kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu yılki festivale bakış ve Kaçırılmaması gerekenler'
Bu yılki festivale bakış ve Kaçırılmaması gerekenler'
Kaçırılmaması gereken 30 film
Görülmesi gereken 20 klasik

Bilet almadan mutlaka okuyun

2-17 Nisan tarihleri arasındaki 24. İstanbul Film Festivali'nde bu yıl 160'tan fazla film sinemaseverlerle buluşacak.

Dünya Festivallerinden, Sinemada İnsan Hakları, Altın Lale Yarışması, Özel Gösterimler, Yavuz Turgul'a Saygı, Çek Canlandırma ve Kore Filmleri gibi birçok bölümden oluşan festival dolu dolu geçecek, yerinizi ayırtın... Bu hafta gösterime girecek filmler de hayli iddialı.


Bu yılki festivale bakış ve Kaçırılmaması gerekenler'

24. İstanbul festivalinde 160'ı aşkın film gösteriliyor. Her ülkeden her türde sayısız film, tam bir görsel şölen... Bakalım en iyileri hangileri, hangilerini kaçırmamak gerekiyor.

Yeni bir İstanbul Film Festivali başlıyor. Sinema kuşları yine iki hafta boyunca Beyoğlu'na tüneyecek ve bir filmden öbürüne koşacaklar. Biz de festivalin 160 filmi aşkın zengin programına kuşbakışı bakalım, bölüm bölüm giderek en ilginç filmleri duyuralım. Ve sonunda geleneksel "Kaçırılmaması gerekenler" listemizi verelim.

Altın Lale yarışması
Yarışma bölümünün genel düzeyi yüksek. 13 film yarışacak. Aralarında özellikle sivrilenler, usta İtalyan Gianni Amelio'nun son filmi "Evin Anahtarları", Fransa'dan 6 yaşındaki bir çocuğun gözlerinden dünyanın gizemlerine bakış öyküsü "Masumiyet" ve de bir tür "sınır komedisi" olan şaşırtıcı "Deniz Yükselince", Tayvanlı usta Hou Hsiao-Hsien'in kendine özgü minimalist sinemasının yeni örneği "Cafe Lumiere", ünlü Fransız klasiği "Tehlikeli İlişkiler"in Kore versiyonu "Gizli Skandal", sinema üzerine zekice taşlama "Çocuk Yıldız", Kevin Spacey'in yönetip oynadığı Bobby Darin biyografisi "Hayatımın Şarkısı". Erden Kıral'ın merakla beklenen yeni filmi "Yolda" ise bu bölümde ülkemizi temsil ediyor.

Emek galaları
Emek Sineması'nda bir dizi galada, festivalin belki en merakla beklenen filmleri gösterilecek. Woody Allen'in bir başyapıt sayılan son filmi "Melinda ve Melinda", Fransız oyuncu ve yazarı Agnes Jaoui'nin çok kıvamında yönetmenlik denemesi "Resim Gibi", Çin'in dahi yönetmeni Wong Kar-Wai'nin son beş yılını verdiği "2046", Mike Leigh'in ödüllü son başyapıtı "Vera Drake" ve de Antonioni, Soderbergh ve Kar-Wai adlarını bir araya getiren tuhaf karışım "Eros".

Özel Gösterimler ve Scola'nın seçtikleri

Özel gösterilerde, iki sessiz film klasiğinin onarılmış kopyalardan ve canlı müzik eşliğindeki gösterimleri var: Buster Keaton'un katıksız başyapıtı "General" ve ünlü Rudolph Valentino'nun belki en ünlü filmi olan "Şeyhin Oğlu". Aramızda olacak yönetmen Jane Campion-oyuncu Harvey Keitel ikilisi onuruna sunulacak olan "Piyano". Ve de her yıl bize en sevdiği filmleri tavsiye eden bir ustaya ayrılan bölümün bu yılki konuğu olan Ettore Scola'nın gözdeleri: Chaplin'in "Büyük Diktatör"ü, Kubrick'in "Zafer Yolları" ve Jacques Tati'nin "Bayram Günü".

