|
|
|
|
Çitaları Kangallar kurtaracak
Türkiye'nin dünyaca ünlü köpek türü Sivas Kangalları, Afrika'da nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çitaların kurtarıcısı oldu..
Afrika'nın güneybatısında soyu tehlikeye giren dünyanın en hızlı koşabilen canlıları olan çitaları korumak üzere fon kuran Dr. Laurie Marker, Namibya'daki çiftliklere 200 Sivas Kangalı yerleştirerek, çiftçilerin çitaları öldürmesinin önüne geçti.
Dr. Merker, Anadolu'da 6 bin yıldır koyunları kurtlardan koruyan Sivas Kangallarının, şimdi de Namibya'daki çiftlikleri koruma altına alarak sağladığı büyük yararı, ''İnsanlarınızın, bu harika, zeki ve sevgi dolu canlıların dünyanın başka yerlerindeki canlıları yok olmaktan kurtardıklarını bilmelerini istiyorum'' sözleriyle değerlendirdi.
TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin Haziran sayısında yer alan habere göre, ''gösterişli kedi'' çitalar, Afrika ve Güney Asya'da özgürce av peşinde koşabilirken, bugün sadece Afrika'nın bazı bölgelerinde ve kısıtlı da olsa İran'ın güneyinde yaşam mücadelesi veriyor.
Çiftliklerin giderek sayılarının artması sonucu çiftlik sahipleri,çiftlik hayvanları için tehdit oluşturmasa bile çitaları öldürerek bu hayvanların soyunun tükenmesine neden oluyor.
Amerikalı araştırmacı Veteriner Dr. Laurie Merker, çitaların en yaygın olarak yaşadığı bölgelerden birisi olan Afrika'nın güneybatısındaki Namibya'da Çita Koruma Fonu'nu kurdu ve çitaların yokolma nedenleri ile yok olmalarını önleme yöntemlerini araştırmaya başladı.
Çitalar üzerine araştırma projesi için 1970'li yıllarda Namibya'yagiden Merker, soyu hızla yok olmaya başlayan çitaları korumak üzere çiftlik sahipleriyle görüşerek çitaların ölmesine ve aynı zamanda çiftlik hayvanlarının zarar görmesine engel olacak bir yöntem bulmak üzere kolları sıvadıklarını belirtti.
KANGALLARIN KORUMA BİLİNCİ İLGİ ODAĞI
Başta çiftlik sahiplerinin çitalarla sorununu, neden bu hayvanlarıöldürdüklerini ve çitaların çiftlik hayvanı kaybına yol açıp açmadığını anlamaya çalıştıklarını anlatan Merker, uzun bir dönem değişik çoban köpeği türlerini ayrıntılı olarak incelediğini ifade etti.
Merker, Anadolu'da yaklaşık 6 bin yıldır çoban köpeği olarak kullanılan Kangalların sürülerle uzun mesafeler katettiklerini, birlikte oldukları hayvanlara hızla bağlanarak onları koruma güdüsüylehareket ettiklerini keşfettiğini kaydetti.
Bunun üzerine, Çita Koruma Fonu'na ait çiftlikte yetiştirdikleri kangal köpeklerini, çiftlik hayvanlarını çitalar ve başka yırtıcı hayvanlardan gelecek tehditlerden korumak üzere bölgedeki çiftliklere verdiklerini belirten Merker, şu ana kadar çiftliklere 200 köpek yerleştirdiklerini ve çiftçilerin çiftlik hayvanı kaybında yaklaşık yüzde 80 oranında bir azalma olduğunu bildirdiklerini ifade etti.
'ELİMİZDE UZUN BİR LİSTE VAR'
Çitaların kangalların havlamasından korkarak kaçtığını, böylece hem çiftlik hayvanlarının korunduğunu hem de çitaların öldürülmekten kurtulduğunu dile getiren Dr. Merker, şunları kaydetti:
''Bugün Namibya çiftçilerinin çoğu, çiftlik hayvanlarının güvenliğini kangalların yardımıyla sağlıyor. Köpeklerin çiftçilere o kadar büyük yararı oldu ki neredeyse hiç keçi ya da koyun kaybı yaşamıyorlar. Köpeklerin gerçekten çok iyi koruyucular olduklarının farkına varıyorlar. Programın başarısından dolayı elimizde programa katılmak isteyenlerden oluşan uzun bir liste var. Kangallarınızın olağanüstü katkısını vurgulamak istiyorum. İnsanlarınızın, bu harika, zeki ve sevgi dolu canlıların dünyanın başka yerlerindeki canlıları yok olmaktan kurtardıklarını bilmelerini istiyorum.''
Dr. Laurie Marker, çitaları korumak üzere Kenya, Botswana, Zimbabwe ve Güney Afrika'da programlar geliştirilmesine yardımcı olduklarını, Cezayir ve İran'da çitalar için çalıştıklarını, kangalların çoban köpekleri olarak buralarda da kullanılmasının yollarını araştırdıklarını bildirdi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|