|
|
Makarnadan korkmayın
Karbonhidrat Diyeti hiçbir yiyeceği yasaklamıyor. Et serbest, ekmek ve makarna da var.
Amerika ve Avrupa'da büyük ilgi uyandıran "Düşük Karbonhidrat Diyeti", bilinenin aksine makarna, bulgur pilavı, patates yiyerek kilo vermenizi sağlıyor. Yapmanız gereken günde 5 porsiyonun üzerine çıkmamak.
Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
Fazla kiloları vermenin zamanı geldi... Tüm dünyayı etkisi altına alan ve başarılı sonuçlar veren "Düşük karbonhidratlı diyet", sizi de kısa sürede istediğiniz forma kavuşturacak.
Bugün size yaza girmeden nasıl sağlıklı kilo vermeliyiz, dünya buna nasıl hazırlanıyor, onu anlatacağım. Şu aralar ABD'de yayılan bir akım bütün Avrupayı da sarmış durumda: "Düşük karbonhidratlı diyet". Aslında ismi ilk anda ürkütücü geliyor. Çünkü biliyoruz ki gereğinden az karbonhidrat alımı insan sağlığını bozar ve böbreklere zarar verir. Buna karşın fazla karbonhidrat alımı özellikle yanlış karbonhidrat seçimi; şişmanlığa, kandaki yağların yükselmesine, diş sağlığının bozulmasına, insülin direncine neden olur. Bu yüzden bu diyet için "Doğru karbonhidrat diyeti" demek daha uygun. Çünkü dünyada "Düşük yağlı diyet mi, yoksa düşük karbonhidratlı diyet mi" tartışması yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Şişmanlık oranı artış gösterince, ülkeler tükettikleri diyetin yağ oranını düşürmüş olsalar bile, şeker ve şekerli yiyecek tüketimini arttırmış oldukları için şişmanlıkla mücadelede başarısız olmuşlardır. Benim önerim, az yağlı ve doğru karbonhidrat seçimi ile kilo vermeniz ve yaza merhaba demeniz.
NASIL BİR BESLENME? Tam veya işlenmemiş tahıl ürünleri, taze meyveler, taze sebzeler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar gibi karmaşık karbonhidratların beslenmememizde ne kadar yememiz gerektiğini anlatan, kolay enerji kaynakları ile kilo vermemize yardımcı olan, vitamin ve mineralden, posadan zengin diyet sistemidir.
Bu beslenme planında bulunanlar: - Sebzeler ve meyveler - Yağsız protein, balık ve tavuk-hindi eti - Düşük yağlı peynir, süt ve yoğurt - Orta düzeyde yağ. Özellikle tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar. Örneğin zeytin, zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı, mısır özü yağı, soya yağı ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb) - Tam tahıllar, makarna, nişastalı sebzeler. Örneğin patates, mısır ve kuru baklagiller.
Meyveleri daha çok tercih edin: Meyve karbonhidrat içerir ama meyvedeki karbonhidratlar doğal şekerlerdir. Meyveler birçok vitamin-mineral ve yüksek oranda posa içerirken, enerji içerikleri düşüktür. Meyve tüketimini arttırmak büyük oranda rafine şekere düşkünlüğü azaltır. Ara öğünlerde sıklıkla tercih edilmelidir. Bu diyet planında hemen tüm meyveler serbesttir.
Yeşil yapraklı ve nişasta içermeyen sebzeler yiyin: Yeşil sebzeler (ıspanak, teresi, lahana, marul) ve nişastasız sebzeler (yeşil fasulye, brokoli, havuç ve domates gibi) limitsiz grubun iverirken vitamin, mineral ve posadan fakirdir. Bu nedenle buna "boş kalori" tanımlaması yapılır. Bu besinler bal, pekmez, çay şekeri, kek, kurabiye, bisküvi, marmelat, çikolata ezmesi, kolalı ve karbonatlı şekerli içecekler, pastalar, hazır meyve suları gibi.
Kuru baklagiller: Diyetinizin posa açısından zenginleşmesini sağlar. Düşük yağ ve yüksek bitkisel protein içerirler. Özellikle bitkisel demir açısından ender besilerdir. Oldukça da ucuzdurlar. Kurubaklagilleri salatalara, haşlanmış halde veya sebzelerle karıştırarak ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Kuru baklagiller; mercimek, kuru fasulye, kuru barbunya, soya fasulyesi, iç bakla, nohut gibi besinleri içerir. Birçok kanser çeşidi üzerinde ve kalp hastalıklarında olumlu etkileri vardır. Özellikle soya fasulyesinin hormon seviyesini düzenleyici özelliği bilinmektedir.
Ne kadar karbonhidrat tüketilmeli? Eğer aşağıda belirlediğimiz karbonhidrat kaynaklarından 5 porsiyonu geçmeyecek kadar tüketirseniz, 100 gram karbonhidrat sağlamış olursunuz. Yani kaliteli zayıflama için gerekli olan yol demektir. Bu konuyu daha iyi algılamak için diyeti uygulamada trafik ışıklarını kullanmakta yarar var. Besinleri bu yüzden kırmızı, sarı ve yeşil ışık besinler olarak sınıflandırdım.
Selahattin Dönmez
|