Bir komedi ustasını anmak
Festivalin "unutulmaz yönetmenler" bölümü bu yıl İtalyan usülü komedinin zarif ve kişilikli ustası Pietro Germi'ye ayrıldı. Hiçbir yerde görülemeyecek olan bu filmler, has sinemaseverler için büyük şans. Biz özellikle Yeni-Gerçekçi çizgide güçlü bir dram olan "Kanun Namına" ve de yönetmenin adını sinema tarihine kazıyan birbirinden güzel üç komedisini tavsiye edelim: "İtalyan Usülü Boşanma", "Aldatılmış ve Terkedilmiş" ve de "Baylar ve Bayanlar".

Ustalara Saygı: Jordan ve Polanski
Geleneksel Ustalara Saygı'nın üç konuğu var. İlki, İngiliz sanatçısı Neil Jordan, 4 filmiyle anılıyor. "Kurtlar Sofrası", "Mona Lisa" ve "Ağlatan Oyun" artık birer klasik... Polonyalı Roman Polanski'dan ise ilk ününü yapan "Sudaki Bıçak"ın yanı sıra, başyapıtları olan "Tiksinti" ve "Çin Mahallesi" ve de zor görülebilen filmlerinden "Vampir Avcıları" ve de Shakespeare uyarlaması "Macbeth-Kanlı Saltanat" var.

Robbe-Grillet aramızda olacak
1960'larda dünyayı sarsan Fransız Yeni Roman akımının yazarlarından ve biraz da o edebi kökenden beslenen yeni Fransız sinemasının ustalarından Alain Robbe-Grillet hem filmleriyle hem de bizzat kendisi aramızda olacak, birlikte bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Yazar-yönetmenin senaryosunu yazdığı ünlü Alain Resnais başyapıtı "Geçen Yıl Marienbad'da"nın yanısıra, yönettiği filmlerden tümüyle İstanbul'da geçen "Ölümsüz Kadın", "Avrupa Ekspresi", "Cennet ve Sonrası" ve "Güzel Tutsak" ilgiye değer.

Yavuz Turgul'a saygı
Festivalden bir özel ödül alacak olan Yavuz Turgul'un da üç filmi var. Sanırım en çok festivali izleyen yabancı basın ilgi duyacak. Ama onun sinemasını sevenlerin "Muhsin Bey" ve "Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni"ni yeniden keşfetmeleri de hoş olabilir.

John Waters'tan tatlı saçmalıklar
Özellikle farklı bir sinemayı ve "geceyarısı filmleri"ni sevenlerin bahtına, bu yıl Amerikan eksantriği John Waters düştü. "Sinemanın Çılgın Yaratıcıları" bölümünün konuğu bu "zevksiz yönetmen"den özellikle "Pembe Flamenkolar", "Polyester" ve "Hairspray" gibi kült filmleri ve de son yapıtı "Kirli Utanç"ı izleyebilirsiniz.

Geleceğin Karanlık Yüzü

İşte yeni ve ilginç bir bölüm. Olumsuz, hatta karanlık bir geleceği haberleyen "distopya" filmleri. Aralarında Jean-Luc Godard'ın "Haftasonu", Terry Gilliam'ın Brazil", Derek Jarman'ın "Kutlama", Ridley Scott'un "Bıçak Sırtı" gibi klasikler var. Bir başka yeni bölüm olan "Gençler, Gençler" de ise gençlik sorunları işleniyor. Bu bölümden özellikle İzlandalı Fridrik Thor Fridriksson dostumuzun son filmi "Güzelistan", Dennis Ganzel'in Nazizm'in bir başka yüzüne ışık tutan "Napola", Arjantin filmi Küçük Azize" ve Fransız filmi "İmla Hataları" en ilginçleri olarak gözüküyor.

