Telekom çalışanlarından özelleştirme protestosu
Türk Telekom çalışanları, yurdun çeşitli yerlerinde özelleştirme karşıtı eylem yaptılar.
Türk-İş'e bağlı Türkiye Haber-İş, KESK'e bağlı Haber-Sen, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen ve Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber-Sen üyeleri, Ankara'da Türk Telekom'u özelleştirme çalışmalarını protesto etti.
Ulus İl Telekom Müdürlüğü önünde toplanan protestocular, çeşitli sloganlar atarak, ''Türk Telekom halkındır, satılamaz'', ''Özelleştirmeye hayır'', ''Kurumlar bitince neyi satacaksınız?'' yazılı dövizler ve Türk bayrakları taşıdılar.
İzmir'de farklı sendikalara bağlı Türk Telekom çalışanları, Türk Bayrakları ve sendika flamalarıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Merkez Postane önünde toplandı.
Haber-İş Sendikası İzmir Bölge Başkanı Kemal İlcioğlu, grup adına yaptığı basın açıklamasında, 20 yıldır gerekli altyapı oluşturulmadan özelleştirmeler yapıldığını, devletin milyarlarca dolar zarar ettiğini, 400 bin kişinin işsiz kaldığını, özelleştirmelerden elde edilen paralarla da hiçbir sorunun çözümlenmediğini ileri sürdü.
Türk Telekom'un, Türkiye'nin en çok kar eden ve en büyük kuruluşu olduğunu ifade eden İlcioğlu, ''160 yıllık birikim, karlı bir kuruluş,yerli yabancı sermayeye hak ettiği değerinin altında devredilmek isteniyor, böylelikle haberleşmede özel bir tekel oluşturuluyor. Bunun temel nedeni, IMF'nin Türkiye'nin önüne getirdiği dayatmalardır'' diye konuştu.
Türkiye Haber-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mesut Varna, Bursa Gençosman PTT Telekom Başmüdürlüğü binasının önünde toplanan sendika üyeleri adına yaptığı açıklamada, Türk Telekom'un kuruluş amacının kamu hizmeti olduğunu söyledi.
''SATTIRMAYACAĞIZ...''
Türk Haber-İş Elazığ Şubesi Başkanı Yusuf Yerli, PTT Meydanı'nda toplanan grup adına yaptığı konuşmada, özelleştirmeye karşı eylemlerin bölgelerle sınırlı kalmayacağını ifade ederek, ''Eylemlerimiz, Ankara'ya taşınacaktır. Bugün birbirimize sahip olmalıyız. Herkes kurumuna sendikasına sahip çıkmalıdır. Türk Telekom'u sattırmayacağız, satılmasına engel olacağız'' dedi.
Haber-Sen Elazığ Şube Başkanı Murat Çelikdağ ise Türk Telekom'un 3 yılda ekonomiye katkısının yaklaşık 13 milyon dolar olduğunu belirterek, ''AK Parti hükümeti, bu rakamlara rağmen bu satışı kimin yararına yapıyor? Telekom'u satarsanız bu yaptığınızın altında kalırsınız. Türk Telekom halkın malıdır, halkın haberleşme hakkının kamusal güvencesidir'' diye konuştu.
SOĞAN VE EKMEKLİ PROTESTO
Haber-Sen Van Bölge Temsilcisi Ramazan Lenk, Sanat Sokağı'nda yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin çağ atlamasına öncülük eden Türk Telekom'un 160 yıllık deneyiminde 22 milyon sabit telefon kapasitesi, 19 milyon aktif telefon, 734 bin ADSL, 250 bin TTnet abonesinin olduğunu söyledi.
Hükümetin kamuoyu önünde Türk Telekom'u olumsuz bir şekilde gösterdiğini öne süren Lenk, 160 yıllık bir birikimin yabancı sermaye tekellerine satılmak istendiğini savundu. Açıklamadan sonra soğan ve ekmekle geçinen vatandaşların, bir IMF temsilcisini ülkeden kovması canlandırıldı.
''TÜRK EKONOMİSİNE KATKISI''
Türk Haber-Sen Muğla Temsilcisi Mesut Güner, Telekom Başmüdürlüğü binası önündeki eylemde, altyapısı oluşturulmadan yapılan özelleştirmelerle devletin milyarlarca dolar zarar ettiğini öne sürdü.
Güner, dünyanın 13. büyük şebekesine sahip olan ve 4 yılda Türk ekonomisine yaklaşık 21 milyar dolar katma değer sağlayan Türk Telekom A.Ş'nin, ''Dünya Bankası ve IMF'nin dayatmaları'' sonucu yerli ve yabancı rant çevrelerine özelleştirme adı altında ''peşkeş çekilmek'' istendiğini iddia etti.
Güner, ''Türk Telekom'un çalışanları olarak, özelleştirilme konusunda hükümetin ısrarcı olması halinde üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Bundan sonraki eylemlerimiz yoğunlaşarak devam edecektir'' diye konuştu.
Bu arada, Gayrettepe'deki Türk Telekom önünde toplanan çeşitli sendikalara üye yaklaşık 1000 Telekom çalışanı, ''Zafer direnen emekçinin olacak'' ve ''Direne direne kazanacağız'' şeklinde slogan attılar.
Burada grup adına bir basın açıklaması yapan Türk Haber-Sen İstanbul 1. Şube Başkanı Ahmet Kurt, ''Türkiye'nin kar eden, katma değer üreten ve stratejik ne kadar iktisadi kurum ve kuruluşu varsa hepsi nasıl özelleştirmenin kör kuyusuna atılmışsa, Türk Telekom da aynı kuyuya atılmak istenmektedir'' dedi.
Türk Telekom'un yok pahasına yabancı şirketlere verilmeye çalışıldığını savunan Kaya, ''1999 yılında sabit tesisleri ve gayrimenkulleriyle yaklaşık 30 milyar dolar değer biçilen Türk Telekom için bugün 2-3 milyar dolardan söz edilmektedir. Ne oldu da Türk Telekom'un değeri 6 sene içinde bu kadar düştü?'' diye konuştu.
(AA)
|