BOTAŞ Genel Müdürü'nün istifa restinin arkasından, doğalgaz kontrat devir ihalesi çıktı. Kontrat devirleriyle BOTAŞ'ın tasfiye edileceğini savunan Bilgiç'in, "Ben tasfiye memuru gibi çalışmam" dediği öne sürülüyor....
Botaş Genel Müdürü Mehmet Bilgiç'in "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) bıktım, 1 Haziran'da istifa ediyorum" açıklamasının ardından doğalgaz kontratlarının devir ihalesi çıktı. Doğalgaz Piyasası Kanunu'na göre BOTAŞ'ın elindeki kontratları kademeli olarak devretmesi ve Kasım 2003 tarihine kadar ihaleye çıkması gerekiyordu. Ancak BOTAŞ bunu yerine getirmediği için EPDK tarafından soruşturma başlatılınca ilk kavga da patlak verdi. EPDK soruşturma sonucunda BOTAŞ'a 20 Aralık 2004 tarihine kadar ihaleye çıkması için son bir süre verdi. Kurum da bunun üzerine istemeye istemeye ihaleye çıktı. Fakat bu sefer de çeşitli mazeretlerle üç kez ihale tarihi ertelendi. Bunun üzerine EPDK'nın kurumu yeniden uyardığı ve şikâyetini daha üst düzey yetkililere ilettiği ifade ediliyor. BOTAŞ'ın kontrat devrine, "Arz kaynağı ülkeler buna yanaşmıyor" diye itiraz ederken, Genel Müdür Bilgiç'in BOTAŞ'ın parçalanmasını istemediği ve "BOTAŞ tasfiye edilmemeli, ben en azından tasfiye memuru olarak çalışmam" dediği belirtiliyor. Bir başka sorun ise şehir içi dağıtım ihaleleri ile ilgili. EPDK, bir yandan taşıma tarifelerini belirlerken diğer yandan da şehir içi dağıtım ihalelerini yapıyor. Buna göre de BOTAŞ'ın bağlantı hatlarını özel sektöre devretmesi gerekiyor. EPDK bu yıl içinde özellikle Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde de şehir içi dağıtım ihalelerine çıkmak istiyor.
BOTAŞ 4 DAVA AÇTI Dağıtım ihalelerinden önce BOTAŞ'ın bu bölgelere boru hattı döşemesi ve bunları bedeli karşılığında özel sektöre devretmesi şartı bulunuyor. Çelik fiyatlarındaki artış nedeniyle BOTAŞ Adana, Osmaniye, K. Maraş, Malatya gibi yerlerde mevcut boru hattı ihalelerini iptal etti ve ihale sürecini yeniden başlattı. Gecikme de iki kurumu yeniden birbirine düşürdü. BOTAŞ, taşıma tarifesi ve dağıtım şebekelerinin devrinde zarara uğradığını öne sürerek EPDK aleyhine 4 dava açtı.