Keyifle Pişirin, Afiyetle Yiyin
(10 kişilik) * 6 adet patates (haşlanmış, ezilerek püre yapılmış) * 2 su bardağı bulgur (köftelik) * 2 su bardağı su (kaynar) * 1 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında) * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 1 demet taze soğan (ince kıyılmış) * 2 sap taze sarımsak (ince kıyılmış) * 1 adet limonun suyu * 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber * 1 çay kaşığı karabiber * 1 çay kaşığı kimyon * Tuz (arzu edilen miktarda) * 10 yaprak kıvırcık marul * 2 adet kırmızı turp (dilimlenmiş) Patatesli çiğ köfte Bulguru derin bir kaba koyun, üzerine kaynar su gezdirip, kapak kapatın ve 30 dakika dinlendirin. Dinlendirilmiş bulguru karıştırın, patates, tereyağı, zeytinyağı, maydanoz, taze soğan, sarımsak, limon suyu, toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuzu katıp, iyice yoğurun. Avucunuzu ıslatıp, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, sıkarak köfte şekli verin ve marul yapraklarının üzerine yerleştirin. Turp dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
(10 kişilik) * 500 gr. kepekli un * 125 ml. zeytinyağı * 125 gr. yoğurt * 150 ml. süt * 1 tatlı kaşığı kabartma tozu * 1 çay kaşığı tuz * 1 çay kaşığı tozşeker * 50 gr. tereyağı (eritilmiş) * 2 yumurta (1 yumurta sarısı ayrılmış) * 1 kg. patates (haşlanmış, rendelenmiş) * 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 200 gr. kaşar peyniri (rendelenmiş) * 1 çay kaşığı pul kırmızıbiber * 1 çay kaşığı tuz * 2 çorba kaşığı çörekotu
Çinçini börek Unun ortasını havuz şeklinde açın, zeytinyağının yarısı, yoğurt, süt, kabartma tozu, tuz, şeker, tereyağı ve yumurtaları katın. Aynı yöne dairesel hareketlerle malzemeleri una yedirin ve özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun. Hamuru 6 eşit parçaya ayırın, üzerlerini mutfak havlusu ile örtüp, 30 dakika dinlendirin. Her bir parçayı düz ve unlu bir yüzeyde yufka büyüklüğünde açıp, üzerlerine kalan zeytinyağını fırça ile sürün. Patates, maydanoz, kaşar peyniri, pul kırmızıbiber ve tuzu iyice karıştırıp, 6'ya bölün. Hazırladığınız harcı her bir yufkanın ortasına yayın, rulo şeklinde sarın ve 5 cm. uzunluğunda kesip, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan yumurta sarısını çırpın, hamurların üzerlerine sürüp, çörekotunu serpin. 180 derece fırında, üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
|