|
|
|
|
|
|
'Rüyalar tanrının insanla konuşmasıdır
Rüya yorumlarını konu alan iki kitaba ve çeşitli araştırmalara imza atan Sevinç Aksoy'a göre rüyalar, kişiliğimizin bir aynası. Rüyaların tanrıların dili olduğuna inanan Aksoy "Rüyalar tanrıların dilidir ve bu anlam ve mecaz açısından zengin dil, bizi uykudan yaşama uyandırmaya yöneliktir" diyor.
Firavunlardan krallara, imparatorlardan padişahlara kadar herkes gördüğü rüyaların bir anlam taşıdığına inandı. Kimi zaman gördükleri rüyanın etkisi ile savaşa çıktılar kimi zaman da en yakınlarının ölüm emrini verdiler. Belki de bu yüzden sarayların en itibarlı kişileri, bu rüyaları yorumlayan kahinler oldu. Hayatımızın yaklaşık üçte birini uykuda geçiriyoruz. Ve bu uykunun hatırlasak da hatırlamasak da büyük bir kısmı rüyalar aleminde geçiyor. Bugüne kadar binlerce araştırmaya konu olan rüyalar, bugün insanoğlu için hâlâ bilinmeyen olmaya devam ediyor.
Rüya yorumlarını konu alan iki kitaba ve çeşitli araştırmalara imza atan Sevinç Aksoy, rüyaların kişiliğimizin bir aynası olduğuna inanıyor. Rüyaların bir dili olduğunun da altını çizen Aksoy ile rüyaların dilini konuştuk Rüya görmek nedir? Bence rüya, zengin bir deneyim kaynağıdır. Gerçek dışı bir rüya bile her zaman üzerinde düşünülecek kadar gerçektir. Rüyaların anlamını bilmek ise çoğu kere belli belirsiz sorular ortaya koyar. Rüyadan anlamlı bir şey çıkarmak, uyanık bilince bu anlamı sokmak, zaman ve pratik ister. Bu yolda ilk yapılacak iş, rüyanın günlük yaşama uygulanabileceğinden emin olmaktır. Eskiden beri tanrıların, uyuyan kişiye rüya vasıtasıyla tebliğde bulunduğu bilinir. Tanrılar bu tür rüyalarda, ya birisinin bedeniyle konuşur ya da kendi sesiyle. Bazen melek ve peri gibi aracıları tercih ettikleri de olur. Zaman zaman apaçık ifadeler kullanır zaman zaman da çözülmeye muhtaç ifadelere yer verirler. Tabirci de bunların açılımını yapar.
REM UYKUSUNA İHTİYAÇ VAR * Bir uyku düzeni içinde kaç kez rüya görürüz? Bu rüyaların kaçta kaçını hatırlarız? Uykuyu, yalnız gözün kapalı, bedensel aktivitelerin yavaşladığı bir anlar toplamı olarak görürseniz, sorunuzun yanıtını vermek kolaylaşır. Ancak uyku, öyle sanıldığı gibi bir çırpıda formüle edilebilecek bir şey değil. Hem kişiden kişiye hem de coğrafyadan coğrafyaya değişiklik gösterir. Burada önemli olan REM (hızlı göz hareketi dönemi) ve NREM'dir (yavaş göz hareketi dönemi). Bilimadamları insanların en çok REM uykusuna ihtiyaç duyduklarını söylerler. Her iki dönemde de rüya görülür. Ancak NREM'de görülen rüyalar daha karanlık, kasvetli rüyalardır. REM ile NREM uykuları, gece boyunca iki saatte bir yer değiştirir. REM uykusu her seferinde 15 ile 45 dakika arasında artar.
RÜYA GÖRMEYEN YOKTUR * Herkes rüya görür mü? Rüya görmeyen kişi yoktur. Ancak hatırlamıyor olabilir. Ağır zihinsel bozukluğu olmayan bir kişi, bir gecede, ortalama dört ya da beş kez rüya görür. Rüyalarda, genellikle 'astral yaşam' göz önüne serilir.
* Rüya yorumlamak için ne gibi yetenekler gerekiyor? Herkes rüya yorumlayabilir mi? Eskilerin deyişiyle 'akli baliğ' olmak, aslında rüya yorumlamak için yeterli. Her kaliteli işte nasıl belirli bir birikim ve tecrübeye ihtiyaç varsa, bunda da böyledir. Bazen rüya dışı hayattaki fiziki acılar birer sembol olarak algılanır. Örneğin, rüyasında mide sancısı çektiğini gören, sanır ki bir çocuğu olacak. Halbuki ülseri azmış olabilir. Sık yapılan yanlışlardan biri de, rüya boyunca görülen sembolleri tek bir sembole indirgeyip, hakikate ulaşmayı ummaktır.
