|
|
FT:'AB taahhütleri yerine getirmeli'
İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times (FT), Türkiye ile müzakereler için hazırlanan çerçeve belgesini açıklayan Avrupa Birliği'ne taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulundu.
Gazetenin başyazısında, geçen ay Fransa ve Hollanda'da yapılan referandumların yarattığı travmadan sonra, dün AB Komisyonu'nun Türkiye'nin üyeliği konusunda çerçeve koyması önemli bir gelişme olarak nitelendirildi.
Bunun bir sonuç olmadığını, ancak yine de büyük önem taşıdığını belirten FT başyazarı, genişlemenin tartışmalı da olsa, AB'nin en başarılı politikası olduğunu kaydetti.
Başyazar, bunun ''istikrar ve refahın AB'nin komşularına da yayılması için kullanılabilecek en yumuşak güç olduğunu'' belirterek, ''Tabii ki genişleme en doğru ve çabuk biçimde tartışmaya açılmalı, bundan vazgeçmek dürüstlükle de ileri görüşlülükle de bağdaşmaz'' ifadesini kullandı.
AB'ye taahhütlerini yerine getirme çağrısı yapan başyazar, halen üyelik süreci içinde bulunan Romanya ve Bulgaristan ile sürecin gecikmeli de olsa tamamlanması ve AB'nin ayrıca diğer bazı batı Balkan ülkelerine üyelik perspektifi açması gerektiğini kaydetti.
Bu arada Türkiye'nin üyeliği konusunda gerçeklerden uzak bir havanın yayıldığını belirten başyazar, AB'nin gelecekteki dönem başkanları Almanya ve Fransa'nın gelecekteki olası liderleri Angela Merkel ve Nicholas Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine karşı olduklarına dikkat çekti.
Birliğin Türkiye gibi büyük nüfusa sahip ve fakir bir ülkeyi sindirmesinin güç olabileceğini de vurgulayan başyazar, ''Ama Türkiye'nin ve Balkan ülkelerinin pek çoğunun birliğe tam üyeliği için daha 10-15 yıl var. Bu zamana kadar bu ülkeler zaten reformlarını tamamlamış olacak'' ifadesini kullandı.
Başyazar ayrıca, bu ülkelerin AB'ye üye yapılması için ortaya konulan stratejik sebeplerin halen geçerli olduğunu hatırlattı. Aynı gazetenin köşe yazarlarından Quentin Peel de oyunun, Türkiye'nin aleyhine geliştiğini savunan bir yazı kaleme aldı. Peel, ''Zavallı Türkiye, bekleme odasında geçirdiği 42 yılın ardından, müzakerelere başlamak için bundan kötü bir zamanlama olamazdı'' dedi.
AB'nin Türkiye'nin üyeliğine ilişkin çerçeve belgesini dün yayımlamasının ilerleme olduğunu, ancak yine de hiçbir şeyin garanti sayılamayacağını öne süren Peel, belgede sürecin ucunun bilinçli olarak açık tutulması uygulamasının ilk kez yapıldığını bildirdi.
Müzakerelerin başarıyla tamamlanacağına dair garantinin bulunmadığını da iddia eden Peel, aslında Fransa ile Hollanda'daki referandumlardan çıkan ''hayır'' oylarının doğrudan Türkiye ile bir ilişkisinin bulunmadığını, bu konuda yapılan araştırmalardan verdiği alıntılarla ortaya koydu.
Bu noktada AB liderlerine büyük görevler düştüğünü vurgulayan Peel, Türkiye'nin onurunu kırıcı durumlardan sakınılması gerektiğini ifade etti. Peel, Avrupalı liderlerin bu konudaki samimiyetlerini göstermelerinin tek yolunun, genişleme ve Türkiye'nin üyeliği konularındaki fikirlerini seçmenlerine kabul ettirmek olduğunu söyledi.
(AA)
|