|
|
|
|
Sağlıklı yaşam piramidi değişti
Beslenme piramidi tartışmalar üzerine yeniden ele alındı. Piramit sağlık için yeterli besin miktarını gösteriyor.
Amerikan Tarım Bakanlığı, 1992'de halkın daha sağlıklı beslenmesini sağlamak için hazırladığı beslenme piramidinin hatalı olduğu tartışmalarına son noktayı koydu ve yeni bir beslenme piramidi hazırladı. Son zamanlarda Amerikalılar'ın aşırı kilo alma ve yüksek kolestrol gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaları üzerine yetkililer piramidi yenileme kararı aldı. Harvard Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni piramit eskisine göre daha ayrıntılı. Bazı besinlerin ise piramitteki yeri değiştirilmiş. Örneğin eskiden zararsız olarak gösterilen pirinç ve patates gibi besinlerin artık az kullanılması tavsiye ediliyor. Tarım Bakanı Mike Johanns piramidin çabukkilo vermek için uzun süre sağlıklı yaşamak için hazırlandığının altını çiziyor.
HÜKÜMET TAVSİYESİ Günde en fazla iki bin kalori alınmasının belirtildiği piramitte et, süt, meyve ve sebzelerin ne kadar tüketilmesi gerektiğini gösteren 6 ayrı renk yer alıyor. İçki içiliyorsa günde sadece bir kadeh tüketilmesi, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için günde yarım saat, kilo almamak için günde 1 saat, kilo vermek içinse günde 1.5 saat spor yapılması da hükümetin tavsiyeleri arasında yer alıyor.
TAHILLAR Günde 164 gram tahıl, ekmek, pirinç yada makarna öneriliyor. Bu 1 dilim ekmek, mısır gevreği gibi kahvaltıda yenen tahıllar ya da yarım kase pilav veya makarnaya eşit.
SEBZELER Günde 2.5 porsiyon sebze öneriliyor. Genellikle ıspanak, brokoli gibi koyu renkli sebzeler tüketin. Havuç ya da tatlı patates gibi turuncu renkli sebzeler yemeye de bilhassa dikkat edin.
MEYVE Günde iki porsiyon meyve tüketmeniz gerekiyor. Taze, dondurulmuş ya da kurutulmuş olması fark etmez. Meyve yeme alışkanlığınız yoksa meyve suları da içebilirsiniz.
SÜT Günde üç bardak için. Ancak yağsız ya daaz yağlı olanları tercih edin. Yoğurt ve diğer süt ürünlerinin de aynı şekilde yağsız ya da az yağlı olmasına özen gösterin.
ET VE FASULYE Günde 168 gram et yiyebilirsiniz. Az yağlı proteinler almaya özen gösterin. Etleri fırında ya da ızgarada pişirin. Proteini balık, fasulye, bakla, bezelye gibi besinlerden de alabilirsiniz.
YAĞLAR Yağ, şeker ve tuzu sınırlayın. Yağları balık, fındık ya da bitkisel yağlardan almayı tercih edin. Margarin gibi katı yağları kullanmayın. Günlük tuz kullanımınız sadece bir çay kaşığı kadar olsun.
DIŞ HABERLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|