* Kendi kendimize rüya yorumlayabilir miyiz? Yorumlanabilir ancak çok sağlıklı bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kişiyi tesir altında bırakan rüyalar, yorumlara da yansır. Pozitif düşünceye inanan biriyim ve evrene olumlu sinyaller verdiğimde, evrenin de bana benzer şekilde karşılık vereceğini düşünürüm. Erhard Freitag'ın da dediği gibi, "Ben ne bir damla, ne de pek çok damlayım: Ben okyanusum! Görmesini bilirsem, her şeyde benim için bir mesaj var. Ve bir 'bütün' ne kadar mükemmelse, ben de o kadar mükemmelim. Ancak kendim kadar üçüncü bir şahsa da güvenirim. Bilirim ki, ikimiz de özünde biriz."
* Hangi rüya neye işaret eder? O kadar çok rüya çeşidi var ki... Hepside kendi içlerinde çeşitli bölümlere ayrılıyor. Rüyalar kabaca hatıralar ve idrakler olmak üzere ikiye ayrılır. Neo-spritüalistlere göre de alelade rüya ve amaçlı rüya olarak ikiye ayrılır. Klasik psikoloji de ise, psikofizyolojik, parapsikolojik, şuur etkisindeki rüyalar, spatyum kökenli rüyalar, zaman yolculuğu rüyaları ve uyarıcı rüyalar olarak altıya ayrılır. Dine göre de rüyalar rahmani rüyalar ve şeytani rüyalar olarak ikiye ayrılır. Bunların yanı sıra bir de Lüsid rüyalar var. Rüyanın neye işaret edeceği biraz da kişiye bağlıdır. Rüyanın sahihliği (gerçekliği), beyninizdeki sahihlikle doğru orantılıdır. Beyniniz hangi yönde faaliyet gösteriyorsa, tüm geri dönüşlerde ortaya çıkacak oluşum da o yönde olacaktır.
* Rüyalar geleceğimize yön verebilir mi? Tarih bu tür örneklerle dolu. Sokrates'ten Pers kralı Keyhüsrev'e, Mozart'tan Jules Cesar'a, I. Osman'dan Shakespeare'a ve Benjamin Franklin'e kadar çok örnek vardır. Sadece Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yıllarını anımsamamız yeterli. Yönetmenliğini Ziya Öztan'ın yaptığı 'Kurtuluş' filminde bu sahne öyle güzel betimleniyor ki.
* Rüyalar neleri açıklar? Rüyalar tedavi eder, öğretir, yön verir, kehanette bulunur, soruları yanıtlar, geçmişe, günümüze ve geleceğe bağlar, bize eğlence ve zevk, duygusal denge sağlar, yaratıcılığa ve cinselliğe teşvik eder.
GÖRÜNMEZ BAĞ * Rüyalar bize nasıl yardımcı olur? İç ve dış dünyalarımız arasında çözülmez olduğuna inandığımız bir bağ olmasaydı ondan sonraki yaşamımız çok farklı olurdu. Günlük ve uyanık haldeki kişiliğimizden daha büyük bilgeliğe sahip olan iç dünyamıza erişebilmenin yolu rüyalar ve meditasyondur. Eğer rüyalarımızı göz ardı edersek kendimizi Paul Solomon'un kaynağının "herkes için erişilir olan ama çoğu insanın farkında olamadığını" söylediği zekadan yoksun bırakmış oluruz. Bu zekayla ilişkiye geçmek için gereken, sezilerimize, hayalimize ve özellikle rüyalarımıza kulak vermektir. Rüyalar tanrıların dilidir ve bu anlam ve mecaz açısından zengin dil, bizi uykudan yaşama uyandırmaya yöneliktir.
* Rüya kurmak ne demek? Rüya kurmak, bir rüyanın genel durumu üzerinde kesin ve fiili bir hsağlamak demektir. Örneğin, rüyanda sınıfında olduğunu görebilirsin. Rüya kurmak, bir rüyanın başka bir şeye kaymasına izin vermemen demektir. Sınıftan dağlara sıçramazsın, örneğin. Başka bir deyişle, sınıfın görüntüsünü denetlersin ve sen istediğin sürece bu görüntüyü bırakmazsın.
* Bunu yapmak mümkün mü? Sizin de buna alışkanlık kazanmanız için lüsid rüya tekniklerini uygulamanız gerekir. Unutmayın ki her şeyden önemlisi niyettir. Uyumadan önce rüyanızda bir şeyler görmeye niyetlenin, büyük ihtimalle onu göreceksinizdir; buradan yola çıkarak siz de bir rüya görücü olabilirsiniz...
DİLEK SANCILI
|
|
|
|
|
|
|
|
|