|
|
|
|
|
|
Köpek hırsızlığına çipli önlem
Evcil hayvanlar vücutlarına takılan mikroçip sayesinde asla kaybolmuyor. Yurtdışında zorunlu olan uygulama Türkiye'de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor.
Sahibinin yanından kaçırılan, bulunduktan birkaç gün sonra da ölen golden retriver cinsi Vodka'nın başına gelenler hayvan hırsızlığını gündeme getirdi. Bu tip olayları önlemenin en etkin yollarından biri de evcil hayvanların kürek kemikleri arasına kolay bir operasyonla takılan ve onları her yerde takip etmeyi sağlayan mikroçip. Sistem Türkiye'de de uygulanıyor.
Çip sayesinde kavuştu
Kedi ve köpek sahipleri hayvanlarının kaybolmasına ya da çalınmasına karşı mikroçip kullanarak tedbir alıyor. Vodka kayboldu ama Karam çip sayesinde hemen bulundu.
Hayvanseverler geçtiğimiz hafta Bahçeşehir'de kaçırılan Vodka'nın başına gelenleri, üzüntü ve hayretle öğrendi. Sahibi Çağda Yiğit'i eterle bayıltan gaspçılar golden retriever cinsi Vodka'yı çalıp kayıplara karışmıştı. Bahçeşehir'de gerçekleşen olayın ardından çaresizlik içinde hayvanlarını arayan Yiğit ailesi, birkaç gün sonra Vodka'ya kavuştu. Ancak sevinçleri kısa sürdü. Çünkü Vodka, gaspçılar tarafından fena halde dövülmüş ve iç organlarında darbeye bağlı yırtılma meydana gelmişti. Zavallı hayvan kısa sürede iç kanama nedeniyle, kan kaybından öldü. Talihsiz köpeğin başına gelenler, sahipleri kadar olayı duyan herkesi çok üzdü. Son günlerde hızla artan evcil hayvan hırsızlıklarıyla birlikte bu olay evcil hayvan sahiplerinin daha dikkatli olmaları için bir uyarı niteliği taşıyordu. Peki köpeğinizin veya kedinizin daha güvende olması için neler yapabilirsiniz? Bu konuda alabileceğiniz önlemlerden biri sevimli dostunuza pirinç tanesi büyüklüğünde bir mikroçip taktırmak. Kedi ve köpeklere kalıcı bir kimlik sağlayan, mikroçip sistemi Türkiye'de iki yıldan beri uygulanıyor. Örneğin geçen haftalarda kaybolan Karam mikroçip sayesinde evine geri döndü. 2 yaşındaki labrador cinsi Karam karlı bir günde oynamak için bahçeye çıktı. Ancak bahçe kapısı açıktı ve Caddebostan sahilinden Suadiye'ye doğru koştururken kayboluverdi. Yaklaşık 5 saat sonra Karam artık üşümeye başlamıştı ancak evinin yolunu da bulacak durumda değildi. O sırada kendi köpeğini dolaştırmakta olan Ethel Baruh, Karam'ı gördü. Kaybolmuş olabileceğini düşündüğü köpeği Feneryolu'ndaki Mosita Veteriner Kliniği'ne götürdü. Klinikte Veteriner Hekim Altuğ Okdemir'in yaptığı incelemede Karam'ın mikroçipli olduğu anlaşıldı. Bu sayede hemen sahibine ulaşıldı ve 1 saat sonra sevimli köpek sahibi Nisa Şahin'e kavuştu. Nisa Şahin köpeği Karam'a mikroçip taktırırken aslında ne işe yarayacağını pek bilmediğini itiraf etse de "iyiki taktırmışım" demeden geçemiyor: "Karam kaybolunca ne yapacağımı şaşırdım. Çıkıp bütün sokakları tek tek aradım, etraftaki veterinerleri aradım, deliye döndüm. Akşama doğru tam ümidimi yitirmişken bir telefon geldi ve Petkimlik'ten aradıklarını, Karam'ı bulduklarını söylüyorlardı. O andaki mutluluğumu anlatamam. Karam benim her şeyim."
DÜNYADA YAYGIN Yurtdışında pek çok ülkede evcil hayvanlar için şart koşulan mikroçip uygulaması, minik bir çip yardımı ile kalıcı bir kimlik sağlamayı ve hayvana ait bilgileri ortak bir veri tabanında toplamayı hedefliyor. Kedi ve köpeklere takılan bu minik çipler, sadece o hayvana özel bir numara barındırıyor ve mikroçip ortak veri tabanına kayıt edilen kedi ya da köpeğin her yerde tanınmasını sağlıyor. Kısacası bu mikroçip dostunuzun size ait olduğunu dünyanın her yerinde kanıtlayabilen bir elektronik nüfus cüzdanı olarak çalışıyor. Hayvanla ilgili her türlü bilgiye bu numarayla ulaşmak mümkün. Ülkemizde mikroçip hizmetini Petkimlik adlı firma veriyor. Petkimlik'ten Engin Güler bu yöntemin dünyadaki pek çok ülkede yaygın olarak uygulandığını ve Avrupa Birliği'nde hayvanlarının ülkeler arasında seyahat edebilmesi için mikroçip takılmasının zorunlu tutulduğunu söylüyor: "Türkiye'de yapılan bu uygulama yurtdışında da geçerli oluyor. Ayrıca farklı ülkelerin kendi içlerinde kurdukları veri tabanlarının bir araya getirilmesi amaçlı bir proje başlatıldı. Biz de bu projenin içerisindeyiz. Yakında bu veri tabanlarının hepsi birleşecek ve dünyanın neresine giderse gitsin hayvan görüntülenebilecek."
2000 KÖPEK ÇİPLENDİ Türkiye'de yaklaşık 2 yıl önce başlayan uygulama kapsamında bugüne kadar ikibin civarında hayvana mikroçip takıldı. Şu anda 20 ilde 100'ün üzerinde veteriner kliniğinde mikroçip takıldığını belirten Engin Güler, çalınmaya karşı tek yöntemin bu olduğunu savunuyor: "Boynuna tasma taksanız tasmayı atarlar. Dövme yaptırsanız bunun silinmesi mümkün. Bir petin sahibine ait olduğunu ispatlamanın en garantili yolu mikroçiptir. Uygulama deri altına hayvanın kürek kemikleri arasına enjeksiyon yöntemiyle yapılıyor. Pirinç tanesinden biraz büyük. Uygulamanın fiyatı 40-50 euro civarında."
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|