Ben kimim sen biliyor musun!
İçişleri'nin genelgesiyle, kimliğini göstererek trafikte ceza almaktan kurtulacakların sayısı daha da arttı.
İçişleri Bakanlığı, milletvekili ve diplomatların ardından, hâkim ve savcılarla Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay ile Askeri Yüksek Yargı üyelerine de trafik cezası yazılmasını bir genelgeyle yasakladı.
ÇEKİL ÖNÜMDEN Bu durumda binlerce siyasetçi ve üst düzey görevli trafik kurallarını ihlal etse bile, trafik polisi onlara ceza makbuzu kesemeyecek, alkol testine tabi tutamayacak. Polis ceza makbuzu yerine tutanak tutup ilgili kuruma gönderecek.
Trafik suçuna dokunulmazlık
İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre milletvekilleri, yargı üyeleri ve diplomatik dokunulmazlığı bulunanlara trafik suçu işleseler de polis tarafından ceza kesilemeyecek.
İçişleri Bakanlığı, milletvekili, diplomat, hakim ve savcıların aralarında bulunduğu, "Trafik dokunulmazları listesi" hazırladı. Dokunulmazlar listesi binlerce devlet görevlisini kapsıyor.
TESPİT TUTANAĞI OLACAK İçişleri Bakanlığı, diplomatlar ve milletvekillerini kapsayan, "Trafik polisinin ceza makbuzu kesemeyeceği" görevliler listesini genişletti. İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanıp 81 ilin polis ve jandarma birimlerine gönderilen genelgeye göre, trafik kurallarını ihlal etseler bile ceza yazılamayacak görevliler şunlar: "Adli ve idari yargı hakim ve savcıları. Adalet Bakanlığında görevli hakim ve savcılar. Anayasa Mahkemesi raportörleri. Yargıtay ve Danıştay Cumhuriyet savcıları, başsavcılar, tetkik hakimleri. Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay üyeleri, Sayıştay üyeleri, Danıştay dairelerinin başkanları, üyeleri ve başsavcıları. Tüm askeri hakim ve savcıları." Trafik polisi, listede yer alan görevlilere, alkol kontrolü yapamayacak. Kırmızı ışıkta geçseler de trafik ceza makbuzu kesemeyecek. Trafik dokunulmazları, şehir içinde 50 kilometre, şehirler arası yolda 90 kilometreden fazla hız yapsalar bile, ceza makbuzu kesilemeyecek. Yeni düzenlemeye göre, trafik polisi, kural ihlali yapan kişinin bu listede yer aldığını saptarsa, ceza makbuzu yerine, kuralı ihlal eden kişinin adı, soyadı, ünvanı, ihlal edilen trafik kuralının maddesi ve ihlale ilişkin bilgilerin yer aldığı tespit tutanağı düzenleyecek. Tespit tutanakları daha sonra kişinin bağlı bulunduğu kuruma gönderilecek. Daha sonra ilgili kurum gerekli idari ve adli işlemi yapacak. Adalet Bakanlığı yetkilileri, uygulamanın tıpkı dokunulmazlıklar gibi Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olmadığını savundular. Genelge yayınlanmasına neden olan süreç, bir hakime yazılan trafik cezasıyla başladı. Hakim, trafik polisinin kendisine ceza yazma yetkisi olmadığı gerekçesiyle dava açtı. Mahkemenin hakim lehine verdiği kararı Yargıtay da onayladı. Bu karardan sonra trafik polisine sınırlarını aştığı gerekçesiyle dava açılması gündeme geldi.
GENELGE GÖNDERDİ Trafik polislerinin gelişmelere itiraz etmeleri üzerine İçişleri Bakanlığı, Adalet ve Savunma bakanlıkları ile Yargıtay'a başvurarak, polislerin nasıl bir yöntem uygulaması gerektiğine dair görüş istedi. Gelen cevaplardan sonra İçişleri Bakanlığı, trafik polislerinin kimlere ceza yazamayacağını ve bu tür durumlarda nasıl bir işlem yapılacağını bir genelgeyle belirledi.
ANKARA
|