Telekom'da hem imtiyaz hakkı hem de altyapı satışı yapılacak
Telekomünikasyon Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın talebi doğrultusunda Türk Telekom'un hisse ve mülkiyet satışı yöntemiyle özelleştirilmesine vize verdi.
Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom özelleştirmesinde 'dönüm noktası' olarak nitelendirilecek kritik bir karar aldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) talebi doğrultusunda Türk Telekom'un "hisse ve mülkiyet satışı" yöntemiyle özelleştirilmesinin önü açıldı. ÖİB'ye, geçtiğimiz çarşamba günü gönderilen yazıyla Telekom'un altyapı dahil mülkiyeti, imtiyaz süresi sonunda işletmecide kalacak, kamuya devredilmeyecek. Telekom'un yüzde 55'inin blok satışının en önemli ayağını özelleştirme yöntemi ve mülkiyet yapısı oluşturuyordu. Telekom'un altyapısının işletme süresinin sonunda kamuya devredilip devredilmeyeceğinin açıklığa kavuşturulması için ÖİB, Telekomünikasyon Kurumu'na başvurdu.
MÜLKİYET İZNİNE VİZE Telekomünikasyon Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın girişimi üzerine Türk Telekom'un hisse ve mülkiyet satışı yöntemiyle özelleştirilmesine olanak tanıyan bir karar aldı. ÖİB'ye, geçtiğimiz çarşamba günü bildirilen karar çerçevesinde Telekom'un altyapı dahil tüm mülkiyeti, işletme süresinin sonunda işletmecide kalacak, kamuya devredilmeyecek. Kurum'un kararında, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Yasası'nda yer alan, "Türk Telekom'un, ana telekomünikasyon şebekesi üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkı görev sözleşmesi süresinin bitiminden sonra da devam eder" maddesine göndermede bulunduğu kaydedildi. 406 sayılı Telgraf ve Telefon Yasası'nda imtiyaz sözleşmesi, telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesi ya da altyapısının işletilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ve işletmeci arasında yapılan sözleşmeyi tanımlamak üzere kullanılıyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun kurulmasının ardından sözkonusu sözleşmeler kurum ile işletmeciler arasında imzalanarak yenilendi. Buna göre imtiyaz sözleşmesi kapsamındaki mal, süre sonunda devlete geri dönüyor.