|
|
|
|
|
|
Fındık, fıstık ve cevizli diyet
Fındık, fıstık ceviz ya da badem yemiyorsanız bir an önce beslenme düzeninizi değiştirin. Kuruyemiş yiyerek de fit ve sağlıklı olabilirsiniz.
Hayatımın en önemli ve en güzel haftasını yaşıyorum. İlk defa iki Türk beslenme uzmanı American Dietetic Association'a uluslararası delege ve üye olarak seçildi. Onlardan biri benim, diğeri de dostum ve meslektaşım Diyetisyen Füsun Atayata. Hem ülkemiz açısından hem de benim mesleki kariyerim açısından dönüm noktası diyebilirim. Temmuz'un ilk haftası ülkemizi temsil ederek İngiltere'de American Dietetic Association'un düzenlediği 'Certificate of Training in Adult Weight Management' adlı programa katılma hakkı kazandım. Bu diğer meslektaşlarımın da önünü açacaktır. Sizlere bu kursun detaylarını ve şişmanlıkla ilgili en önemli bilimadamlarıyla olan tartışmalarımı bu sayfadan temmuzun ilk cumartesi aktaracağım. Bu hafta sonu Kayseri'de yine Nestle ile devam ettiğim 'Elinize sağlık, yuvanıza sağlık' projesinin ikinci eğitim aşamasını yapacağım. Geçen hafta sizlere yazdığım baklava, börek ve çikolata içeren diyet inanılmaz ilgi gördü, maillerinize cevap verdim, teşekkürler.
ÖNYARGILAR VAR Hayatımızın en önemli kısmını yemek yiyerek geçiriyoruz. Bu nedenle yemek zamanını hem keyifli kılmak hem de sağlıklı olmasını sağlamak birey açısından dikkat etmemiz gereken en önemli unsur... Bu nedenle bu hafta 'Korkulan ve kilo verirken yasaklanan bir besin grubunu sağlıklı halde nasıl tüketebiliriz?'i anlatacağım. Bunlara dünya literatü- rü 'yağlı tohumlar' diyor; biz ise kabuklu kuru meyveler adını veriyoruz. Yüksek enerji verir, kilo aldırır, sivilce-akne yapar ve çok yağ içerdiği için kalbe zararlıdır, denilen yağlı tohumlar, aslında zengin besin öğesi içeriğine sahip ve hastalıklardan koruyucu maddeleri içeren besin grubudur. Son yıllarda yapılan çalışmalar bireylerin diyetlerine belirli miktarlarda ekledikleri yağlı tohumların kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı yönündedir. Buna ek olarak iyi bir yağ yakıcı olan yağlı tohumları beslenmemize nasıl ekleyeceğimizi iyi bilmek gerekir. Selahattin Dönmez Beslenme ve
* Yağlı tohumlar nelerdir? Yağlı tohumlar yani kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, susam) protein kaynağıdır. Sağlıklı bir beden için vazgeçilmez olan yağ asitlerini de içerirler; posa (lif), E vitamini, özellikle potasyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi minerallerden zengindirler.
* Peki diyette tüketilen yağlı tohumların ne gibi etkileri var? E vitamini içeriğiyle kalbin korunması, kataraktın önlenmesi, prostat ve göğüs kanseri oluşumunun önlenmesinde etkindir. Yarım kase yağlı tohum tüketimi günlük E vitamini gereksiniminin yüzde 37'sini karşılar. Kaliteli bitkisel protein içeriğiyle günde yarım kase yağlı tohum tüketildiğinde 1 köfte kadar et yemiş gibi protein sağlarsınız. Günde 20-25 gr. yağlı tohum, çeyrek su bardağı süt kadar kalsiyum sağlar ve böylece günlük süt-yoğurt tüketiminin yanında yağlı tohumlardan da tüketirseniz kemik sağlığınızı korursunuz. Magnezyum enerji metabolizması ve protein üretimi için önm l i olan mineraldir. Yarım kase yağlı tohum, günlük gereksinimin yüzde 21'ini karşılar. Folik asit içeriğiyle kan homosistein düzeyini düzeyini düşürerek kalp hastalığında koruyucu etki gösterir. İyi bir lif kaynağı olan yağlı tohumlar kolesterol düzeyi yüksek olan bireyler için de bulunmaz bir besin grubudur. Yağlı tohumlar çok az doymuş yağ; daha çok tekli doymamış yağ asidi (fındık ve badem) ve omega-3 yağ asidi (ceviz) içerir. Sağlıklı yağ içerikleri nedeniyle kolesterolü düşürürler. Ayrıca omega 3 yağ asidi (ceviz) sayesinde deriniz nemlenir ve sağlıklı, parlak görünür. Çinko minerali, bütün yağlı tohumlarda bulunur. Vücutta enzimatik bütün reaksiyonlar için kofaktördür. Yaranın iyileşmesi, büyüme ve gelişme için önemlidir. Ayrıca çinko, ciltte oluşan aknelerin iyileşmesinde önemli rol oynar. Her şeyden önemlisi vücutta güçlü biyolojik etki gösteren fitokimyasal maddelerden quercetin ve kaempfenol içermesiyle kanser, kalp gibi majör kronik hastalıklardan korur. Son yıllarda yer fıstığında resveratrol adında fenol yapısında bir madde daha keşfedilmiş ve bunun güçlü antioksidan etkisinin olduğunu bilimsel çalışmalarla kanıtlamıştır.
* Kronik hastalıklardan korunmak ve kilo vermek için ne kadar yemeliyiz? Haftada 4-5 kez yarım kase, ikindi öğününde tüketilmesi, kronik hastalıklarda yüzde 50 kadar koruyucu etki gösterir.
* Kilo kuruyemiş yenir mi? Evet. Haftada 2 kere 1 köfte kadar et yerine çeyrek kase fındık ve fıstık tüketerek kilo verebilirsiniz.
Selahattin Dönmez
|
|
|
|
|
|
|
|
|