İtalyanlar temettülerini Hollanda üzerinden götürüyor
İtalyan Ticaret Odası Genel Sekreteri Ayçin, "İkili anlaşmalar nedeniyle İtalyanlar kâr dağıtmak istediğinde %18 stopaja tabi. Hollanda için bu oran yüzde 8 olunca sermaye tur atıyor" dedi.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kişisel dostlukları iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin de her geçen gün artmasına neden oluyor. Ancak İtalya'dan gelen sermaye, Türkiye'ye girişini Hollanda üzerinden yapmayı tercih ediyor. Bunu söyleyen ise Türkiye'de 120 yıldır faaliyet gösteren İtalyan Ticaret Odası'nın Genel Sekreteri Fatih Ayçin. Toplam 500 üyelerinin yarısının Türkiye'de ortaklığı veya yatırımı olan şirketler olduğunu dile getiren Ayçin, İtalyanları Hollanda üzerinden tur attırarak Türkiye'ye getiren nedeni, "Eğer bir İtalyan şirketi Türkiye'deki karını sermayeye eklemeyip ortaklarına dağıtma kararı verirse karşısına yüzde 18'lik bir stopaj oranı çıkıyor. Oysa bu rakam Hollanda'da yüzde 8'ler düzeyinde. Bu nedenle daha çok Hollanda'da bir şirket kurup sermayelerini oradan getiriyorlar. Benim bildiğim Avea'nın İtalyan ortağı Telecom Italia'da da durum böyle" diye özetledi. Ayçin, stopaj oranlarının ülkeler arasında yapılan ticaret anlaşmalarına göre farklılıklar gösterdiğini belirterek, İtalyan'ların Türkiye'de anlamakta zorluk çektikleri uygulamaları şöyle sıraladı:
* Stopaj oranı yüzde 18 olunca Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen İtalyan şirketi önce gidiyor bu oranın yüzde 8'lerde olduğu Hollanda'da bir şirket kuruyor ve sermayesini onun üzerinden getiriyor. Ancak bu sadece İtalyanlar'a özgü birşey değil aynı şeyi Fransızlar da Almanlar da yapıyor.
* İtalyanlar bu yıl uygulanmaya başlayan enflasyon muhasebini anlamakta güçlük çekiyor. Mesela Türkiye'de çok büyük bir İtalyan şirketin genel müdürü dün sadece enflasyon muhasebesini anlatmak üzere İtalya'ya gitti. Merkez ile buradaki ortaklar enflasyon muhasebesi nedeniyle ihtilafa düştü.
* Bizim 3 ayda bir büyükelçilikte toplantılarımız olur. Her zaman ilk gündem maddesi de çalışma ve oturma iznidir. Bir İtalyan şirketinde genel müdür olarak çalışan biri emekli oldu ve kendi şirketini kurdu. Ama iki yıldır çalışma izni alamıyor. Çünkü mesleği makine mühendisliği. Türkiye işsizliğin yoğun olduğu meslek gruplarında çalışma izni vermeye çok istekli değil. Ama bu adam bir şirkete girip makine mühendisi olarak çalışmayacak ki.
* İtalyanlar'ın Telekom'a olan ilgisi malum. İntesa'nın da Garanti olmadı belki ama Türkiye'de finans sektöründe var olma isteği sona ermiş değil. Mutlaka bu alanda yer almak istiyor.