|
|
|
|
Kampüsün sultanları
ÖSS şampiyonları çok çalışmanın ödülünü alıyor. Yurtları beş yıldızlı üstelik harçlıkları var.
Üniversite sınavında başarılı olan gençlere lüks yurt odaları, dizüstü bilgisayarlar veriliyor, kampüsün tüm olanaklarından ücretsiz yararlanmaları sağlanıyor. 2004 ÖSS'de dereceye giren şampiyonlar kampüs hayatını anlattı.
Öğrenci olmak, oh ne rahat
Üniversiteye giriş sınavı telaşı şimdiden başladı. Öğrenciler hangi fakülteye kayıt yaptırabileceklerinin hayalini kurarken üniversiteler de başarılı öğrencileri kapma yarışında. ÖSS'de iyi derece alan gençleri ise başta yurtlar olmak üzere konforlu bir kampüs hayatı bekliyor. Geçtiğimiz yıl büyük başarı elde ederek prestijli üniversitelerin kapılarını aralayan öğrenciler, kendilerine sunulan olanaklar sayesinde konforlu bir kampüs hayatının tadına varıyor. Lüks yurtlarda barınan, aldıkları burslar sayesinde tüm masraflarını karşılayan öğrenciler, zorlu ÖSS yarışı sonrası emeklerinin karşılığını görüyor. Üniversiteler başarılı öğrencilerin kendilerini tercih etmeleri için çeşitli olanakları onların hizmetine sunuyor. İnternet bağlantılı, konforlu odalarda kalan, konser ve sosyal aktivitelerden yüzme havuzu, jimnastik salonu gibi sportif etkinliklere, her hizmetten ücretsiz yararlanan öğrenciler, kampüs hayatının tadına varıyor.
BOŞ ZAMAN YOK Adana Fen Lisesi mezunu Fatma Başak Aydemir 2004 ÖSS eşit ağırlık Türkiye birincisi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nü tercih eden Aydemir, üniversite tercihinde Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik başarısı kadar sosyal olanaklarının da etkili olduğunu söylüyor: "Boğaziçi'nde faaliyetini sürdüren 38 kulüp var. Bu kulüplerin insanın hayat tarzını ve bakış açısını değiştirmede önemli rol oynadığını düşünüyorum. Aslında ÖSS'de böyle bir başarı elde edince birçok üniversiteden teklif geldi ama ben Boğaziçi'ni seçtim." İzmir Fen Lisesi mezunu Ozan Şakir Özpınar ise ÖSS'nin sözelde Türkiye dördüncüsü. Boğaziçi'ni tercih ettiği için yanılmadığını söyleyen Özpınar, arkadaşlarının etkisiyle tercih yaptığını gizlemiyor: "Bütün arkadaşlarım burada okumak istiyordu. Ne kadar haklı olduklarını anladım. Boğaziçi'nde kampüs hayatı dolu dolu geçiyor. Öğrencilerin keyif alıp kendilerini geliştirebilecekleri etkinlikler yapılıyor."
ÇALIŞTILAR KAZANDILAR Özpınar'a göre üniversitedeki yurtlar da oldukça konforlu... 'Superdorm' adı verilen özel daireler, başarılı öğrencilerin kullanımına sunulmuş. Superdorm yurtlarda yatak odası, salon, banyo ve mutfaktan oluşan özel daireler yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde son derece konforlu bu yurtların yanı sıra başarılı öğrencilere aylık 150 YTL. burs veriliyor. ÖSS'de ilk yüz içerisinde yer alarak Sabancı Üniversitesi'ni tercih eden Mert Gülleroğlu, tercih döneminde gelip üniversiteyi incelediğini ve çok etkilendiğini söylüyor. Üniversitenin altyapısının çok iyi olması, bilgi merkezindeki donanım, öğrencilerin dizüstü bilgisayarla dolaşması kadar sürekli konserlerin ve etkinliklerin olması, kampüs içinde sosyal yaşamın hareketliliği, fitness ve spor salonu, Gülleroğlu'nun üniversite tercihini Sabancı'dan yana kullanmasında etkili olmuş. "Kampüs yaşamı süper" diyen Mert Gülleroğlu başarılı öğrencilerin yıllık 300 dolar tutan teknoloji masrafından muaf olduğunu, ayda 150 dolar karşılığı Türk lirası burs aldıklarını, lüks yurtlarda ücretsiz kaldıklarını söylüyor. ÖSS'de Türkiye 157.'si olan ve Sabancı Üniversitesi'ni tercih eden Selim Önal lise son sınıfa kadar üniversite tercihinde kararsız kaldığını ancak son sınıfta Sabancı Üniversitesi'ni seçtiğini söylüyor. Üniversite tanıtım günlerinde bir gece kampüste yatılı kaldıklarını ve bundan çok etkilendiğini ifade eden Önal, 'Burada öğrencilerin ciddiye alındığını görmek çok güzel. Kampüste sürekli bir hareketliliğin olması, kaldığımız yurtlardaki konfor, burs olanakları elbette tercihte önemli bir rol oynadı' diyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ÖSS sınavında başarılı olan öğrencilere düzeylerine göre değişik olanaklar sunuyor. Her ay okuldan karşılıksız burs alan öğrenciler kampüs içindeki yüksek standartlı yurtlarda da ücretsiz olarak konaklıyor. ÖSS sınavında ilk 500'e girip İTÜ'yü tercih eden öğrencilere dizüstü bilgisayar verildi. Ayrıca Rektörlük Özel Ödülü olarak, birincilikle giren öğrenciye 1750 YTL., ikincilikle giren öğrenciye 1250 YTL. ve üçüncülükle giren öğrenciye 1000 YTL. tutarında bir çek verildi. İTÜ'deki başarılı gençler ayrıca 80'nin üzerindeki sosyal kulüpten; sanat, kültür ve spor olanaklarından da yararlanıyor.
HEDEFİ SİLİKON VADİSİ ÖSS'de ilk 500 başarılı öğrenci arasında yer alarak İTÜ Bilgisayar Mühendisliği'ni tercih eden birinci sınıf öğrencisi Onur Şamiloğlu, hedefinin Silikon Vadisi olduğunu söylüyor: "Silikon vadisinde bilgisayar sektörünün dev şirketlerinden birinde çalışmak istiyorum, İTÜ'nün bana bu konuda gerekli çalışmaları yapmak için en uygun yer olduğunu düşünüyorum." Şamiloğlu İstanbul Teknik Üniversitesi'ne ve kendi bölümüne birincilikle girmiş: "İstanbullu olduğum için İTÜ'yü tercih etmeyi uygun gördüm, tabii İTÜ'nün verdiği burs ailemin maddi olanaklarının kısıtlı olmasından dolayı ön plana çıktı. Ayrıca kampüsteki sosyal olanaklar da oldukça cazipti." Boş zamanlarında bateri çalan ve müzik kulübünde çalışmalarına devam eden Onur Şamiloğlu, "Okulun sosyal kulüp ve olanakları o kadar fazla ki hepsine katılmak istesem bile mümkün değil... İTÜ, tercihimde beni bir kez daha yanıltmadı" diyor.
Gönül Korkut / Nazlı Güven >>
|
|
|
|
|
|
|
|
|