Atatürk Barajı göleti temizleniyor
Şanlıurfa'da BOTAŞ'a ait petrol boru hattından Atatürk Barajı Göleti'ne sızan ham petrolü temizleme çalışmalarında, son aşamaya gelindiği bildirildi..
Alınan bilgiye göre, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yanı sıra özel bir şirket ve balıkçıların da destek verdiği temizleme çalışmaları, yaklaşık 25 kıyı temizleme botu ve iş makinesiyle sürdürülüyor.
Yığınak Köyü yakınlarından geçen Batman Yumurtalık petrol boru hattından sızarak çevredeki arazilerde biriken ham petrol, geçen haftadan bu yana, ABD'den getirilen ve suyun yüzeyindeki petrolü emme özelliğine sahip özel bir sünger sistemiyle toplanıyor. Kıyı temizleme botlarıyla baraj gölüne açılan görevliler, sünger sistemiyle topladıkları ham petrolü, tanker ve TIR'lara yükleyerek, BOTAŞ'ın Adıyaman ve Diyarbakır'daki tesislerine gönderiyor. Petrol boru hattından sızan ve yaklaşık 4 kilometrelik alana yayılan ham petrolün, martı, kaplumbağa, kurbağaların telef olmasına neden olduğu bildirildi.
Bu arada, Devlet Su İşleri 152. Şube Müdürlüğü yetkilileri, ham petrolün Atatürk Barajı'ndaki ana gövdeye sızdığı yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Yetkililer, ham petrolün yalnızca Atatürk Barajı Göleti'ne yakın köylerde 3-4 kilometrelik bir alana sızdığını kaydettiler.
TEMİZLEME ÇALIŞMALARI
Batman Dörtyol Petrol Boru Hattı İşletme Müdürü Ömer Ürün, yaptığı açıklamada, Atatürk Baraj Göleti'ne sızan ham petrolün en kısa sürede temizlenmesi için gayret sarf ettiklerini bildirdi.
Ürün, 13 Nisan Çarşamba günü petrol boru hattında ani basınç düşmesi üzerine, Şanlıurfa yakınlarındaki bir borunun delinmiş olduğunu belirlediklerini ve bölgeye hemen ekip sevk ettiklerini söyledi.
Şu ana kadar çevre temizleme ve göl yüzeyindeki petrolü toplama çalışmalarının, yurt dışından uzmanların yardımıyla sürdürüldüğünü ifade eden Ürün, ''Çalışmalarda son aşamaya gelindi. Şu ana kadar ne kadar ham petrolün toplandığı konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Bu konuda basın açıklaması yapılacak'' dedi.
KÖYLÜLERİN DURUMU
Atatürk Baraj Göleti yakınlarındaki Mircanlı Köyü'nde yaşayan Cengiz Çelik ise ham petrolün ekili arazilerine zarar verdiğini savunarak, ''Fırat Nehri'ne akan petrolden dolayı tarlalarımızı sulayamıyoruz'' dedi.
Ham petrol sızıntısından dolayı Fırat Nehri'ndeki balık ve martı türlerinin zarar gördüğünü anlatan Çelik, şunları söyledi: ''Nehirde doğa güzelliği diye bir şey kalmadı. İnsanlarımız balıkçılıkla geçimini sağlıyordu. Ancak geçtiğimiz gün çıkan yangında, birçok sandal yandı. Jandarmaya müracaatta bulunduk. Umarım mağduriyetimiz giderilir.''
Şanlıurfa merkeze bağlı Yığınak Köyü'nden geçen BOTAŞ'a ait Batman Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nda 13 Nisan Çarşamba günü meydana gelen kaçak sonucu, yaklaşık 18 bin varil ham petrol, Atatürk Baraj Göleti çevresine yayılmıştı.
|