1 Mayıs kutlandı
1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm yurtta mitingler düzenlendi. Kadıköy ve Tandoğan'daki miting alanlarında yoğun güvenlik önlemleri uygulanırken Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen 47 kişi gözaltına alındı.
DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş'in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nce Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenen miting, kortejlerin alana ulaşmasıyla başladı.
Haydarpaşa, Altıyol ve Tepe Nautilus'ta oluşturulan kortejlerin alana ulaşmak üzere gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında, ''Fabrikamı seviyorum, sendikamı seviyorum'', ''Demokrasi, barış, kardeşlik ve özgürlük için mücadelemizi yükseltelim'', ''Yaşasın işçilerin birliği'' ve ''Irak işgaline son'' yazılı dövizler taşındı.
Gruplar ayrıca, ''Yolumuz işçi sınıfı yoludur'', ''Yaşasın 1 Mayıs'', ''Ya hep beraber ya hiçbirimiz'' şeklinde sloganlar attılar. Bu arada bazı grupların Kürtçe sloganlar attıkları da duyuldu. Meydana ulaşan kortejler, polisin oluşturduğu arama noktalarında üst aramasından geçirildikten sonra miting alanına alındı.
Kortejlerin alanda yerlerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu. Miting, daha sonra ''Ruhi Su Dostlar Korosu''nun 1 Mayıs Marşı'nı seslendirmesiyle başladı. Yürüyüş güzergahı ve miting alanında yoğun güvenlik önlemleri alan polise, uçuş yapan bir helikopter de yardımcı oldu. Bu arada ''Yurtsever Cephe'' adıyla 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen bir grubun, Altıyol'dan rıhtıma inen caddenin miting alanına yakın olan kısmında platform kurduğu ve kutlamayı burada yaptığı görüldü.
KADIKÖY'DEKİ MİTİNGİN DAĞILIMI SIRASINDA GERGİNLİK YAŞANDI
Kadıköy İskele Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları kapsamında düzenlenen mitingin dağılımı sırasında bazı gerginlikler yaşandı.
1 Mayıs Tertip Komitesi'nin mitingi bitirmesinin ardından Hak ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyeleri, kürsüden söz istedi. Söz verilmemesi üzerine de grup tepki gösterdi. Bu sırada alandaki bir kişinin, bu şekilde davranmamaları konusunda uyardığı gruptakiler, bu kişiye saldırdı.
Grup, kargaşa sırasında polis barikatını da yıkmak istedi. Bunun üzerine barikatın diğer tarafında bulunan polis ve HÖC üyeleri arasında itişme yaşandı. Daha sonra geri çekilen grup dağıldı. Bu arada gruptan bazı kişilerin terör örgütü DHKP/C lehine slogan attığı da duyuldu. Öte yandan, Kadıköy'den Haydarpaşa yönüne giden TKP'liler ile polisin kurduğu barikatın diğer tarafındaki kaldırımdan aynı yöne yürüyen ÖDP'li grup arasında sözlü tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine birbirlerine sopalar atan gruplar, aradaki polis barikatı nedeniyle birbirlerine ulaşamadı. Gruplar, daha sonra polisin müdahalesine gerek kalmadan buradan ayrıldı.
Bu arada, Kadıköy İskele Meydanı'na girişte oluşturulan arama noktasında, bir grup ile arama yapan polisler arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında gruptan bazı kişiler, ellerindeki sopaları polise attılar. Müdahale ederek gruptan 2 kişiyi gözaltına alan polis, daha sonra olay yatışınca bu kişileri serbest bıraktı. Öte yandan, Tepe Natilius önünde aralarında kavga eden 2 grup, polisin müdahalesine gerek kalmadan ayrıldı.
TAKSİM KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL BIRAKILDI
DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş'in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi bileşenleri, Taksim Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. Gümüşsuyu'da toplanan ve ellerinde 1 Mayıs yazılı çelenk bulunan grup, Kazancı Yokuşu'na yürüdü.
