|
|
İhracat mayısta % 21.1 artışla 5.9 milyar dolara çıktı
Türkiye'nin Mayıs ayı ihracatı, yüzde 21.1 artışla 5 milyar 983 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mayıs ayı ihracat rakamlarını, Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan beş ayda ise ihracat, yüzde 22.5 artışla 29 milyar 405 milyon doları buldu. TİM verilerine göre, Mayıs ayı itibarıyla son bir yıllık ihracat tutarı da, yüzde 28.5 artarak 69 milyar 418 milyon dolara ulaştı.
İHRACATTA YÜKSELEN BİR İVMEYE GİRİLDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 2005 Mayıs ayı ihracatının, bir önceki dönemdeki performans kaybının ardından yeniden yükselen bir ivmeye girdiğini belirterek, ''Tekstil ve hazır giyim Türkiye'nin hala en güçlü ihracat sektörüdür'' dedi.
Satıcı, Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki Organize Sanayi Bölgesi Tosçelik Tesisleri Toplantı Salonu'nda, Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, tekstil ve hazır giyimin, ihracattaki gücünü koruduğunu, bu sektörü daha ileri taşımanın herkesin görevi olduğunu kaydetti.
Tekstil ve hammaddeleri ihracatının Mayıs ayında 9.98'lik artışla 2005 yılında 414 milyon 380 bin dolara ulaştığına dikkati çeken Satıcı, ''Tekstil ve hazır giyim Türkiye'nin hala en güçlü ihracat sektörüdür'' dedi.
Satıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye kamuoyuna ''50 milyar dolarlık ihracat'' sözü verdiklerini, kararlı ve hızla alınacak önlemlerle bunun 5 yılda yerine getirileceğinden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini kaydetti.
Ekonominin istikrara kavuştuğunu, ihracatın belirli bir büyüme trendine girdiğini ifade eden Satıcı, bu dönemde sadece tekstil ve hazır giyimde değil, özellikle rekabet üstünlüğünün bulunduğu ve sanayinin temel taşı olan diğer sektörlerde de orta ve uzun vadede planlar yapmanın vaktinin geldiğini, hatta geçmek üzere olduğunu söyledi.
Satıcı, Türkiye'deki özel sektör ve hükümet temsilcilerinin, ihracatın öneminin bilincinde olarak geliştirilecek planlar ve stratejilerin hayata geçirilmesinde üzerlerine düşeni yapmak zorunda olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
''Özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'nin tarım ve hayvancılıktaki potansiyelini uluslararası piyasalara taşıyacak, bu alanda faaliyet gösteren halkımızı, refaha ve zenginliğe kavuşturacak politikalar oluşturmak için ihracatçılarla daha yoğun, daha gerçekçi ilişkiler kurmak zorundadır.''
İstihdamın, enerji ve diğer üretim girdileri üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması gerektiğine bir kez daha dikkati çeken Satıcı, ''Özel sektör de rekabet ve piyasa koşularına göre hareket etmeli, üretim ve ihracatı planlarken dünyadaki makro ekonomik göstergeleri göz önünde bulundurmalıdır. Hükümet, üretim ve ihracatın önünü açıcı düzenlemeler yapmalıdır'' diye konuştu.
Satıcı, ihracatçı üzerindeki yüklerin azaltılmasının yeni alternatiflerin yaratılmasıyla gerçekleştirilebileceğini, devletten maddi teşvik beklentilerinin bulunmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Sürdürülebilir ekonomik büyüme ancak reel sektörün, üretimin desteklenmesiyle sağlanabilir. Ancak bu şekilde, çok yüksek oranlarda seyreden işsizliği yenebiliriz. Böylelikle oluşan ekonomik refah, toplum tarafından adilce paylaşılabilir.''
|