Yabancı patronların, Başbakan Erdoğan, bakanlar ve üst düzey bürokratlara çizdiği Türkiye tablosu şöyle:
* Jacques de Larosiere (PNB Paribas): Türk Ekonomi Bankası ile ortaklık kurduk. 2007 yılına kadar 150-170 şubeye çıkacağız. Özellikle tüketici kredilerinde büyük bir potansiyel görüyoruz.
* Suneel Bakhshi (Citigroup): Piyasalarda olumlu bir hava var. Faiz oranları geriliyor. Türkiye, nüfusu itibarıyle önemli bir pazar. Reformlarınız kesintisiz sürmeli. Temas ettiğimiz işadamları, özelleştirmede de başarılı olduğunuzu görmek istiyorlar. Vergi reformu yapılması ve vergi rejiminin saydamlığı temel istekler arasında. Bürokrasinin azaltılması için önemli adımlar atılması gerekecek.
* Philippe Varin (Corus): Erdemir'in özelleştirilmesiyle ilgileniyoruz. Tahmin edilebilirlik, öngörülebilirlik, yargı sisteminin etkinliği yatırım için vazgeçilmez konular.
* Andreas Renchler (DaimlerChrysler): 1967 yılından bu yana Türkiye'deyiz. Milli geliriniz hızla artıyor. Kamu sektöründe ciddi reformlar yapıldı. Siyasi ve ekonomik istikrar mutlaka korunmalı. Vergi oranlarınız, enerji ve işgücü maliyetleriniz ise çok yüksek. Vergi mevzuatınız karmaşık ve sık değişiyor. Yabancıların çalışma izni almaları ise 4- 6 ay sürüyor.
* Sergio Marchionne (FIAT): Ankara'da traktör fabrikası kuracağız ve ABD'ye ihraç edeceğiz. Yeni bir araç üreteceğiz ve tasarımı TOFAŞ'ın Bursa'daki ar-ge merkezinde yapacağız. Taşıtlar üzerinden alınan vergiler, Kurumlar Vergisi oranları yüksek. Çalışma izni uzun sürede veriliyor.
* Lewis Booth (Ford): Türkiye'de 200 bin araç imal edip üçte ikisini Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Üretim kapasitemizin yüzde 15'i Türkiye'de. Türkiye, giderek olgunlaşan bir tedarik üssü. Çin, Hindistan, hatta İran'la yatırımları çekme açısından rekabet içindesiniz. Yatırım merkezi olabilmeniz için reformlarınızı sürdürmelisiniz. Teşvik yeterli değil, vergi oranlarınız ise yüksek.
* Heung-Soo Lheem (Hyundai): Hyundai olarak 10 bin kişi istihdam ediyoruz. İki temel srun var. Birincisi, sürekli değişen vergi sistemi ve yüksek vergi oranları. İkincisi, enerji ve hammade fiyatlarının yüksekliği. Bu pazara güveniyoruz ve yeni yatırım yapacağız.
* Johannes Feldmayer (Siemens): Türkiye'ye 200 milyon dolar yakın yatırım yaptık. Yatırım faaliyetlerimizi de artırıyoruz. Yabancı yatırım açısından eski Doğu Avrupa ülkeleri ile rekabet içindesiniz. Vergi ve sigorta prim oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Özelleştirme istikrar kazanmalı.
* Shinichi Sasaki (Toyota): Merkezi ve yerel yönetimlerden büyük destek görüyoruz. İstikrarlı hükümet politikalarını çok önemsiyoruz. Benzin fiyatlarınız ve vergi oranlarınız yüksek.
* Alessandro Profumo (UniCredito): Koçbank'la ortağız. Yapı Kredi'yi de Koç Grubu ile birlikte alacağız. İstikrarlı yapının korunması son derece önemli. Sermaye maliyeti ülkenizde yüksek. Ssoyal güvenlik reformunu mutlaka tamamlamalısınız.