En acı biber!
Yapılan gıda denetimlerinde, özellikle kırmızı biberde, tümörlere neden olan aflatoksin maddesine yaygın olarak rastlandığı belirtildi. Vatandaşlara, Tarım Bakanlığı izinli paketli ürünleri seçmeleri önerildi.
Kırmızı alarm
Kanserojen 'aflatoksin' kırmızı biberin peşini bırakmıyor. Tüm önlemlere rağmen hâlâ biberde aflatoksin çıkıyor.
Baharatlarda sıkça rastlanan, küflerin salgıladığı aflatoksin maddesine ilişkin son uyarı Kocaeli'nden geldi. Kocaeli Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Halide Sancar, gıdalarda yaptıkları kalıntı izleme çalışmaları sırasında aflatoksin maddesine yaygın olarak rastladıklarını söyledi. Et, süt, baharat gibi ürünlerdeki kalıntı izleme çalışmalarının sonuçlarına göre, gıda gruplarında en büyük riskin baharatlarda olduğunu ifade eden Sancar, "Özellikle kırmızı biberde küflerin salgıladığı, beyinde ve karaciğerde tümörlere neden olup, ani ölümlere yol açabilen aflatoksin maddesine yaygın olarak rastlıyoruz'' diye konuştu. Laboratuvar tahlillerinde aflatoksine rastlanan ürünlerin imha edildiğini ve ürünün imal edildiği ilin tarım müdürlüğünün bilgilendirilerek yasal işlem başlatıldığını anlatan Sancar, "Baharatlar dışında ciddi tehlike oluşturan grup yok. Bir de ballarda tanınmış markaların bile ticari şeker kullandığını tesbit ettik. Tüketicilerimiz, bu tür tehlikelerle karşılaşmamak için gıda ürünlerinde, bakanlığımızın üretim iznini aramalı ve etiketli, ambalajlı olanları tercih etmeli'' dedi.
A.A
|