Dünya Festivallerinden
İşte geleneksel olarak en zengin ve doyurucu bölüm. Neler neler yok... Bağımsız/ eşcinsel Amerikalı, festivalin eski gözdelerinden Gregg Araki'nin son filmi "Tenin Gizemi", yine eski gözdelerden İsveçli Susanne Bier'in yeni filmi "Kardeşler", iki büyük Fransız ustasının, Claude Chabrol ve Michel Deville'in son filmleri olan "Nedime" ve "Terketme Sanatı", yine Fransa'dan kişilikli yönetmenler geçidi: Son Claire Denis filmi "Davetsiz", son Arnaud Desplechin filmi "Kırallar ve Kıraliçe", son Tony Gatlif filmi, Paris'ten Cezayir'e uzanan bir yolculuğun öyküsü olan "Sürgündekiler". Belçika'dan özgür bir deneme olan "Kendine Has Delilik". Rusya'nın ünlü yönetmeni Valery Todorovsky'nin son eseri "Üvey Kardeşim Frankenştayn", Sırplı usta Goran Paskalyeviç'ten "Bir Kış Gecesi Rüyası"Komşu İran'dan ilgi çekici "Acı Hayal" ve İsrail'den politik soslu "Suriyeli Gelin".

Kuzey ve Latin Amerika'dan
Yine bu bölümde İtalya'dan "Yılın keşfi" ödüllü "Bazı Çocuklar", bu ülkenin usta yönetmeni Ermanno Olmi'nin şaşırtıcı yeni filmi "Paravanının Arkasında Şarkı Söylerken", Macaristan'dan sürprizli taşra polisiyesi "Dünden Sonra"... "Düzenbaz Roger"in yönetmeninden aynı alaycılıkta bağımsız ABD yapımı "Not", yine hoş bir Amerikan bağımsızı, Todd Solondz imzalı "Palindrom", Kanada'dan tüm filmlerini festivalde izlediğimiz Robert Lepage'ın ustalığını yine konuşturduğu "Ayın Saklı Yüzü", yine Kanada'dan bol ödüllü "Aklımı Çelme"... Brezilya'dan bir tür "Arka Pencere" çeşitlemesi olan "Karşı Daire", Kore sinemasından Cannes ödüllü ünlü "Kimse Farketmiyor", Çin sinemasından sürprizli "Yalan Dünya".

Geleceğin Ustaları
13 filmlik bir Genç Sinemacılar bölümü. En ilginç gözükenleri, ödüllü Fransız filmi "Nakış Gibi", yine ödüllü Norveç filmi "Uno", Cannes'da yarışan biçimci ve sürükleyici İtalyan filmi "Aşkın Getirdikleri", bir bölümü İstanbul'da ve bir Fener maçı fonunda geçen ilgi çekici Alman filmi "Avrupa'da Bir Gün: Canım Türkiye'm", bol ödüllü Meksika filmi "Ördek Mevsimi", son derece özgün bir mizaha sahip Uruguay filmi "Whisky", "Alamancı" yönetmen Nuray Şahin'den "Tüyü Takip Et"..

Mayınlı Bölge
Farklı, yenilikçi, kimi zaman seyirciyi zorlayan filmler. 11 film arasında Jean- Luc Godard'ın hala şaşırtabildiğini gösteren "Müziğimiz", Küba filmi "Kırmızı Hamamböcekleri", eşcinsel/devrimci bir sinema yapan Bruce LaBruce'un "Pembe İmparatorluk", Tayland'lı A. Weeresethakul'un yine eşcinsel duyarlıklı ve ancak has sinemaseverlere tavsiye edilebilecek "Tropik Hastalık"ı öne çıkıyor. Peter Greenaway'in üç bölümlük "Tulse Luper'in Çantaları"nı ise meraklılarına havale ediyorum!..

