Çukurova, Turkcell'in çoğunluk hissesini ortağı TeliaSonera'ya satmayacağını açıkladı.
Turkcell'in yüzde 51'ini 3.1 milyar dolara İskandinav ortağı TeliaSonera'ya satmaktan vazgeçen Çukurova Grubu şu açıklamayı yaptı: Turkcell'in Türk şirketi kontrolünde kalması ilkesine uyduk.
DAVA EDECEĞİZ Teliasonera yetkilileri ise Çukurova'nın anlaşmaya uymayarak iyi niyetli davranmadığını savundu. Türkiye'de ve Cenevre'de dava açacaklarını söyledi.
'Turkcell'in Türkler'in elinde kalması talebini değerlendirdik'
Çukurova Grubu, Turkcell Holding'in yüzde 51'ini 3.1 milyar dolara İskandinav ortağı TeliaSonera'ya satmaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Çukurova Grubu, Turkcell Holding'in yüzde 51'ini 3.1 milyar dolara İskandinav ortağı TeliaSonera'ya satmaktan vazgeçti. Çukurova Grubu, 23 Mayıs'da dolan görüşme yükümlülüğünün süresinin taraflar arasında nihai bir sözleşme imzalanmadan sona erdiğini açıkladı. Gruptan yapılan açıklamada Turkcell hisselerini satmama kararına gerekçe olarak ise "Gerek kamuoyunda ve gerekse Turkcell İletişim Hizmetleri Genel Kurulu'nda, Turkcell gibi yüksek prestije sahip bir şirketin yine bir Türk şirketinin kontrolünde kalması yönünde dile getirilen talepler ve bir kontrol değişikliği halinde çağrı muafiyeti talep edilecek olmasına karşı kamuoyunda oluşan tepkiler" gösterildi. TeliaSonera işinin olmayacağının ilk işareti Turkcell Genel Kurul'ndaki üye seçiminde de kendisini belli etmişti. TeliaSoniera'nın önerdiği isimlerin değil de Çukurova Grubu'na yakın isimlerin TeliasSonera adına yönetime girmesi bugünkü sonucun başlangıcıydı.
KONTROL DEĞİŞMEYECEK TeliaSonera ile Çukurova 25 Mart'ta bir sözleşme imzalamışlar ve söz konusu Çukurova grubu yüzde 51'lik Turkcell Holding (yüzde 27.2 Turkcell İletişim) hisselerinin 3.1 milyar dolara ve çağrı muafiyeti koşuluyla TeliaSonera'ya devri konusunda anlaşmışlardı. Çukurova artık Turkcell'in hisse devrinde "kontrol değişikliği sonucunu doğurmayacak ihtimaller" düşünüleceğini açıkladı. TeliaSonera'nın Rusya'daki Megafon şirketinde ortağı Alfa Group Turkcell'e daha yüksek bir fiyat verebileceğini açıklamıştı. Çukurova'nın hisse satışından vazgeçmesinin ardından Yapı Kredi hisseleri yüzde 3.7, Turkcell hisseleri de yüzde 5 değer yitirdi. TeliaSonera'nın İsveç Borsası'ndaki hisselerinin bu karardan etkilenmemesi ise şaşırttı. Bu arada Yapı Kredi Bankası mülkiyetindeki Turkcell hisse senetleri için Koç Grubu ile Çukurova arasındaki 1 yıllık satın alma opsiyon hakkı (söz konusu hisseler 1.2 milyar dolar değerinde) sürüyor. Bu satıştan vazgeçilmesinin ardından gözler Çukurova Grubu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na yapacağı ödemelere çevrildi. Çukurova'nın TMSF'ye yaklaşık 2 milyar dolar borcu bulunuyordu. Grup bugüne kadar TMSF'ye yaklaşık 363 milyon dolarlık ödeme yaptı. Yani Çukurova'nın aylık taksitler halinde TMSF'ye yaklaşık 1.6 milyar dolar borcu kaldı. Grubun yıl sonuna kadar aylık ödeme tutarları yaklışık 116 milyon dolar. 2006 yılında ise aylık ödemeler nisan ayına kadar 122 milyon dolar. Grubun Ekim 2006'da sona erecek geri kalan ödemelerinde ise aylık miktar 25 milyon dolar.