edildi
Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen 32. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dışişleri bakanları toplantısında, Türkiye'nin Kıbrıs ve Batı Trakya Türklerine ilişkin sunduğu tasarı kabul edildi.Kıbrıs'a ilişkin tasarıda, geçen yıl İstanbul'da düzenlenen İKÖ zirvesinde alınan kararı daha ileri götüren unsurlar yer alıyor..
İKÖ'nün bir önceki tasarısında İKÖ ülkelerine Kıbrıs Türkleriyle maddi-manevi ilişkilerini geliştirmesi çağrısı yer alıyordu. Bu yılki tasarıda ise üye ülkelerin, bu kararın uygulanması konusunda neler yaptıkları hakkında Genel Sekreterliği bilgilendirmeleri hususuna yer veriliyor.
Tasarıda ayrıca, Genel Sekreterliğe, Kıbrıs Türk tarafındaki projelere destek vermesi için İslam Kalkınma Bankası ile gerekli temasları kurması talebinde bulunuluyor.
Tasarıda, sadece İKÖ üyelerine değil, tüm uluslararası topluma, Kıbrıs Türklerinin izolasyonuna son verilmesi yolunda gecikmeksizin somut adımlar atması çağrısı yer alıyor.
ADADAKİ TÜRKLERE DESTEK
Üye ülkeleri, Kıbrıs Türk tarafıyla üst düzey karşılıklı ziyaretler düzenlemeye davet eden tasarıda, Kıbrıs sorunu çözülene kadar, adadaki Türklerin haklı davasına destek verileceği yönündeki önceki kararlar yeniden teyit ediliyor.
Tasarıda, İKÖ üyesi ülkelere Kıbrıs Türkleriyle etkin dayanışmayıgüçlendirmeleri, yakın işbirliği içinde olmaları, her alanda, özellikle de doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, enformasyon, yatırım ve spor alanlarında onlarla ilişkilerini geliştirmeleri çağrısında bulunuluyor.
Rum tarafının BM Genel Sekreteri'nin sürekli çağrılarına yanıt vermede başarısız kalmasından duyulan hayal kırıklığının dile getirildiği tasarıda, adadaki iki tarafın tam eşitliği ve tarafların birbirlerini baskı altına almadan, tehdit etmeden ve sömürmeden, yan yana, güvenlik, barış ve uyum içinde yaşamaları prensibi yeniden vurgulanıyor.
Tasarıda, geçen yıl İstanbul'da düzenlenen 31. İKÖ dışişleri bakanları toplantısında alınan, gözlemci üye KKTC'nin bundan böyle İKÖtoplantılarına ''Kıbrıs Türk Devleti'' sıfatıyla katılması kararına atıfta bulunuluyor.
Kıbrıs tasarısına başta çekince koyan Endonezya'nın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Sana'da yaptığı ikili temaslar sonucu çekincesini kaldırdığı öğrenildi.
BATI TRAKYA TASARISI
Toplantıda kabul edilen ikinci tasarıda, ''İskeçe ve Gümülcine'nin seçilmiş müftülerinin adli makamların tacizine uğramaları kınanmaktadır'' ifadesine yer verildi.
Tasarıda, Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlık vakıflarının, kendilerini yönetmelerine olanak tanıyacak şekilde, kendi yönetim kurumlarını seçmeleri için gerekli adımların atılması talep edildi. Tasarıda ayrıca, Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nin Türk azınlığın eneski sivil toplum örgütü olan İskeçe Türk Birliği'nin faaliyetlerini, isminde Türk ifadesi bulunması nedeniyle yasaklamasından duyulan üzüntü dile getirildi.
Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Türk Müslüman azınlığın haklarına ve kimliğine saygı gösterme yolunda tüm tedbirleri almaya ve İskeçe veGümülcine'nin seçilmiş müftülerini resmen tanımaya davet edildiği tasarıda, İKÖ Genel Sekreterliği de Batı Trakya'da camiler ve Müslümanlara ait mezarlıkların yıkımına dair haberlere ilişkin bir rapor hazırlamakla görevlendirildi. İKÖ Genel Sekreterliği, raporu dışişleri bakanlarının bir sonraki toplantısında kurula sunacak.
RUSYA GÖZLEMCİ ÜYE
Bu arada, İKÖ'ye gözlemci üye olmak için bir süre önce başvuran Rusya'nın başvurusu kabul edildi. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye, Rusya'nın gözlemci üyeliği konusunda olumlu görüş bildirdi.
|