Bankacılık sistemi, herkese özel işliyor. Son örnek Demirel, Süzer ve Toprak. Üçü de farklı muamele görüyor.
1- AİLE ŞİRKETLERİNİN YÖNETİMİNE EL KONDU Bankası 1999 yılında TMSF'ye devredildi. Fon'un istediği rakam 498.5 milyon dolardı. 6 yılda 29 milyonunu ödedi. TMSF dün babasının Isparta'daki şirketlerinin yönetimlerine el koydu. Gerekçe: Egebank'ın borçları.
2- BANKASI GİTMEDEN GÖKKAFES'İ SATIVERDİ Bankasına 2001'de el konuldu. Ancak o hızlı davrandı. Olaydan bir ay önce 380 milyon dolarlık Gökkafes'in de içinde bulunduğu Dolmabahçe A.Ş.'nin yüzde 62'sini 33 milyon dolara Hollandalılar'a sattı.
3- O HÂLÂ VİP'İN VAZGEÇİLMEZ ADAMI Bankasına 2001'de el konuldu. TMSF'yle 450 milyon dolarlık protokol yaptı ama bugüne kadar 4.7 milyon dolar ödedi. Yine de "önemli biri" olduğunu dün gösterdi. Eşi ve oğlunu Londra'ya VIP salonundan uğurladı.
ANLAŞMA YAPAN BAZEN MAĞDUR BİLE OLUYOR Birinin batık banka borçlarının, aile şirketlerinden ödenmesi isteniyor. Biri bankasına el konmadan mallarını satabiliyor. Diğeri ise hâlâ VIP salonlarını kullanıyor. 'TMSFile anlaşma yaparak ödeyen' ile 'ödemeyeni' ayırmayan; anlaşma yapanı bazen mağdur durumuna düşüren sistemden TMSF Başkanı Ertürk de şikâyetçi... "SÜZER KONUSUNDA BİZİ MAHKEMELER DURDURDU" Deme yapanlara mahkemelerin hapis cezası vermesinin, tahsilatı zora sokacağını söyleyen Ertürk, "Borçlu belge aleyhine dönüşeceği için imzalamıyor" dedi. Ertürk,Süzer için adım atılamaması konusunda "Hissedarı olduğu bir şirket hakkında takibata geçtik, yerel mahkeme durdurdu" diye konuştu.
Demirel'in 'Isparta Beyliği' çöktü
TMSF, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in binlerce küçük ortağı olan çimento fabrikası Göltaş da dahil 9 adet şirketinin yönetimine el koydu. Isparta ekonomisine yön veren ve yıllık ciroları 300 milyon doları aşan şirketlere yönelik operasyonun gerekçesi olarak "Demirel Ailesi'nin, Egebank borçlarını ödememesi" gösterildi.
Yahya Murat Demirel'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ve Aralık 1999 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'ın, kamuya olan yükü babası Şevket Demirel'in sahibi olduğu şirketlere ödetilecek. TMSF, dün 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel ve ailesine ait şirketlerin yönetimine el koydu. TMSF kanadı, konunun siyasi bir tarafının olmadığını ve bu güne kadar Demirel Ailesi'nin Egebank'tan kaynaklanan borçlarını ödemek için yeterli adım atmadığını vurguladı. Egebank hakim ortaklarından bugüne kadar yapılan düşük miktardaki tahsilatı artırmada yarar sağlanacağına inanıldığı için 9 şirketin yönetim ve denetiminin devralındığı açıklandı. TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Egebank'ın Fon'a devredildiği tarihteki devir zararının 1 milyar 130 milyon dolar olduğu, hakim ortağın kendi bankasından ve diğer Fon bankalarından kullandığı nakdi ve gayrınakdi kredilerin bakiyesinin ise ihtarname tarihleri itibariyle 498.5 milyon dolar olduğu kaydedildi. Gruptan bugüne kadar yapılan tahsilat toplamı ise 29 milyon dolar oldu.
KIZININ ORTAKLIĞI... Edinilen bilgilere göre TMSF, Egebank'ın ortaklarından ve yönetim kurulu üyesi olan Neslihan Demirel'in aynı zamanda Şevket Demirel Holding'in yüzde 15 hissedarı olmasından yola çıkarak hukuki süreci başlattı. Neslihan Demirel aynı zamanda Şevket Demirel'in kızı ve Yahya Murat Demirel'in de kızkardeşi. Fon açıklamasında ayrıca Egebank hakim ortağı Yahya Murat Demirel'in aynı zamandaGöltaş'ı da vekaleten temsil ettiğinin ve muhtelif yollarla söz konusu şirkete banka kaynağı aktarıldığının belirlendiği bildirildi. Demirel kardeşler dışında Egebank'la ilişkili olan Ş. Nihan Atasagun, Yılmaz Kasap, Fettullah Selçuk ve Sertaç Bora Özyurt'un Göltaş ve devrolunan diğer şirketlerle doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi içinde bulunduklarının veya söz konusu şirketlerin yönetim ve denetimlerinde yer aldıklarının belirlendiği de vurgulandı. TMSF açıklamasında, Fon'un yasaların kendisine yüklediği görev ve sorumlulukların bilincinde olarak, Fon'a devredilen bankaların kamuya maliyetini en aza indirme çabalarını kesintisiz sürdürdüğü bildirildi. Fon yetkililerinin yaptığı baskında ise Şevket Demirel'in odasından Egebank'a el konulduğu sırada bulunamayan 15 klasör evrakın ele geçtiği ifade edildi. Dosyaların bankanın yönetim kurulu kararları ve denetçi raporları olduğu ileri sürüldü. Ancak TMSF üst yönetimi bu bilgiyi doğrulamadı.
ÖNCE TEBLİGAT YAPILDI TMSF Faaliyet Raporu'na göre bankanın Bayraktar Grubu'ndan satın alınması sırasında 35 milyon dolarlık banka kaynağı kullanıldı. Bu nedenle Fon, Bayraktar Grubu'ndan Hüseyin Bayraktar, Mustafa Bayraktar, Mehmet Bayraktar, Nimet Bayraktar, Betül Akkurt, Can Akkurt, Şükriye Bayraktar, ile Egebank tarafında bulunan Yahya Murat Demirel Grubu şirketleri MD Holding, Üniversal Yatırım, Era Finans ile Neslihan Demirel'e, Bankalar Kanunu'ndan doğan sorumlulukları çerçevesinde 104 trilyon lira tutarındaki fon alacağı için tebligat yapmıştı.