Burada konuşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, dünyada 1,5 milyar insanın günde 1 doların altında gelirle yaşadığını, 1,5 milyar insanın temiz içme suyu bulamadığını ve 1 milyar insanın elektrikten yoksun olduğunu söyledi. Dünyada milyonlarca insanın açlık çektiğini ve 25 milyar dolarla bunun önlenebileceğini belirten Çam, buna karşın 2004 yılında savunma harcamalarına 1 trilyon dolar harcandığını dile getirdi. Konuşmanın ardından 1977, 1989 ve 1996 yıllarındaki 1 mayıslarda hayatlarını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak, Kazancı Yokuşu'na karanfiller atıldı.
Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na yürüyen gruptan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, üzerinde ''1 Mayıs'' yazılı çelengi Anıt'a bıraktı. Etkinlikleri Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ, tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz ve bazı CHP'li milletvekilleri de katıldı. Gruptakiler daha sonra, Kadıköy'deki mitinge katılmak üzere otobüslerle Taksim'den ayrıldı.
ANKARA - TANDOĞAN MEYDANI
1 Mayıs kutlamalarına katılan işçi ve memur sendikaları ile sivil toplum örgütü üyeleri, mitingin yapılacağı Tandoğan Meydanı'nda yerlerini aldı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren toplandıkları GMK Bulvarı'nda Nokta Durağı'ndan yürüyüşe başlayan katılımcılar, bulvar üzerinden Tandoğan Meydanı'na geldi. Katılımcılar, meydana girmeden önce polis tarafından kurulan arama noktalarından geçtikten sonra alana alındı. Yaklaşık 2,5 saat süren yürüyüşün ardından alandaki yerlerini alan katılımcılar, davul zurna eşliğinde halay çekip çeşitli sloganlar attılar.
Öte yandan, kutlamalar nedeniyle Ankaray'ın Tandoğan istasyonunun giriş ve çıkışları kapatıldı. Ankaray yolcularının bir sonraki durakta iniş ve binişlerine izin verildi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Valiliği'nce 1 Mayıs kutlamaları için Diyarbakır-Elazığ karayolundaki fuar alanında izin verilmesine karşın, Demokrasi Platformu üyesi grup Urfakapı semtinde toplanarak, Dağkapı Meydanı'na kadar yürümek istedi.
Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, platform üyeleriyle görüşerek böyle bir yürüyüşün kanunsuz olacağını ve müdahale edeceklerini belirtti. Bunun üzerine topluluk, Urfakapı semtinde yaklaşık 2.5 saat oturma eylemi yaptı.
Demokrasi Platformu sözcüsü Ali Öncü, burada yaptığı konuşmada, kendilerine yapılanların haksızlık olduğunu belirterek, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Diyarbakır'da da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak istediklerini, fakat buna şehir içinde izin verilmediğini savundu. Öncü, özelleştirmeyle çalışanların mağdur edilerek işsizler ordusuna her gün yeni işsizler katıldığını iddia etti.
DEHAP İl Başkanı Mesut Beştaş ise emekten ve özgürlükten yana olduklarını ifade etti. Grup eylem süresince, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Basın açıklamasının ardından tekrar yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Grup daha sonra dağıldı.
BATMAN'DA 6 GÖZALTI
Batman'da, 1 Mayıs kutlamaları için çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan grup, Batman Belediyesi önünde toplandı. Grup daha sonra yasadışı sloganlar atarak Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Kutlamaların ardından terör örgütü PKK ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterlerini açtığı belirlenen 6 kişi gözaltına alındı.
MALATYA
Malatya'da Emek Platformu'nca 1 Mayıs, 100. Yıl Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutlandı. Tek-Gıda İş Sendikası Bölge Şube Başkanı Macit Amaç, 1 Mayıs'ın emeğin birlik ve dayanışma günü olarak ifade edildiğini, ancak dünyada tekelleşmeye gidilirken, emek kesimlerinin birlik oluşturamadığını söyledi.
IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası'nın hükümete direktifler verdiğini savunan Amaç, ''Hükümet emir alıyor ve uygulamak istiyor. Bunu durduracak olan sizlersiniz. Ya sessiz kalıp boyun eğeceksiniz ya da onurluca mücadele edecek ve onları sandığa gömeceksiniz'' dedi. Halayların çekildiği miting sırasında yağmur yağdı. Miting, olaysız sona erdi.
Siirt ve Mardin'de ise çeşitli sendikalara bağlı gruplar, 1 Mayıs'ı davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.
ORDU
Ordu, Amasya ve Sinop'ta 1 Mayıs nedeniyle tertip komiteleri tarafından mitingler düzenlendi.
Ordu'da çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği miting Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi.
Düz Mahalle'de toplanan katılımcılar daha sonra Süleyman Felek Caddesi'ni takiben Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Bu arada Ünye'den gelen bir grubun Güzelyalı yöresindeki polis kontrolünde tutulduğu yolundaki duyum üzerine kısa bir gerginlik yaşandı. Daha sonra yapılan konuşmalar ve yerel sanatçı Celal Taştelen'in konserinin ardından miting sona erdi.
AMASYA
Amasya'da da 1 Mayıs nedeniyle çeşitli sendika, parti ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bir miting düzenlendi. Kuşköprü yöresinde toplanan katılımcılar daha sonra Yavuz Selim Meydanı'na yürüdüler. Yol boyunca çeşitli slogan atan katılımcılar, ''Yaşasın 1 Mayıs'', ''İşçi Kıyımına Son'', ''Üreten Biz, Yöneten de Biz Olacağız'' şeklinde sloganlar yazılı pankart taşıdılar. Yavuz Selim Meydanı'nda yapılan gösteriler ve konuşmaların ardından etkinlik sona erdi.
SİNOP
Sinop'ta çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği bir miting düzenlendi. Kaleyazısı Mahallesi'nde toplanan katılımcılar daha sonra Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdüler. Grup yaklaşık 1 kilometrelik mesafe boyunca pankart açıp, çeşitli slogan attı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingde katılımcı gruplar adına çeşitli konuşmalar yapıldı. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da ''1 Mayıs 1974'de İstanbul'da 34 şehit verdiğimiz Taksim Meydanı'na, Sinop Uğur Mumcu Meydanı'ndan selam olsun'' diye konuştu. Daha sonra yerel bir grubun verdiği konserin ardından katılımcılar dağıldı.
GAZİANTEP
DİSK Gaziantep Bölge Başkanı Muzaffer Subaşı, Gaziantep İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde, binlerce işçinin işini kaybettiğini, bir çoğunun da işini kaybetme endişesi taşıdığını öne sürerek, ''Hükümetin ekonomik politikaları halka yoksulluk ve açlıktan başka bir şey getirmiyor'' dedi.
Sorunların çok olmasına karşın çözümsüz olmadığını ifade eden Subaşı, ''Hükümetin sağlık, eğitim ve sosyal güvenlikteki özelleştirmeci girişimleri, eşitsizliği büyütüyor. Demokratikleşme adımları da kağıt üzerinde kalıyor, uygulamaya geçmiyor'' diye konuştu.
Gaziantepli şair Reşat Yaşar, miting alanında işsizliği protesto etmek için bulgur pilavı, ekmek ve soğan yedi. Yaşar, Türkiye'de 7.5 milyon işsiz olduğunu, işsizliği protesto etmek için bu yolu seçtiğini söyledi. Mitinge katılan sendika ve siyasi parti temsilcileriyle vatandaşlar, halay çekip eğlendikten sonra, sessizce dağıldılar.
ADANA
Adana'da, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda toplanan katılımcılar, Selahattin Çolak Bulvarı üzerinden İstasyon Meydanı'na yürüdü. Katılımcılar, polis tarafından kurulan arama noktalarından geçtikten sonra alana alındılar.
