AB için tekstil ürünleri de insan haklarına uyacak
Tekstilde AB uyum sürecine başlandı. Türkiye'den ithal edilen ürünlerde, işçi haklarına uyum ve çocuk çalıştırmama kriteri aranıyor.
AvrupaBirliği sürecinde Türk tekstil firmaları AB ülkelerinin firmalarıyla eşit koşullarda rekabet edebilmek için harekete geçti. Türkiye'den ithal ettikleri ürünlerde "insan haklarına uygunluk" koşulu arayan AB ülkelerine mal satabilmek için firmalara, "insan haklarına uygunluk sertifikası" verilecek. Bu sertifika ileriki aşamada ürünlerin üzerinde etiket olarak yer alacak. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de desteklediği proje kapsamında, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, firmalara, "Kademeli Sosyal Sorumluluk Sertifikası" verecek. Firmaların sertifikayı almak için şu kriterlere uymaları gerekiyor:
* "ÇOCUKLARIN giydiği giysileri neden çocuklar dikiyor" görüşünden hareketle çocuk işçi çalıştıran firmalar sertifika almak için başvuramayacak.
* ÜRETİMİN yapıldığı tesiste ortam çalışmaya elverişli, havadar olmalı
* ÇALIŞANLARIN kullanacakları tuvaletler hijyenik ve kişisel kullanıma uygun olmalı, kapısı açık tuvalet bulunan işyerleri sertifika alamayacak.
* KİMYASAL malzemeler kullanılan tesislerde işçilerin süt, yoğurt gibi gıdaları düzenli almaları sağlanmalı.
* İŞ başvurularında ve işçi dosyalarında din, dil, mezhep gibi ayrımcılığı çağrıştıran bilgiler yer almamalı.
* İŞYERİNDE yangın söndürme tertibatı, çıkış kapıları standartlara uymalı.
* İŞÇİLERİN isteği olmadan mesai yaptırılmamalı, haftalık mesai uygulaması 59 saati geçmemeli, pazar günü çalışan işyerleri, pazartesi günü üretimi durdurarak çalışanlarına izin vermeli.
KUPADAN ÇEKİLDİLER Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş, çocuk işçi çalıştırma konusunda Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan şirketlerin kesinlikle katı bir tavır takındığını söyledi. 1996 yılında Fransa'da yapılan Dünya Futbol Şampiyonası'ndaki bir olaya dikkat çeken Bektaş, kullanılan topların Hindistan ve Pakistan'da çocuk işçilerin dikmesi nedeniyle bazı ülkelerin kupadan çekilmek istediklerini ve sponsorluk anlaşmalarını iptal ettiklerini hatırlattı. Bektaş, ayrıca üretim üssü olarak Uzakdoğu ülkelerini seçenlerin de geri dönmeye başladıklarını ifade etti.