|
|
Gençler 'sepet'i sevdi
Hollanda'da yüz yıl önce keşfedilen "korfbol" şimdi Türkiye'de de moda oluyor. Adını Flamanca "sepet"ten alan 'korfbol'da kızlar ve erkekler birlikte oynuyor. Bu sporun kuralları da hayli ilginç.
Dünyanın en centilmen sporu
Yüz yıl önce Hollanda'da oynanmaya başlanan korfbol, şimdi Türkiye'de üniversiteler arasında yaygınlaşıyor. Bu sporun en önemli özelliği kadınlarla erkeklerin beraber top koşturması.
Kadınlarla erkeklerin birlikte oynadıkları tek spor olan korfbol, üniversiteli gençler arasında hızla yayılıyor. Bazı yönleriyle basketbola benzeyen bu sporda amaç, karşı takımın "sepet"ine topu fırlatarak sayı elde etmek. Oyunun adı da Hollandaca'da sepet anlamına gelen "korf" kelimesinden türetilmiş. Bundan yüz yıl önce Hollandalı bir öğretmenin kızlarla erkeklerin bir arada bir spor yapması amacıyla geliştirdiği bu spor, Hollanda, Belçika, İngiltere, Tayvan ve Hindistan başta olmak üzere tüm dünyada 41 ülkede oynanıyor. Öyle ki Uluslararası Korfbol Federasyonu bile var. Her yıl Avrupa ve Dünya Şampiyonası düzenleniyor. Türkiye'de ise bu sporu üniversiteler sahiplenmiş durumda. Marmara Üniversitesi, İTÜ, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nin korfbol takımları şampiyonalara katılmak için sıkı bir çalışma içinde. Bunun yanı sıra pek çok üniversitede de korfbol dersleri veriliyor.
TOPLA ADIM ATMAK YASAK Kadın ve erkek oyunculara atış yapmak için eşit şans veren korfbolda, bir takım 4 kadın ve 4 erkek oyuncudan oluşuyor. Her yarı sahada 2 kadın, 2 erkek oyuncu yer alıyor. Basketbol potasından biraz daha uzun olan 3 metre 50 santim boyundaki sepete, basketboldaki gibi bilekten değil, göğüsten atış yapmak gerekli. Her iki sayıdan sonra takımlar saha değiştiriyorlar ve defans oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçiyor. Korfbolda topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmiyor. Koşarken topu yakalarsanız, durup pas vermeniz gerek. Ayrıca herkes sadece hemcinsi oyunculara savunma yapabilir. Zaten her oyuncunun belirli bir rakibi var. Oyunun bu özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmek zorunda. Bunun yanı sıra oyunda fiziksel temasa da izin verilmiyor. Topa ayakla veya yumrukla vurmak yasak. Bu nedenle bu sporda kasların değil, becerilerin öne çıktığını söyleyebiliriz. Sepete arkasından da atış yapma imkanı bulunan oyunda, futbol topu kullanılıyor. Oyun otuz dakikalık iki devreden oluşuyor. Kapalı spor salonlarında oynandığı gibi, açık alan olarak çimde, kumda ve hatta suda oynanabiliyor.
Ece Koçal
|