Savaş gemilerinin Sezer'e selamı...
Marmaris'te bugün bir ilke imza atılacak. Limanda sıralanmış 13 ülkeden 16 savaş ve okul gemisi, Türk savaş gemisiyle Aksaz Deniz Üssü'nden Marmaris'e giriş yapacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i selamlayacak. Rusya, Ukrayna ve Bahreyn Deniz Kuvvetleri komutanları da savaş gemilerinin üzerinde Sezer'e selam duran askerler arasında yer alacak. Bütün bunlara neden, Birinci Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivali...
Fikir Örnek Paşa'dan Marmaris'te ilk kez düzenlenecek festivalin gerçekleşmesinin de ilginç bir hikâyesi var. Festival fikri Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'ten gelmiş. Oramiral Örnek, geçen yıl Marmaris'in önde gelen kamu yöneticileriyle sohbet ederken şu soruyu yöneltmiş: "Sürekli yurtdışındaki festivallere katılıyoruz. Marmaris'te neden böyle bir festival yapmıyoruz?" Org. Örnek'in sorusu, bölge yöneticilerine ilham kaynağı olmuş. Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir ve Belediye Başkanı Ali Acar, çeşitli ülkelerde yapılan festival programları üzerinde inceleme yapmışlar. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı da kendilerine destek vermiş. Hazırlıklar bittiğinde, ekonomik desteğin nasıl sağlanacağı sorusu gelmiş. Genelkurmay, Deniz Kuvvetleri, Başbakanlık Tanıtma Fonu başta olmak üzere, TOBB ve Deniz Ticaret Odaları, TÜRSAB ile bölgedeki turizm ve otelcilerin desteği ile işin ekonomik yönü de çözülmüş. Kaymakam Cemalettin Özdemir, "10 ay içinde festival hazırlıklarımız bitti" diyor. Bir iç deniz durumundaki Marmaris Limanı ve sahil şeridi, bugünden başlamak üzere 6 gün süreyle 13 ülkeden 3 bin konuğa ev sahipliği yapacak. Kaymakam Özdemir'in verdiği bilgiye göre, bu sürede her köşe başında, hatta denizin üzerinde bir etkinlik olacak. Savaş ve okul gemileri Sezer'i selamlarken, sahil şeridinde de 13 ülkeden gelen konuklar, denizci kıyafetleri içinde "büyük yürüyüşü" gerçekleştirecek.
Denizle tanışıyoruz Her yıl Türkiye'ye gelen turistin yüzde 9'unu ağırlayan Marmaris, ilk kez denizkumgüneş merkezi olmaktan çıkıp, festivaliyle de anılan yer olacak. Vali Hüseyin Aksoy, dünkü sohbetimizde Türkiye'de hâlâ denizciliğin yeterince gelişmediğini belirterek, şunları söyledi: "8 bin 333 km uzunluğundaki sahil şeridimizin, bin 112 kilometresi Muğla sınırları içinde. Bu kadar geniş ve güzel olanaklara sahip olmamıza rağmen yelken ve yat turizmini yeni öğreniyoruz. Festivalin amacı, denizdeki potansiyeli daha fazla kullanmamızı sağlamak..." Vali Aksoy'un da belirttiği gibi Türkiye turizm açısından denizdeki potansiyelini kullanma becerisini henüz kazanamadı. Kıyıda yaşamasına rağmen hâlâ yüzme bilmeyenlerin bu kadar çok olması da bunun bir göstergesi. Karadaki konaklamalardan daha fazla gelir getiren yat turizmini son 5 yıldır öğrenebildi. Örneğin Marmaris, bölgedeki en büyük limanlardan biri olmasına rağmen, 75 bin nitelikli yatağının ancak 910 bini yatlarda bulunuyor. Oysa, Akdeniz havzası içinde yer alan birçok ülkenin Marmaris'e eşdeğer durumdaki turistik yerlerinde otel ve yatlardaki yatak sayısı neredeyse eşit. 20 yılda turizmi öğrenen Türkiye'ye bu yıl gelecek turist sayısında geçen yıla göre yüzde 25 artış öngörülüyor. Ancak, bu gelişmeye rağmen hâlâ Batı Avrupa'daki kadar güçlü tur operatörü yaratamamanın sıkıntısını çekiyoruz. Eğitilmiş işsizlerin sayısı her gün artarken, eğitilmiş rehber ve personel yokluğunun bunalımını yaşıyor.
|