Yaklaşık 3 saatte alandaki yerlerini alan katılımcılar, davul zurna eşliğinde halay çekip çeşitli sloganlar attılar. Aniden başlayan yağmur nedeniyle tertip komitesi yetkilileri, mitingin sona erdiğini duyurdu. Ellerindeki döviz, pankart ve bayraklarla kendilerini yağmurdan korumaya çalışan vatandaşlar alanı terk etti.
İZMİT
İzmit'te, işçi ve memur sendikaları ile bazı siyasi parti örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, Hürriyet Caddesi'nden yürüyerek Baç Kavşağı'nda toplandı. Grup, Yürüyüş Yolu'ndan mitingin yapılacağı Perşembe Pazarı Alanı'na geldi.
KESK Dönem Sözcüsü ve Yapı Yol-Sen Şube Başkanı Selahattin Pehlevan, burada yaptığı konuşmada, kamu emekçilerine toplu sözleşmeli ve grevli sendikal hak ve özgürlükler getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Özelleştirme ve kamu hizmetlerinin küçültülmesi girişimlerinin durdurulmasını isteyen Pehlevan, ''Eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğe ayrılan paylar artırılmalı. Asgari ücret insanca yaşanacak bir düzeyde belirlenerek vergi dışı bırakılmalı, adil bir vergi reformu derhal yapılmalıdır'' dedi. Yoğun güvenlik önleminin alındığı mitingde gruplar slogan atıp halay çektikten sonra dağıldı.
AYDIN
Türk-İş Aydın İl Temsilcisi Mustafa Aydın, Atatürk Meydanı'nda yaptığı konuşmada, Kuşadası'nda bir polis memurunun ölümüne, 4 polis memurunun yaralanmasına neden olan patlamayı gerçekleştirenleri kınadı.
AK Parti Hükümeti'nin politik uygulamalarını eleştiren Aydın, ''Enflasyonun düştüğü söyleniyor. Ama bu düşüş hala topluma yansımadı. Uluslararası sermayenin, IMF'nin, Dünya Bankası'nın ve Dünya Ticaret Örgütü'nün dayatmalarına karşı emekçiler olarak hep birlikte direnmeye devam edeceğiz'' dedi.
Kutlamalar, konuşmanın ardından halay çekilmesiyle sona erdi.
ELAZIĞ
Eğitim-Sen Elazığ Şube Sekreteri Nurettin Tepe, İstasyon Meydanı'ndaki mitingde yaptığı konuşmada, barış, demokrasi ve birlik için biraraya geldiklerini söyledi.
Afganistan, Filistin ve Irak'ın ağladığını ifade eden Tepe, ABD'nin Suriye ve İran'ı hedef göstererek, yeni çatışmalara zemin hazırladığını iddia etti.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalar, Grup Maya ve Burhan Berker'in konseriyle sona erdi.
DÜZCE
KESK, DİSK, Emek Platformu, İşçi Partisi, EMEP, Sağlık-Sen, Ağaç-İş üyeleri, Konak Gazinosu Meydanı'nda toplandı. Yağmur altında sloganlar ve pankartlarla Anıtpark'a kadar yürüyen grup, miting alanına girmeden önce polis tarafından arandı. Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından bir süre slogan atan grup, olaysız dağıldı.
ESKİŞEHİR
Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yerleşkesi önünde toplanan siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, Sıhhiye Meydanı'na kadar yürüdü. KESK Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, tertip komitesi adına yaptığı konuşmada, küresel sermayenin kıskacındaki Türkiye'nin her gün daha fazla işsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe sürüklendiğini, ülke kaynaklarının yanlış politikalarla uluslararası sermayeye açıldığını ileri sürdü.
SAMSUN
Samsun'da Gar Binası önünde toplanan grup, Cumhuriyet Caddesi'ni takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Burada pankart açıp sloganlar atan grup, davul zurna eşliğinde halay çekerek çeşitli gösteriler yaptı. Öte yandan, miting öncesinde Cumhuriyet Meydanı'na bırakılmış şüpheli cisim bulunduğu ihbarı üzerine, olay yerine ekip sevk edildi. Yapılan aramada, alanın 19 Mayıs Bulvarı'na bakan cephesinde kukla bulundu.
