|
|
Son yılların en popüler el sanatı: takı tasarımı
Nakış ve kumaş boyama gibi el uğraşları, son yıllarda yerini takı tasarımına bıraktı. Bazılarının stres atmak, bazılarının ise daha ucuza daha çok aksesuvara sahip olmak için tercih ettiği takı tasarımı; gerek ev kadınlarının gerekse çalışan bayanların en büyük keyfi haline geldi. Öyle ki birçok ev kadını, yaptıklarını satarak aile bütçesine katkıda bulunmaya başladı.
Son günlerde kime sorsanız, ya kendisi ya da bir yakını mutlaka takı tasarımıyla uğraşıyordur. Gerek ev kadını, gerek öğrenci, gerekse yoğun çalışan bir kadın olsun, takı tasarlamak, kadınlar arasında 'terapi seansı' gibi yayılmaya başladı. Uzun süredir takıseverlere hizmet veren boncuk dükkanları da, son üç yıldır boncuğa olan talebin bu kadar artmasından dolayı şaşkınlık içinde. Sadece ev hanımları değil, çalışan bayanlar, hatta erkekler bile boncuk tasarımı yapıyor. Öyle ki pek çok kişi kendi mesleklerini bırakıp bu sektörde kendine bir yer edinmeye başlamış bile. Tıpkı More Takı Evi'ni kuran eski gazeteci Özlem Akalan ve reklamcı Ufuk Aydeniz gibi...
HER BULDUĞUNUZU ALMAYIN Uzun yıllardır takı tasarımı yapan Ufuk Hanım, kendi atölyesinde kursiyerlerini eğitiyor. Öğrencileri arasında doktor, mühendis, mimar, öğretmen ve daha birçok meslek grubundan kişilerin olduğunu söyleyen Aydeniz, takı tasarımına gösterilen bu ilgiden çok memnun. Kimi mağazalardaki fiyatları pahalı bulduğu için, kimi rahatlamak, kimi ise kendi zevkine uygun takıları bulamadığı için bu uğraşa merak sarıyor. Siz de boncuklarla uğraşıyorsanız ya da bundan sonra takı tasarımı yapmayı düşünüyorsanız, dikkatli olmalısınız. Zira her gördüğünüzü almaya kalkarsanız cüzdanınız boşalabilir. Çünkü şeker dükkanını andıran boncuk bijuterileri, insanın aklını başından alıp bilinçsiz alışveriş yapılmasına sebep oluyor. Her gördüğünü alan acemi boncuk sevdalıları, bu uğurda hem çok para harcıyor, hem de aldıklarını doğru tasarımlarla birleştiremiyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak içinse, takı tasarımıyla uğraşan profesyonellerin önemli bir uyarısı var: "Bu işe yeni başlayacaksanız mutlaka bir kursa giderek eğitim alın."
NAZAR BONCUĞU TÜRKİYE'DEN Türkiye'ye boncuklar; Uzak Doğu, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Kore, Çin, Hindistan, Tayland, Fransa, Endonezya ve Avusturya'dan geliyor. İtalya'dan gelen Murano taşları (el yapımı cam boncuk içinde çiçekler), Çek Cumhuriyeti'nden gelen cam boncuklar, Uzak Doğu'nun kum ve taş boncukları ile Avusturya'nın kristalleri, en çok tercih edilenler arasında başı çekiyor. Türkiye'de ise sadece plastik boncuklar ve nazar boncukları yapılıyor. Takı tasarımı ile ilgilenenler, boncuklarını genelde Marputçu Han'dan temin ediyor. Tasarımlarını gümüş ve yarı değerli taşlarla yapmak isteyenler ise Tavuk Pazarı'nı tercih ediyor.
GÖKMENOĞLU
|