Hükümet, vergi borcu olanlara yurtdışı yasağı getirilmesine ilişkin düzenlemenin kapsamını genişletiyor. Belediyelere, il özel idarelerine borcu olanların yurtdışına çıkması engellenecek.
Kamu alacaklarının tahsilini hızlandırmak için bir dizi af düzenlemesi yapan hükümet, karşı önlemler de geliştiriyor. Vergi borçluları için uygulanan yurtdışı çıkış yasağının sınırı genişletiliyor. Belediyelere, il özel idarelerine borç takanların da yurtdışına çıkması engellenecek. Detayları Maliye Bakanlığı tarafından daha sonra açıklanacak çerçeve ile örneğin belediye harcını ödemeyen ve borcu belli bir miktarı aşanlar bile yurtdışına çıkamayacak.
YENİ KISITLAMALAR Belediye hesap işleri yetkilileri, "Çevre Temizlik, Emlak Vergisi gibi alacakların tahsili için zaman zaman Maliye'ye yazı yazdıklarını ve vergi dairesi aracılığıyla ilgili kişi hakkında yurtdışı tahdidi istediklerini" belirttiler. Ancak, vergi dışı diğer gelirler için bu yetkiyi kullanamadıklarını ifade ettiler. Bugün için Maliye'nin yanısıra, TMSF ve kamu bankaları da alacak tahsili için borçlulara yurtdışı çıkış yasağı isteyebiliyor. Önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan kamu alacaklarının tahsili ile ilgili yasa tasarısına önerge ile kritik bir hüküm eklendi. Yurtdışı çıkış yasağı uygulanacak kamu alacağının kapsamı, verginin yanısıra, vergi benzeri alacaklar, fon payları ve diğer gelirleri de kapsayacak. İl özel idaresi ve belediye gelirleri de amme alacağı sayıldığı için yurtdışı çıkış yasağına konu olabilecek. Ayrıca, vergi borçlusu yabancıların yurtdışına çıkışı da sınırlanacak. Maliye Bakanlığı halen, 15 milyar lirayı (15 bin YTL) aşan vergi borcu için mükelleflerin yurtdışına çıkışını yasaklatabiliyor. Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapan 5020 sayılı kanun ise TMSF ve kamu bankalarına, miktarına bakılmaksızın ilgili borçlular ak kında yurtdışı çıkış yasağı uygulama yetkisi tanıyor.