Sinemada İnsan Hakları
Bölümün adı, bu 14 filmi tanımlıyor. Ancak sinema açısından da gerçekten ilginç olanlar arasında Fransız Raymond Depardon'dan "10. Bölge Mahkemesinden Manzaralar", İngiliz Terry George'un Oscar adaylıklarında adını duyuran "Hotel Rwanda", Patricio Guzman imzalı belgesel "Salvador Allende", İsrail belgeseli "Tek Atış", ilk Zulu filmi olan "Dün", Afrika kıtasının en ünlü sinemacısı Osman Semben'den "Koruma" sayılabilir.

Çağımızın Tanıkları
Bu bölümde belgesel filmler var. Bu sinemanın düşkünleri nasılsa yakından izleyecekler. Genel geçer seyirci içinse, "Metallica: Bu Ne Biçim Canavar?" ve "Musica Cubana", sinema üzerine "Karşınızda Marlon Brando", Jonathan Nassiter'den ünlü şarap filmi "Mondovino", Oliver Stone'dan "Fidel'i Aramak", "Microcosmos" un yaratıcılarının yeni şaheseri "Yaradılış: Büyük Sır", Pelin Esmer'den "Oyun", Mehmet Güleryüz'den Bülent Oran filmi "Altın Çağın Senaristi", Hüseyin Karabey'den "Pina Bausch'la Bir Nefes" özellikle ilginç gözüküyor.

Çek canlandırma ve Kore filmleri
Geleneksel canlandırma bölümü bu yıl türün en iyi ürünlerinde ustalaşmış Çek sinemasına ayrılmış. Özellikle kukla sinemasının büyük adı Jiri Trnka'yı tanımak için ilk bölümü kaçırmayın... Bir Ülke- Bir Sinema'da karşımıza moda olan Güney Kore sineması gelecek. Kim Kiduk'u iki filmiyle ("Boş Ev" ve "Fedakar Kız") tanımak, Park Chan-wook ve İm Kwon-taek gibi ustaların son filmleri "Haklı İntikam" ve "Aşağılık Adam"ı izlemek elbette önemli bir fırsat.

Ulusal Yarışma
Çoğunu bildiğimiz filmler yarışacak. Yeni olanlar ise Biket İlhan'ın "Ayın Karanlık Yüzü", Erden Kıral'ın "Yolda", Yavuz Özkan'ın "Hayal Kurma Oyunları", Ulaş İnaç'ın "Türev" adlı filmleri.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Hayat koğuşta da çok zor
 Altın Lale başlıyor
 Yılmaz Güney efsanesine ilk yolculuk
 En acı haliyle ana-oğul hikayesi
 Bir operet dekoru gibi Hindistan
 Vücutçudan oyuncu yapmanın imkansızlığı
 Doğanın içinden görkemli bir aşk hikayesi
 Bir dövüş balesi, bir estetik şölen
 Korkudan sekse kadar
 Filmlerden film beğenin
 Canavarların ölümü de bir dramdır
 Aşkın yarattığı inanılmaz umut
 Canlandırmada yeni bir zirve
 Köşe yazarlarının zalimliği
 Seksin adını koyan adam
 Erkek "Gönül Abla"nın maceraları
 Tekrarın tekrarı bir korku denemesi
 Tarihe geçen müthiş savunma
 Hem küçükler hem büyükler seyredecek
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Turizmimiz Rus ruleti gibi
Turizmimiz Rus ruleti gibi
Geçenlerde İstanbul'un önde gelen iki otelinin müdürleriyle...
Okyanus ıstakozları markette
Okyanus ıstakozları markette
Sema Çelebi'nin İstanbul Bebek'te açacağı markette Amerika'dan...
Aile kavramını ayağa düşürmek istemiyorum
Bu sezon başladığı iki dizisi de yayından kaldırılan Emre Kınay...
Öğrenci olmak, oh ne rahat
Üniversiteye giriş sınavı telaşı şimdiden başladı. Öğrenciler hangi...
Menopozda kilo almamak için tüyolar
Menopoz, doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Bütün kadınlar bu özel...
Cem Yılmaz da bana gülüyor ve destekliyor
"Zoka" ile tanıdığımız Şahan Gökbakar, "Dikkat Şahan Çıkabilir" adlı programla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.