|
|
|
|
|
|
Yılda dört-beş defadan daha fazla 'bademcik iltihabı' ameliyat nedeni
Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde, bademcikler vücudun savunmasında önemli görev aldıkları için zorunlu koşullar dışında alınmaları uygun bulunmuyor. Son yıllarda, bademcik ameliyatları eskisi kadar sık uygulanmıyor. Ancak, üst üste son iki senede çocuğun beş-altı defadan daha fazla bademcik iltihabı olması, ameliyatı gerektiren durumlar arasında başı çekiyor
zellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak, vücudu savunmaya hazırlamak gibi görevleri bulunan bademcilerin büyüdükleri ve kişiyi rahatsız ettiği durumlarda ne yapılması gerekir? Bademcikler alınmalı mı? Yoksa, alınmamalı mı? Bunlar gibi, yıllardır halkın uzmanlardan beklediği, fakat yine de cevabını bir türlü alamadığı sorular var. Bademciklerle ilgili olarak merak ettiğimiz konuları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi anlattı...
Bademcik vücutta ne işe yarar? Bademcikler vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin, boğazda yerleşmiş dokularından bir çiftidir. Özellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak, vücudu savunmaya hazırlamak gibi görevleri vardır.
SAVUNMA BÖLGESİ Vücudun bademciğe ihtiyacıvar mı? Bademcikler özellikle çocukluk döneminde vücudun, hastalıklara karşı ilk savunma bölgesini oluşturur. Bununla birlikte, genizde yerleşmiş yine bademcik dokusu yapısında olan "adenoid" dediğimiz; halk arasında "geniz eti" olarak bilinen dokular da, aynı görevi üstlenmektedir. Yine vücutta sindirim sisteminin bazı bölgelerinde, dalakta ve kemik iliğinde, ayrıca vücudun çok değişik yerlerine yerleşmiş olan lenf bezlerinde aynı görevi yapan dokular da mevcuttur. Bütün bunlara bağışıklıktan sorumlu lenf sistemi' diyoruz.
Bademcikler neden şişer? Soğuk bir şey içmek şişmesi için bir sebep mi? Stres bademciği şişirir mi? Bademcikler hemen daima 'damlacık enfeksiyonu' denen, kişiden kişiye tükürükle ve yakın temasla bulaşan mikroplar nedeniyle şişer. Bu durumda bademcikler kızarır, bazen üzerlerinde beyaz döküntüler olur. Ateş, yutkunma güçlüğü, yutkunurken ağrı gibi eşlik eden belirtiler de bulunur. Enfeksiyon belirtisi olmayan, fakat yapısal olarak büyük bademcikler de olabilir. Soğuk bir şey içilmesi, sağlıklı bir insanda herhangi bir bademcik sorununa yol açmazken, müzmin bademcik sorunu olan ya da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda yerel direnç düşüklüğü nedeniyle hastalığa neden olabilir. Stres bademciği şişirmez, ancak direnç düşüklüğüne yol açarak kolay hastalanmaya zemin hazırlayabilir.
Geniz eti nedir, bademcikten farkı nedir? Halk arasında geniz eti denilen "adenoid" dokusu da aslında aynı bademcik gibi lenf yapısındadır ve üst solunum yolunun savunmasında rol oynar. Bademcikten en önemli farkı, çok büyük olması halinde, zaten küçük bir boşluk olan çocuk burun boşluğunu tıkamasıdır. Bu durum, bademcik ameliyatına kıyasla geniz etinin daha sık bir şekilde ameliyat edilmesine yol açmaktadır.
AMELİYATLAR AZALDI Bademcik alınmalı mıdır? Bademcik hep geniz eti ile birlikte mi alınır? Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde bademcikler vücudun savunmasında önemli görev aldıkları için zorunlu koşullar dışında alınmaları uygun olmaz. Son yıllarda bademcik ameliyatları eskisi kadar sık uygulanmamaktadır. Geniz eti çok büyükse ve çocuğun solunumunu engelliyorsa, ya da ilaç tedavisiyle düzelmeyen orta kulak sorunlarına yol açmış ise, fakat çocukta hiç bademcik iltihabı olmuyorsa, bu durumda bile bademcikler alınmayabilir, sadece geniz etinin alınması yeterli olur.
Bademcikler ne zaman alınmalıdır? Bademciklerin alınmasının en sık karşılaşılan sebepleri; üst üste son iki senede çocuğun beş - altı defadan daha fazla bademcik iltihabı olması, bademcik iltihaplarına sık sık halk arasında beta mikrobu denilen "beta hemolitik streptokok" bakterisinin sebep olması, çocuğun ateşli eklem ve kalp romatizması geçirmiş olması, sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunuşu, çok sık tekrarlayan ve inatçı hale gelmiş çocuk sinüzitleriyle beraber bademcik ve geniz eti sorununun da bulunuşu, ameliyat nedenleri olarak sayılabilir. Yalnız başına büyük bademcikler bir ameliyat sebebi oluşturmaz. Ancak, beslenme ve solunum engellemesi yapan büyüklükte bademcikler ameliyat edilmelidir. Çocuklarda görülen "uyku apnesi" (uykuda soluksuz kalma nöbetleri) yine geniz eti ve bademciklerin alınmasını gerektiren bir durumdur. Ayrıca, bademciklerde tümör, tüberküloz gibi farklı durumlarda da mutlaka bademcik ameliyatı gerekmektedir.
3-5 YAŞA DİKKAT! Beta mikrobu nedir, boğaz sağlığı açısından önemli midir? Beta mikrobu denilen streptokok bakterilerinin, çok sık bademcik iltihabı yapma özellikleri vardır. Bu durumda özellikle üç ila beş yaşlar arasında geçirilen bademcik enfeksiyonlarının komplikasyonu olarak, kalp kapakçıkları ve böbreklerin işleyişi hasar görebilir. Bunlar çoğu kez beta streptokokların yol açtığı ateşli eklem romatizması ile beraber olur. Ailelerin, boğaz kültürlerinde beta streptokok üremesi halinde adeta paniğe kapıldıklarını sıklıkla görmekteyiz. Ancak, beta streptokoklar günümüzün gelişen sosyal ve ekonomik koşullarında yetişen çocuklarda çok daha az komplikasyona yol açmaktadır. Üstelik, antibiyotik çağında bu tür komplikasyonlar hem engellenebilmekte hem de daha az görülmektedir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|