|
|
ÖSS heyecanı sona erdi
Üniversiteli olabilmek için 1 milyon 730 bin 850 adayın ter döktüğü, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) 12.30'da sona erdi.
Üniversite adaylarının, yorucu bir çalışma sürecinin ardından katıldıkları Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sona erdi.
Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'de Lefkoşa'da, toplam 5 bin 790 binadaki 89 bin 314 salonda gerçekleştirilen ve saat 09.30'da başlayan sınav, 12.30'da tamamlandı.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavı etkileyecek bir sorun yaşanmadığını bildirdi. Sağlık sorunları nedeniyle birkaç adayın sınavı tamamlayamadan ayrılmak zorunda kaldığını belirten Yarımağan, bunların dışında ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri
yetkililerinin, şu ana kadar önemli bir sorun iletmediklerini ifade etti.
2005-ÖSS'de, üniversitelerden ve Milli Eğitim Bakanlığı personelinden yaklaşık 300 bin kişi görev aldı. 1 milyon 730 bin 850 adayın ter döktüğü sınavda adaylara Türkçe, tarih, coğrafya ve felsefeden oluşan sözel alan ile matematik, fizik, kimya ve biyolojiden oluşan sayısal alandan test usulü toplam 180 soru yöneltildi.
ÖSS SORULARI VE CEVAP ANAHTARI
Sözel Bölüm
Türkçe soruları Tarih soruları Coğrafya soruları Felsefe soruları
Sayısal Bölüm
Matematik soruları Fizik soruları Kimya soruları Biyoloji soruları
Cevap Anahtarı
Not: Sayfaları açmakta problem yaşıyorsanız linkin üzerine sağ tıklayarak 'Hedefi farklı kaydet' seçeneğiyle dosyayı bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
SINAVIN GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN
Bir adayın sınavının geçerli sayılabilmesi için şu kurallara uymuş olması gerekiyor: - Kopya alma-verme girişiminde bulunmaması, - Cevap kağıdına TC kimlik numarasını doğru kodlaması, - Kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kağıdına doğru işaretlemesi, - Cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kağıdına işaretlemiş olması, - Soru kitapçığı, cevap kağıdı, 2005-ÖSS sınava giriş ve kimlik belgesi ile varsa diğer belgeleri eksiksiz olarak salon görevlilerine teslim etmesi, - Sınavla ilgili diğer kurallara uyması.
SONUÇLAR
ÖSS'ye giren adaylardan üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyenler ayrıca 26 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacaklar. Bu adayların, 2005 Nisan ayında sınav ücretini yatırmış olmaları gerekiyor. Sınav sonuçları adaylara 2005 Temmuz ayının son haftası içinde duyurulacak. Sonuçlar, Sınav Sonuç Gazetesi, internet ve 900'lü telefon hatları aracılığıyla açıklanacak. Ayrıca adaylara da postayla bildirilecek.
Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmeleri için adayların sayısal, sözel veya dil ağırlıklı puan türlerinin en az birinden 160, 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarını tercih edebilmek için de en az 185 puan almaları gerekiyor.
KONTENJAN
ÖSS sonuçlarına göre, vakıf, KKTC ve yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarına 202 bin 379, özel yetenekle öğrenci alan programlara toplam 14 bin 752, ön lisans programlarına 194 bin 944 öğrenci alınacak.
Açıköğretim programlarında ise, puan barajını aşan tüm adaylar girebildiği için kontenjan bulunmuyor.
DOĞAN: HERHANGİ BİR AKSAKLIK OLMADI
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) İstanbul İl Sınav Sorumlusu Prof. Dr. Ertuğrul Doğan, sınavın ilde normal saatinde başladığını ve herhangi bir aksaklık olmadığını bildirdi.
Prof. Dr. Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSS'nin İstanbul'da 735 binada, 13 bin 812 salonda, güvenlik kuvvetleri hariç 32 bin 500 görevli nezaretinde gerçekleştirildiğini söyledi. İlde 287 bin 327 öğrencinin sınava girdiğini kaydeden Prof. Dr. Doğan, kendilerine ulaşan bilgiye göre, 8 kişinin evraklarını kaybettiği için sınava giremediğini belirtti.
Prof. Dr. Doğan, 149 özürlünün de bu yıl sınava girdiğini söyledi. Bu arada üniversite adayları, sabah erken saatlerden itibaren aileleriyle birlikte sınava girecekleri okullara geldiler. Başörtülü adaylar, salonlara girişte başörtülerini çıkarttılar.
Yağmur altında heyecanlı bekleyişlerini sürdüren bazı velilerin, dua okudukları görüldü. Basın mensuplarının, sınav başlamadan 5 dakika önce görüntü almalarına izin verildi. Sınav nedeniyle sabah saatlerinde il genelinde trafik yoğunluğu yaşandı.
AİLELERDEN TEPKİ
Öte yandan, bazı üniversitelerde yaşanan olaylarla ilgili Tekstil, Dokuma, Örme, Trikotaj, Boyama İşçileri Sendikası (Tekstil-Sen) üyelerince Beyazıt'taki İstanbul Üniversitesi (İÜ) Merkez Yerleşkesi girişinde açıklama yapılmak istenmesi, sınava giren çocuklarını bekleyen ailelerin tepkisine yol açtı. Yerleşke girişindeki merdivenlerde açıklama yapmak isteyen sendikacılara önce bir veli, ''Burası eğitim yuvası. 5 kişisiniz, buradaki insanlar arkanızda değil ki? Bizi kullanıyorsunuz'' diyerek tepki gösterdi.
Bunun üzerine çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen aileler, sendikacıları yuhaladı. Bu sırada bazı öğrenci velileri ile sendikacılar arasında arbede çıktı. Veliler, açıklama yapmak isteyen sendikacıları meydana kadar uzaklaştırdı. Burada bir basın açıklaması yapan Tekstil-Sen Genel Başkanı Ayşe Yeter Yumli, parasız, demokratik ve bilimsel eğitim için toplandıklarını belirterek, ''birçok siyasinin çocuğu ABD'de okurken, normal vatandaşın çocuğunun sınava girmek zorunda olduğunu'' söyledi. Açıklama sırasında da velilerin tepki gösterdiği grup, daha sonra dağıldı.
|