Çevrede güvenlik önlemi alınmasının ardından bomba imha ekipleri tarafından fünyeyle patlatılan kuklanın içinden, patlamanın etkisiyle parçalanmış bez pankart çıktı.
Aramalar sırasında, meydanın Kaptanağa Caddesi'ne bakan bölümünde bulunan poşet içindeki şüpheli bidon da bomba imha silahıyla patlatıldı. Bidonun içinde süt olduğu anlaşıldı. Yetkililer, çevrede bulunan banka şubelerinin güvenlik kameralarının kayıtlarının inceleneceğini, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü söylediler.
GİRESUN
KESK Giresun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ferda Öztürk, Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingde, Türkiye'de son dönemlerde çalışma ve yaşam koşullarının giderek ağırlaştığını savundu. IMF ve Dünya Bankası'nın emirlerinin birer birer uygulandığını öne süren Öztürk, şöyle konuştu:
''Ülkemizdeki tüm baskı, hak gaspları ve saldırılar IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar ile TÜSİAD gibi sermaye örgütlerinin talebi ve çıkarı için yapılıyor. Emekçilerin alın teri ve ekmeğine göz dikenlere karşı sesimizi yükseltmekten çekinmemeliyiz. 1 Mayıs, bu yönde daha da bir anlam kazanmaktadır.''
İşçi ve memurların çektiği halayın ardından, kutlamalar sona erdi.
VAN
Van Belediye Garajı arkasındaki alanda düzenlenen mitinge, çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Alana girmeden önce vatandaşların üzerini arayan polis ekipleri, çok sayıda yasadışı bez afiş ve pankarta el koydu. Tertip Komitesi Başkanı ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu Başkanı Mehmet Muhsin Keskin, yaptığı konuşmada, binlerce insanın asgari ücretle, ortaçağ mantığıyla çalıştırıldığını savundu. Keskin, ''Emekçilerin ve halkın cebine sokulan eller çekilmelidir. İnsanların çalışma ve sosyal güvenceleri sağlanmalıdır'' diye konuştu. Mitingde, ''Savaşa Değil, Emekçiye Bütçe'', İşçi-Memur Elele Genel Greve'' sloganları atıldı.
Bazı grupların terör örgütü elebaşı lehine slogan attığı mitingde müzik programının başlamasıyla Türk-İş'e bağlı Yol-İş ve Tes-İş üyeleri, miting alanından topluca ayrıldı. Tes-İş Van Şube Başkanı Naif Baladı, Türk-İş'ten gelen talimat gereği alandan ayrıldıklarını, bunun protesto olmadığını söyledi.
TRABZON
Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan grup, Kahramanmaraş Caddesi'nden yürüyerek Atatürk Alanı'na geldi. Türkiye Yol-İş Genel Başkanı Fikret Barın, yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ın işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunu ifade ederek, ''Bütün ülkelerin işçi sınıfları ve emekçileri baskıya, sömürüye, yoksulluğa, işsizliğe karşı aynı anda seslerini yükseltiyor'' dedi. Daha sonra, alanda toplananlar kemençe eşliğinde horon oynadılar.
ÇORUM
KESK, DİSK ve TMMOB 1 Mayıs Tertip Komitesi'nce düzenlenen miting kapsamında, katılımcılar İnönü Caddesi üzerinden Abide Alanı'na yürüdü.
KESK Dönem Sözcüsü Halil Özbent, yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetini eleştirerek, ''Devleti küçültme adı altında başta eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik olmak üzere kamu hizmetleri tasfiye ediliyor, paralı hale getiriliyor. Ekonomiye IMF yön veriyor, hükümet emekçilerin ve halkın taleplerini dikkate almıyor'' dedi.
Daha sonra mahalli sanatçıların türküleri eşliğinde halay çeken sendika üyeleri ve partililer, hükümet ve ABD aleyhine slogan attı.
|