Önce soykırım konusunu halledelim
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın mektubunu değerlendirirken, Ermenistan'ın da Türk tarafı gibi arşivlerini açmasını isteyerek, ''Hodri meydan'' dedi.
Siyaset bilimcilerin ve tarihçilerin konu üzerinde çalışması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin eğer sorgulanması gerekiyorsa, tarihini sorgulayacağını, çünkü tarihinin, Türk milletini hiçbir zaman yere baktırmadığını vurguladı.
KOÇARYAN'A YANIT: ''HODRİ MEYDAN...'
Başbakan Erdoğan, Ermenistan'ın sözde soykırım iddialarına ilişkin süreçte Koçaryan'ın kendisine gönderdiği yanıt mektubunun detaylarının sorulması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:
''Mektubu cümle cümle okudum. Tabii nasıl siyaset yapacağımızı tarihçilere veyahut da siyaset bilimcilere bırakalım, demedik. Siyaseti tabii ki biz yapacağız. Ancak, bu siyasi kararı vermeden önce, halledilmesi gereken çok çok önemli bir mesele var. Nedir bu? Bu, o tarihten gelen sorunlardır. Bu sorunlar arşivlerde belgeleriyle mevcuttur. Biz, diyoruz ki, hodri meydan. Bütün devlet arşivlerimizi açıyoruz. Siz de, varsa arşivlerinizi açın. Neye göre konuşuyorsunuz? Eğer arşivlerinize göre konuşuyorsanız, açın. Üçüncü ülkelerde varsa, onlar da açsın. Onların da arşivlerinde siyaset bilimcileri, tarihçileri, hepsi otursunlar, çalışsınlar ve bunun neticesinde eğer tarihimizin sorgulanması gerekiyorsa, biz sorgularız. Çünkü biz tarihini inkar eden bir millet değiliz ve hiçbir zaman da tarihimiz bizi yere baktırtmamıştır. Biz belgelerle konuşuyoruz ve yine yere bakmayacağımıza inanıyoruz. Belgeler bize bunu gösteriyor. Ama kendileri niçin arşivlerini açamıyor, bu da tabii ki merak konusu.''
'LOBİYLE BİR YERE GİDİLMEZ'
Avrupa Parlamentosu'nun 80 milletvekilinin imzasıyla Ermenistan'ın arşivlerini açmasına ilişkin kararını anımsatan Erdoğan, ''Bakın, aklı selim artık duruma hakim olmuştur. Yani lobi çalışmalarıyla bir yere gidilmez. Gerçekleri yakalamamız lazım. Dünyadaki bazı ülkelerin parlamentolarının aldığı kararlarla bir yere gidilmez. Aklı ve bilimi inkar edemezsiniz'' dedi.
Ermenistan'dan akıl ve bilim çerçevesinde, belge ve bilgiye dayalı olarak adım atmasını isteyen Erdoğan, ortaya çıkacak neticeye Türkiye olarak katlanmaya hazır olduklarını söyledi. Erdoğan, Ermenistan'a, ''Ama, siz de o neticeye katlanmaya hazır olun'' diye seslenerek, şunları kaydetti:
''Biz, bunu söylüyoruz. Atacağımız siyaset adımları. Biz onları her zaman atarız. Zaten de atıyoruz. Ben başbakan olduğumda, Erivan'dan İstanbul'a uçak seferleri kapalıydı. Biz hava kapısını açtık. Şu anda uçaklar çalışıyor. Aynı şekilde, benim Ermeni vatandaşlarımla sorunum yok. İnanıyorum ki, Ermeni vatandaşlarımdan da bana şu ana kadar pek bir şey olmadı. Bazı konuların dışında. O konuların üzerine de gidiyorum, gideceğim. Bunun yanında, kültürel miraslar konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gerekli çalışmaları yaptırıyoruz. Biz bunları da muhataplarımızdan aynı şekilde bekleriz.''
YENİ ZELLANDA İLE İLİŞKİLER
Başbakan Erdoğan, konuğu Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile birlikte, Başbakanlık'ta ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Clark ile görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldıklarını bildirdi.
İki gün önce Çanakkale Kara Savaşları'nın 90. yıldönümü anma törenlerinde Clark ile görüşme fırsatı bulduğunu belirten Erdoğan, bugün de resmi ziyaret nedeniyle biraraya geldiklerini söyledi. İki ülke arasında ahdi zeminin oluşmasına hız verilmesi için neler yapılabileceğini, ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini anlatan Erdoğan, Yeni Zelandalı işadamlarının yatırım yapması için Türkiye'deki şartları da Clark'a aktardığını belirtti.
Erdoğan, iki ülke arasında tarım, ormancılık, jeotermal enerjinin kullanımı ve deprem mühendisliği gibi konularda geniş bir işbirliği potansiyelinin bulunduğunu ifade ederek, görüşmede, AB, Irak, Kıbrıs, Ortadoğu ve Kafkaslar gibi bölgesel konuların da ele alındığını bildirdi.
İSRAİL-FİLİSTİN ZİYARETİ
Erdoğan, açıklamalarının ardından, bir gazetecinin, İsrail ve Filistin'e hafta sonu yapacağı ziyarette ne tür mesajlar götüreceği sorusuna, şu karşılığı verdi:
''İsrail-Filistin ziyaretiyle ilgili, zaten politikamızı basın mensubu arkadaşlarım çok yakından biliyor. Tabii bu bildiğiniz bir genel çerçevedir. Bu genel çerçeve içerisinde, bizim asıl başlığı bu gezide barış oluşturuyor. Bu barışa giden yol, ne olabilir ve burada Türkiye'nin fonksiyonları ne olabilir veya Türkiye nasıl bir fonksiyon üstlenebilir... Bunları her iki tarafla da görüşeceğiz. Özellikle Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas'ı ben barış sürecinde çok önemli bir fırsat olarak görüyorum ve bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Ve bunu karşılıklı görüşmek suretiyle, BM nezdinde bu barış sürecini hızlandırmamız gerektiğine inanıyorum.
Çünkü, Ortadoğu'da artık kan ve ölüm görmek istemiyoruz. Her iki taraf artık yorgun, bitap düştü. Bunu bitirip, Ortadoğu'da artık istiyoruz ki, barış başlasın, sevgi başlasın ve sevgi devam etsin. Ve tüm komşu ülkeler de bunun mutluluğunu yaşasın.'' Erdoğan, İsrail-Filistin meselesinin sadece bölge ülkelerini değil, tüm dünyayı ilgilendirdiğini söyledi.
|