|
|
|
|
|
|
Keşke Brezilya dizileri gibi olsa orada bu iş sanayi haline gelmiş
Erler Filmin sahibi, Sinema Eseri Sahibi Meslek Birliği SESAM'ın kurucu üyesi, bugüne dek 66 adet uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza atan ünlü sinemacı Türker İnanoğlu, günümüz TV dizilerini eleştiriyor: Avrupa'nın hiçbir ülkesinde bu kadar dizi yok. Tahminimce bu birkaç sene daha böyle gider.
* Yaşanan dizi bolluğunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu an dediğiniz gibi dizi bolluğu içindeyiz. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde bu kadar fazla dizi yok. Belki biraz Amerika'da var ama. O da nüfusunun, alanının genişliğinden kaynaklanıyor.
* Bu iyi bir gelişme mi? Bu bizim ülkemiz televizyonları için iyi bir şey değil.
* Neden? Çünkü bir eleman yetersizliği söz konusu. Oyuncusu, yönetmeni, yazarı olsun kafi miktarda yetişmiş eleman yok. O yüzden yapılan işlerin önemli bir bölümü de birkaç hafta sonra ortadan kayboluyor, yok oluyor. Ya da zar zor ilerliyor. Dizilerin birkaç bölümden sonra ortadan kalkmasının nedeni de bu.
* Bu yetersizliğin olumsuz sonuçları neler? Eleman eksikliğinden dolayı önüne gelen oyuncu oluyor, önüne gelen kalemi alıp bir şeyler yazmaya çalışıyor. Yeni yeni yapımcılar türüyor, mazisi, tecrübesi olmadan.
YETENEKLERİ DENİYORUZ * Sorunun çözümü nasıl? Kendimce çözüyorum; belli bir kadrom var, okulum, talebelerim var. Gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu konuda da çok sayıda deneme filmi çekiyoruz. Daha sonra da yetenekleri denemeye alıyoruz.
* Bu duruma nasıl gelindi peki? Bu hale rekabetten gelindi. Diziler, televizyonda en fazla reklam alan unsur. Bundan dolayı televizyonlar arasındaki rekabetten dolayı ülkemizde dizi furyası yaşanıyor. Bir gecede bir televizyon 3 dizi koyuyor. Dünyanın hiçbir yerinde yok böyle bir şey.
* Bu süreç daha ne kadar devam eder? Benim tahminime göre bu süreç bir iki sene daha gider. Çünkü reklamı bol. Bu yüzden biraz daha böyle gider. Bu durumda da belli diziler kalır ve yoluna devam eder.
* Bu kadar çokluğun içinde kaliteli yapım kendini gösterebiliyor mu? Halk kaliteli olanı ayırır. Ne kadar çok dizi sunulsa da iyiyi ayırt eder.
* Geçmişte de Brezilya dizisi furyası vardı, şimdi aynı süreç mi yaşanıyor? Keşke Brezilya dizileri gibi olsa. Çünkü onlar bir tekniğe dayanıyor. Onlarınki bir sanayii. Platoları kuruyorlar, sanayii filmi olarak her yere dağılıyor. Keşke öyle olsa. O dizilerin en az 15-20 kişilik hikayeci, yazar grubu var. Biri birinci bölümü yazarken, diğeri diğer bölümü yazıyor, basıyor.
* Biz bu durumda amatör mü oluyoruz? Hayır, amatör değiliz. Ama belli ellerdeki diziler iyi, diğerleri yetersiz.
* Türk halkı hangi dizileri benimsiyor? Türk halkı iyi diziyi izliyor. Ben 48 senedir Türk izleyicisiyle iç içeyim. Türk filmlerinin tutkusu vardı. O, aynı seyirci bugün bu iyi dizileri seyreder. Sinemalara bu seyirci gitmiyor. Sinemalara daha çok gençler, öğrenciler gidiyor.
* Her dizinin seyircisi oluyor mu? Bizim komedi, dram ve aile dizisi olarak üç değişik türde dizimiz var. Komedi olarak 'Cennet Mahallesi' diğer türlerde de 'Yabancı Damat' ve 'Gurbet Kadını'. Hepsi de farklı türde. Hepsinin de seyircisi bulunuyor. Seyirci illa komedi, tek başına dram ya da tek başına aile dizisi seyreder diye bir şey yok. Seyirci, iyiyi bulduğu zaman her türü izliyor.
MANKENLER BİZİ KURTARDI * Türker İnanoğlu hangi dizileri seyreder? Ben hepsini takip ediyorum. İşim gereği de olduğu için ne durumda olduğunu görmek için de izliyorum.
* Her isteyen hemen oyuncu olabiliyor, mankenler gibi... Ama mankenler bizim için kurtarıcı oldu. Ben bu durumu eleştirmiyorum. Kabiliyetleri var. Eskiden yoktu, bulamıyorduk. Şimdi ortada çok sayıda genç hanımefendi, delikanlı var. Mesela, Çağla Şikel'in başarılı olacağını kimse ummuyordu. Bence kız bir başarı örneği gösterdi.
* Ama çok sayıda oyuncu da mankenleri eleştiriyor? Evet eleştiriliyorlar ama bana kalırsa bu eleştiri haksız. Eleştirenlerin çoğu da konservatuvardan gelmedi ki; ya ev hanımıydı ya da öğrenciydi.
* Sizin başarı anahtarınız ne? Ben çok film seyrediyorum, çok okuyorum, çok araştırıyorum. Ekibim var. 48 senedir filmlerin, dizilerin projesi benden çıkar, bu ekibim de yazar, üzerinde çalışır.
* Ya mafya veya ağalık gibi konularda aynı anda diziler yayınlanmasına ne diyorsunuz? Bu bir tesadüf de olabilir. Benim düşündüğümü başkası da düşünebiliyor... Ama herkesin ayrı bir ayran içişi var.
* Türker İnanoğlu'nun ayran içişi nasıl? Halk artık onu biliyor. Bu işe başlandığımdan beri ne yaptıysam çok iyi karşılanmış, patlama yapmıştır. Dizi sektöründe de uzun ömürlü dizilerim vardır; 'Çiçek Taksi' 500 bölümü geçti, 'Böyle mi Olacaktı' 260 bölüm, 'Tatlı Kaçıklar' 300 bölüme yakın. Türkiye'de 100'ü aşan dizi yok.
NEBAHAT KOÇ HABER MERKEZİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|