Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu'nun "Hasan değil, basan alır" modeliyle tanıttığı turizm arazisi tahsislerini kazananlar, parayı henüz öde(ye)medi.
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun "Hasan değil, basan alır" iddiasıyla kamuoyuna sunduğu turizm arazisi tahsislerinde birçok yatırımcı henüz elini cebine atmadı. Türkiye'de ilk kez "açık artırma" yöntemiyle yapılan tahsislerinin üzerinden yaklaşık 11 ay geçmesine karşın 18 yatırımcıdan yalnızca 4'ü parasını ödedi. Arazilerin, "sosyal ve teknik altyapıya en yüksek katılım payını" veren firmada kaldığı "müzayede" gibi tahsiste, 190 trilyon 990 milyar liralık kaynağın sadece 48 trilyon 900 milyar lirası devletin kasasına girdi.
136 FİRMA YARIŞMIŞTI Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ocak 2004'te ilanı yapılan, Mart 2004'te başvuruları tamamlanan turizm yatırımları için arazi tahsislerini 23 Haziran 2004'te sonuçlandırdı. 136 firmanın "açık artırma" yöntemiyle kıyasıya yarıştığı tahsislerde 18 yatırımcı listeye girdi. Talep ettiği arazi için en yüksek sosyal ve teknik altyapı katılım payını veren 18 firma için "tahsis süreci" başlamış oldu. Taahhüt ettikleri altyapı katılım payı kadar kesin ve süresiz teminat mektubu alınan firmalara 6 ay ön izin süresi tanındı. Firmalardan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarını hazırlayarak, bakanlığa sunmaları istendi. Plan Değerlendirme Kurulu'nda imar planlarını ele aldı. Planlar bu incelemeden sonra ilgili yerel yönetimlere "askıya gönderildi." İtiraz süresi gereği 1 ay süreyle askıda kaldı. Firmaların, şu işlemleri tamamlaması gerekti:
*Aplikasyon krokisi (parselin köşe noktalarını koordinatlarıyla birlikte belirten belge), Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan onaylı ağaç rölöve planı (parsel üzerindeki ağaçları gösterir plan),
*Çevresel Etki Değerlendirme Raporu,
*Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca verilen yatırım belgesi.
ONAY GECİKTİ, SÜRE UZADI
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, imar planı onayındaki bürokratik gecikmeleri de gözeterek, diğer firmaların süre uzatımı taleplerini kabul etti. Kesin tahsis sürecindeki işlemlerin tamamlanıp, ödemelerin yapılması için son bir takvim belirlendi. 16 Şubat'a kadar işlemlerini bitirmesi gereken firmalara, durumlarına göre, 13 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında, "Paranızı yatırın yoksa, teminatınız yanacak" denildi. Bakan Koç'un imzasıyla firmalara bir yazı gönderilerek, yeni bir uzatma olmayacağı uyarısında da bulunuldu. Buna göre, öngörülen sürede işlemlerini tamamlayıp, parasını yatırmayanların teminatı yanacak, tahsis süreci de sonlandırılacak. "Kamudan kaynaklı makul bir gerekçeye dayalı gecikmeler" tek istisna olacak.