TOBB ve TÜSİAD, AB ile pazarlıklar sırasında, Başmüzakereci Ali Babacan'ın yanında oturabilmek için kıyasıya yarışa girdi.
AvrupaBirliği ile müzakere sürecindeki 31 konudan 24'ü ekonomiyle ilgili... Bu da, işadamlarının masada yer kapma isteğini körüklüyor. 538 zengin üyeye sahip TÜ- SİAD, dün Başbakan ile görüştü. Ömer Sabancı, Babacan'ın ekibinde yer alma isteklerini bizzat iletti.
TOBB SAĞLAM BASTIRIYOR OdalarBirliği ise, 1 milyon 200 bin üyeyi temsil ediyor... Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibinin tezi sağlam: "Toplumsal desteği ancak biz sağlarız... Bu sayede kararların meşruiyet zemini genişler..."
Patronlar müzakere heyeti için kapıştı
TÜSİAD ve TOBB, başmüzakereci Babacan'ın heyetinde aktif rol oynamak için kıyasıya rekabete girdi. Gözler şimdi Başbakan'ın vereceği kararda.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başmüzakerecilik görevini Devlet Bakanı Ali Babacan'a verdiğini açıklamasının ardından müzakere heyeti ile ilgili hazırlıklar da hız kazandı. 3 Ekim tarihi yaklaşırken, Türkiye'nin en büyük iki 'patronlar kulübü' de müzakere heyetinde aktif rol oynamak ve Babacan'ın yardımcılığını üstlenmek için yoğun kulis faaliyetlerine başladı. Tüm Türkiye'deki tüccar ve sanayicileri bünyesinde toplayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu konuda aktif görev almak istediğini, Başbakan Erdoğan'a ve Dışişleri Bakanı Gül'e bir raporla iletti. Başbakan'ı dün ziyaret eden "Zenginler Kulübü" olarak bilinen Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) heyeti de müzakere heyetinde aktif olarak yer alma talebini resmen iletti. Kulis faaliyetleri artarken Başbakan Erdoğan, bir süre önce polemiğine girdiği Ömer Sabancı ile gezilerine sürekli katılan Rifat Hisarcıoğlu arasında "zor" bir tercih yapmakla karşı karşıya kaldı.
SABANCI'NIN KULİSİ Sabancı, müzakere modelinin ve müzakere heyetinde yer alacak sivil toplum kuruluşları yapısının Avrupa ülkelerinde uygulanan örneklerden yola çıkılarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Sabancı bu modelde çok sayıda üyesi bulunan TÜSİAD'ın da aktif rol almak istediğini Başbakan Erdoğan'a iletti. Başbakan Erdoğan ise, modelin çıkarılacak yasayla belirleneceğini yapılanma içinde sivil toplum kuruluşlarından ve çeşitli sektörlerden temsilcilerin bulunacağı karma bir sistem öngördüklerini belirtti. Sabancı, dış tanıtım konusunda çalışmaları bulunduğunu, kurdukları komisyonun çalışmalarına başladığını hatırlatırken, AB ile müzakere sürecinin en önemli başlıklardan biri olarak gösterilen tarım sektörü konusunda da hazırladıkları raporu Başbakan Erdoğan'a sundu.
AB ÖRNEKLERİ TOBB ise kuruluş yasalarının, AB ile müzakerelerde özel sektörün koordinasyonu görevini kendilerine verdiğini savunuyor. Hükümete sunduğu raporda; Avusturya ve Slovenya örneğinden yola çıkan TOBB, hükümetin kamuoyuyla ilişkilerini düzenlemek üzere bir anlamda "ombudsmanlık" görevine talip oldu. TOBB, müzakerelerde yer almasının, menfaat çatışmalarını önleyeceğini, hükümeti rahatlatacağını, kararlara toplumsal destek sağlayacağını ve meşruiyet zeminini genişleteceğini savundu. TOBB'un hükümete sunduğu AB müzakere modeli şöyle:
* 1995'te AB'ye üye olan Avusturya'da, Avusturya Ekonomi Odası teknik müzakerelere doğrudan iştirak etmiştir.
* Bir Genel Sekreter Yardımcısının başkanlığında merkezde, mevcut yapıyı güçlendirecek bir örgütlenme.